Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou fotorecept
Foto: pusta
Chcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi Zobraziť celý popisChcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi 20 minút pred koncom pečenia som ich posypala rascou a pridala som aj zemiaky, dopiekla som ich spolu a vznikol výborný "eintopf" takmer bez námahy.
príprava
na 160/220 °C
Postup
-
1
Kuracie horné stehná som dobre umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, osolila z každej strany, vložila do pekáča a nechala som ich 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
-
2
Očistila som 2 strúčiky cesnaku a ...
-
3
...pokrájala som ich na klínky.
-
4
Husto som ich našpikovala cesnakom,nechala som ich položené kožou dole, preliala olivovým olejom a vložila som ich piecť do trúby asi 1 hodinu neprikryté na funkcii horný a dolný ohrev na teplotu 160 stupňov C, aby sa piekli pomaly a postupne sa vypiekol z nich tuk, lebo boli pomerne tučné.
-
5
Po tejto dobe som pridala pokrájané zemiaky, umyté, scedené a vyutierané v čistej kuchynskej utierke do sucha, predtým boli 1 hodinu namočené vo studenej vode, aby sa vyplavil nadbytočný škrob, potom sa nepripečú k pekáču a pekne sa upečú. Zemiaky som osolila, jemne som ich posypala celou rascou, ako aj kuracie stehná, ktoré som teraz otočila kožou nahor.
-
6
Teplotu trúby som zvýšila na 220 stupňov a piekla som asi 20 minút, kým koža nebola vypečená pekne do červena a do chrumkava, zemiaky do zlatavo-červenej farby. Pri tomto spôsobe pečenia kuracie stehná značne zmenšia svoj objem, vypečie sa dosť tuku, čo dobre vidno na obrázku i v pekáči, teda pečú sa aj na vlastnom tuku a mäsíčko zostane vo vnútri primerane premastené a šťavnaté.
-
7
Mala som všetko naraz hotové a hned som mohla horúce podávať,okrem iného som ušetrila umývanie kopy riadov, je to akýsi veľmi chutný kurací "eintopf" :-) Prajem dobrú chuť!
-
8
Olivový olej zľahka doplní jemnú chuť kuraciny, nechá vyniknúť samotnej kuracinke, mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté, nevysušené,na povrchu s úžasne vypečenou chrumkavou kožičkou, chuť je zdôraznená cesnakom a celou rascou, celé jedlo dopĺňajú zemiaky, ktoré majú na povrchu chrumkavú kôrčičku a zvnútra zostávajú pekne šťavnaté. Je to spôsob, ako upiecť z mála surovín jednoduché, ale vynikajúce úžasne chutné, pritom jemné lahodné jedlo.
Extra panensky olej sa pouziva do salatov na zalievku. Na pecenie ked tak len olivovy. Takto znicit kvalitny olej.... ax jaj....
hobby.idnes.cz/na-kvalitnim-extra-panenskem-olivovem-o...
dakujem za pochvalu.
také prudko jedlé to bolo a nielen pre eléva kuchára, ale aj pre profíka :-)
dakujem za uznanie.
dakujem za uznanie. :-)
dakujem za pochvalu.
áno, bez prílohy je vhodné aj pre paleo diétu, či pre delenú stravu a ešte mnoho iných.
som rada, že recept považuješ za výborný hlavne pre mnohých použiteľný.
to ja dakujem veľmi pekne tebe za krásne hodnotenie.
dakujem za úžasné ocenenie i *****
Soľ morská domáca
vychováš, dostaneš, kúpiš u chovateľa, ktorý chová na dvore rodinného domu, na farme, alebo v blízkom zahraničí - záleží na okolnostiach...
som rada, že ti takéto recepty vyhovujú, potom už len upiecť a pochutnať si :-)
dakujem.
@Mindalka , jedno kura má stehienka 2, tak musíš zarezať toľko domá cich kureniec, pre koľko osôb budeš variť :-) ja domáce kurence naporcujem a rozdelím stehná, potom vložím zvlášť do mikroténového sáčku a odložím do mrazáku, ked sa rozhodnem variť, vyberiem a použijem rozmrazené, vždy robím podľa počtu osôb. dajú sa aj kúpiť domáce kurence aj u gazdu na dedine, ak nemáš doma alebo na farme a nie sú zlé ani kuracie stehná kúpené z obchodu, ak poznáš výrobcu. dakujem za milý komentár :-)