Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. januára 2014
Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept)
Foto: pusta

Chcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi Zobraziť celý popisChcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi 20 minút pred koncom pečenia som ich posypala rascou a pridala som aj zemiaky, dopiekla som ich spolu a vznikol výborný "eintopf" takmer bez námahy.

60 minút
príprava
60+20 minút
na 160/220 °C

Suroviny

6 ks
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti  (na posypanie)
6 PL
300 g




Postup

  1. 1

    Kuracie horné stehná som dobre umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, osolila z každej strany, vložila do pekáča a nechala som ich 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som 2 strúčiky cesnaku a ...

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala som ich na klínky.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Husto som ich našpikovala cesnakom,nechala som ich položené kožou dole, preliala olivovým olejom a vložila som ich piecť do trúby asi 1 hodinu neprikryté na funkcii horný a dolný ohrev na teplotu 160 stupňov C, aby sa piekli pomaly a postupne sa vypiekol z nich tuk, lebo boli pomerne tučné.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po tejto dobe som pridala pokrájané zemiaky, umyté, scedené a vyutierané v čistej kuchynskej utierke do sucha, predtým boli 1 hodinu namočené vo studenej vode, aby sa vyplavil nadbytočný škrob, potom sa nepripečú k pekáču a pekne sa upečú. Zemiaky som osolila, jemne som ich posypala celou rascou, ako aj kuracie stehná, ktoré som teraz otočila kožou nahor.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teplotu trúby som zvýšila na 220 stupňov a piekla som asi 20 minút, kým koža nebola vypečená pekne do červena a do chrumkava, zemiaky do zlatavo-červenej farby. Pri tomto spôsobe pečenia kuracie stehná značne zmenšia svoj objem, vypečie sa dosť tuku, čo dobre vidno na obrázku i v pekáči, teda pečú sa aj na vlastnom tuku a mäsíčko zostane vo vnútri primerane premastené a šťavnaté.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mala som všetko naraz hotové a hned som mohla horúce podávať,okrem iného som ušetrila umývanie kopy riadov, je to akýsi veľmi chutný kurací "eintopf" :-) Prajem dobrú chuť!

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Olivový olej zľahka doplní jemnú chuť kuraciny, nechá vyniknúť samotnej kuracinke, mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté, nevysušené,na povrchu s úžasne vypečenou chrumkavou kožičkou, chuť je zdôraznená cesnakom a celou rascou, celé jedlo dopĺňajú zemiaky, ktoré majú na povrchu chrumkavú kôrčičku a zvnútra zostávajú pekne šťavnaté. Je to spôsob, ako upiecť z mála surovín jednoduché, ale vynikajúce úžasne chutné, pritom jemné lahodné jedlo.

    Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo, pre mňa teda bez rasce. Mám rada takéto rýchlovky bez kopy riadov :)
tatranocka
Za 20 min. sa zemiaky neupečú.Všetko dávam naraz do pekáča na papier na pečenie a za 45 min. to mám komplet na 180°C upečené.Zemiaky solím až po upečení,aby nepúšťali vodu (tak ako hranolky).Takýto obed mám aj s prípravou za hodinu hotový,vrátane polievky (okrem hydinového vývaru).
sracz
... bez siahodlhých rečí, milá @pusta tak aj toto beriem a "žeriem" bez pretvárky a nútenia!!! -:))) Prudko jedlé, jednoduché a max. v*h*o*d*n*é aj pre kuchára "eléva"!
pusta
@luss44 , ved to, rýchlovka bez kopy riadov :-) aj ja ich mám rada,. jednoduché a dobréveľmi chutné jedlo.
dakujem za pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, aj ty berieš a "žerieš?" :D aj moji chlapi brali a "žrali" bez pretvárky a bez nútenia - tých 6 kusov stehien bolo pre nás troch, mne stačilo iba jedno :-)
také prudko jedlé to bolo a nielen pre eléva kuchára, ale aj pre profíka :-)
dakujem za uznanie.
jerica
@pusta robievam , fajnotka, chýba mi šalátik :-) k tomu by som si dala klasiku , hlávkový s citrónovou šťavou :-)
daguska
Vynikajuce,jednoduche,lakave. Pacia sa mi recepty,ked okolo seba nenarobim kooopy riadu.
pusta
@jerica , hej, je to fajnotka, mne by veru tiež bodol hlávkový šalátik s citronom ako klasika ako aj tebe, ale moji chlapi chceli k tomu domáce nakladané sladko-kyslé pikantné uhorky.
dakujem za uznanie. :-)
neposed
v jednoduchosti je krasa a aj chute tu dostali svoj priestor, pretoze to nebola kombinacia vela ingrediencii. Taketo recepty mam rada a pre dietarov bez prilohy pokojne aj paleo, ci delena strava a este mnoho inych. Vyborny a hlavne pre mnohych pouzitelny recept, dakujem zan.
pusta
@daguska , hej, jednoduché, lákavé, vynikajúce. ani ja nemám rada okolo seba kooopu zbytočných riadov :D
dakujem za pochvalu.
pusta
@neposed , súhlasím s tebou, v jednoduchosti je krása, málo ingrediencií a chute dostali priestor.
áno, bez prílohy je vhodné aj pre paleo diétu, či pre delenú stravu a ešte mnoho iných.
som rada, že recept považuješ za výborný hlavne pre mnohých použiteľný.
to ja dakujem veľmi pekne tebe za krásne hodnotenie.
pusta
@jozefj , to je pre mňa obrovská pocta :-)
dakujem za úžasné ocenenie i *****
yogicek
Milá pusta. Presne takéto recepty mi vyhovujú, chválim z každej strany. Chcem sa ale opýtať. Pod domácim kurčaťom myslíš slovenské kurča alebo vypestované doma? Ak doma tak som - vieš kde. Chcel som ich pestovať ale nešli mi. Asi som ich dal hlboko.
yogicek
Tiginko, asi máš pravdu. To bol pokus o vtip a slovo chovať by tam nepasovalo, hlavné je, že som sa neprehrešil voči gramatike, (aj to je gramaticky správne) to by ma tu niekto mohol aj ukameňovať.
pusta
milý@yogicek , čo myslíš, ako sa môžeš dostať k domácemu kuraťu?
vychováš, dostaneš, kúpiš u chovateľa, ktorý chová na dvore rodinného domu, na farme, alebo v blízkom zahraničí - záleží na okolnostiach...
som rada, že ti takéto recepty vyhovujú, potom už len upiecť a pochutnať si :-)
dakujem.
mindalka
Koľko horných stehienok má domáce kurča? To treba zarezať aspoň štyri na rodinný obed. Ja už len tie stehienka na polystyréne, aj tie budú chutné ak ich dobre pripravíme.
redakcia
Komentar od autorky receptu:
@Mindalka , jedno kura má stehienka 2, tak musíš zarezať toľko domá cich kureniec, pre koľko osôb budeš variť :-) ja domáce kurence naporcujem a rozdelím stehná, potom vložím zvlášť do mikroténového sáčku a odložím do mrazáku, ked sa rozhodnem variť, vyberiem a použijem rozmrazené, vždy robím podľa počtu osôb. dajú sa aj kúpiť domáce kurence aj u gazdu na dedine, ak nemáš doma alebo na farme a nie sú zlé ani kuracie stehná kúpené z obchodu, ak poznáš výrobcu. dakujem za milý komentár :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia