Pečená šťuka

dominikaza - fotkadominikaza, 3. marca 2012

Ryby sú vďačným pokrmom hlavne v letnom ročnom období. V našich končinách sa rozmohol trend pangasiusa, alebo morských rýb, pričom o mori na Slovensku Zobraziť celý popisRyby sú vďačným pokrmom hlavne v letnom ročnom období. V našich končinách sa rozmohol trend pangasiusa, alebo morských rýb, pričom o mori na Slovensku nie je ani chýru ani slychu a často zabúdame, že zdravé, čerstvé kúsky nám plávajú rovno pod nosom. Tento recept je akýmsi holdom našim sladkovodným rybkám a môžete ho rovnako aplikovať aj na pstruhy, zubáče (najlahodnejšia, najmenej kalorická a najkvalitnejšia sladkovodná ryba), či iné domáce rybky :). Prajem dobrú chuť!

15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks  (šťuka)
8 plátkov
1 ks
3 vetvičky
1 stredne veľká biela
5 tenkých plátkov
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Prichystáme si čerstvú sladkovodnú rybu v celku, gramážou ju prispôsobíme počtu konzumentov. Rybu si očistíme a vysušíme papierovými utierkami (aby sa na ňu lepšie chytali koreniny a aby pustila neskôr vlastnú šťavu a nie vodu). Odtrhneme si väčší kus alobalu, aby sa nám doňho rybu podarilo poriadne aj na viackrát zabaliť. Po oboch stranách ryby spravíme do kože zárezy, asi 1 cm hlboké a podľa chuti ju osolíme a okoreníme, pričom sa snažíme vtrieť koreniny aj do zárezov a nevynecháme ani brušnú dutinu. Do vnútra ryby vložíme 2 plátky citróna, 2 plátky slaninky, vetvičku rozmarínu a cibuľku a nakoniec tam to doplníme plátkom masla. Tie isté suroviny naukladáme pod rybku aj nad ňu a následne to všetko spolu zabalíme tak, aby ingrediencie boli pod rybkou, v jej bruchu a nad ňou. Vložíme do rúry a pečieme cca 40 minút. Ak chcete výraznejšiu chuť, rybu môžete pri korení potrieť rozpučeným strúčikom cesnaku. Ako prílohu som zvolila opekané zemiaky, no výborne sa hodí aj ľahký rukolový, alebo iný listový šalát a samozrejme voňavé svieže vínko :). Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

alexola
okrem slaniny a cibule sme mali dnes veľmi podobný obed- pstruha :)
nonna
Vítam na Vareche! Ja som tiež ešte nováčik, ktorý je však rybárovou dcérou a ryby jak chuťovo, tak aj v zmysle zdravých proteínov a tukov zbožňujem. Recept ukladám do svojej kuchárskej databázy. Cesnak by som určite dala a asi aj trošku podliala bielym suchým vínkom. 100%tne neuškodí. Veľa kulinárskych úspechov a priaznivých ohlasov!
dominikaza
Ďakujem nonna, pekne sa to číta, neskôr pridám aj ďalšie recepty, len si dávam dokopy svoj repertoár :) Vínkom podlievam pri dusení, alebo pri menej kvalitných rybkách ako je napríklad kapor, ale určite to neuškodí, vínko je ku rybe stvorené v hocijakom podaní :), to isté s cesnakom, ak je kvalitné mäsko, snažím sa, aby vynikla chuť a musíš uznať, že šťuka a zubáč sú top :)
nonna
3ťuka a zubáč sú TOP určite, ale aj iné naše ryby, všetky sa dajú nejako pripraviť, variácií je nespočet. Šťuka ja trochu suchá, tak znesie aj maslo, aj vínko. A koreniny sa tiež môžu použiť všakovaké, aj tie v tekutom stave, ako rôzne extrakty. Mne dnes "vyhodili" môj recept tiež rybacinový - Marinovaný kapor ČURIDLO, ak budeš mať čas, pozri si ho, rada sa dozviem názor, kritiku...Krásnoslnečný zbytok nedele!
lubo188
Neviete kolko sa ma robit ryba v pahrebe minule som robil kapra ale bol nejaky velmi makky asi bol velmi dlho , dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia