Foto: dominikaza
Ryby sú vďačným pokrmom hlavne v letnom ročnom období. V našich končinách sa rozmohol trend pangasiusa, alebo morských rýb, pričom o mori na Slovensku Zobraziť celý popisRyby sú vďačným pokrmom hlavne v letnom ročnom období. V našich končinách sa rozmohol trend pangasiusa, alebo morských rýb, pričom o mori na Slovensku nie je ani chýru ani slychu a často zabúdame, že zdravé, čerstvé kúsky nám plávajú rovno pod nosom. Tento recept je akýmsi holdom našim sladkovodným rybkám a môžete ho rovnako aplikovať aj na pstruhy, zubáče (najlahodnejšia, najmenej kalorická a najkvalitnejšia sladkovodná ryba), či iné domáce rybky :). Prajem dobrú chuť!
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks (šťuka) |
|
8 plátkov |
|
1 ks |
|
3 vetvičky |
|
1 stredne veľká biela |
|
5 tenkých plátkov |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Prichystáme si čerstvú sladkovodnú rybu v celku, gramážou ju prispôsobíme počtu konzumentov. Rybu si očistíme a vysušíme papierovými utierkami (aby sa na ňu lepšie chytali koreniny a aby pustila neskôr vlastnú šťavu a nie vodu). Odtrhneme si väčší kus alobalu, aby sa nám doňho rybu podarilo poriadne aj na viackrát zabaliť. Po oboch stranách ryby spravíme do kože zárezy, asi 1 cm hlboké a podľa chuti ju osolíme a okoreníme, pričom sa snažíme vtrieť koreniny aj do zárezov a nevynecháme ani brušnú dutinu. Do vnútra ryby vložíme 2 plátky citróna, 2 plátky slaninky, vetvičku rozmarínu a cibuľku a nakoniec tam to doplníme plátkom masla. Tie isté suroviny naukladáme pod rybku aj nad ňu a následne to všetko spolu zabalíme tak, aby ingrediencie boli pod rybkou, v jej bruchu a nad ňou. Vložíme do rúry a pečieme cca 40 minút. Ak chcete výraznejšiu chuť, rybu môžete pri korení potrieť rozpučeným strúčikom cesnaku. Ako prílohu som zvolila opekané zemiaky, no výborne sa hodí aj ľahký rukolový, alebo iný listový šalát a samozrejme voňavé svieže vínko :). Prajem dobrú chuť!
Diskusia k receptu