Foto: dvorka
Dnes som robila pečenú rybu so syrovou omáčkou a pečenými zemiakmi. Že divná kombinácia? Možno. Ale chutná.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nie úplne rozmrazené ryby som umyla, osušila a od spodnej plutvy ku časti kde bola hlava som odrezala.
-
2
Do veľkej hlbokej panvice som dala lyžicu oleja a lyžicu masti a ryby som poukladala tesne vedľa seba a posypala korením. Zakryla a piekla som 15 minút.
-
3
Ryby som opatrne otočila, posypala korením, zakryla a nechala piecť pod pokrievkou ďalších 15 minút.
-
4
Medzi tým som si v malej rajničke osmahla asi 10 cm kúsok nakrájaného póru, priliala som mlieko a nechala dôjsť k varu na najmenšom horáku na najnižšej teplote.
-
5
Pridala som všetky syry čo som mala v chladničke aj mrazničke. Tavený, plesnivý s orechmi, mozzarellu, tvrdý syr na strúhanie. Syry som nakrájala, nastrúhala a tavený som dala celé trojuholníčky. Varila a miešala som dovtedy, kým sa mi všetok syr roztopil.
-
6
Nakoniec som omáčku rozmixovala a nechala zakrytú už odstavenú z horáka.
-
7
Po polhodine sa rybky pekne opiekli. Po jednej som vyberala a najskôr som ostrým nožom urobila zárez na vrchnej strane aby som potom vytiahla hornú plutvu aj s kostičkami. Nôž som od zadu zapichla do ryby tesne popri hlavnej kostre a otvorila.
-
8
Kostru som nadvihla a pomaly odobrala od mäsa. Táto ryba nazývaná pražma má pevnú kostru, preto som nemala žiaden problém pri tejto piplačke.
-
9
Odkostené rybacie mäso. Už len dať na tanier horúcu omáčku, opečené zemiačky a ryby.
Diskusia k receptu