Pečená ryba s kosťou (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Dnes som robila pečenú rybu so syrovou omáčkou a pečenými zemiakmi. Že divná kombinácia? Možno. Ale chutná.

3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nie úplne rozmrazené ryby som umyla, osušila a od spodnej plutvy ku časti kde bola hlava som odrezala.
  2. Do veľkej hlbokej panvice som dala lyžicu oleja a lyžicu masti a ryby som poukladala tesne vedľa seba a posypala korením. Zakryla a piekla som 15 minút.
  3. Ryby som opatrne otočila, posypala korením, zakryla a nechala piecť pod pokrievkou ďalších 15 minút.
  4. Medzi tým som si v malej rajničke osmahla asi 10 cm kúsok nakrájaného póru, priliala som mlieko a nechala dôjsť k varu na najmenšom horáku na najnižšej teplote.
  5. Pridala som všetky syry čo som mala v chladničke aj mrazničke. Tavený, plesnivý s orechmi, mozzarellu, tvrdý syr na strúhanie. Syry som nakrájala, nastrúhala a tavený som dala celé trojuholníčky. Varila a miešala som dovtedy, kým sa mi všetok syr roztopil.
  6. Nakoniec som omáčku rozmixovala a nechala zakrytú už odstavenú z horáka.
  7. Po polhodine sa rybky pekne opiekli. Po jednej som vyberala a najskôr som ostrým nožom urobila zárez na vrchnej strane aby som potom vytiahla hornú plutvu aj s kostičkami. Nôž som od zadu zapichla do ryby tesne popri hlavnej kostre a otvorila.
  8. Kostru som nadvihla a pomaly odobrala od mäsa. Táto ryba nazývaná pražma má pevnú kostru, preto som nemala žiaden problém pri tejto piplačke.
  9. Odkostené rybacie mäso. Už len dať na tanier horúcu omáčku, opečené zemiačky a ryby.