Pečená plnená paprika s dusenou ryžou fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. septembra 2015
Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept)
Foto: pusta

Takto upravenú papriku podávam aj samostatne alebo ako prílohu k rôzne upravenému mäsu, najmä k nedeľnému obedu v sezóne čerstvej zeleniny.

30 minút
príprava
10 + 5 minút
na 200 °C

Suroviny

podľa počtu osôb
 na drobno pokrájaná
 na drobno pokrájané
 nasekaná
 čerstvé (alebo iné) pokrájané
podľa chuti
3 - 4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci na rozohriatom oleji som opražila niekoľkokrát v teplej vode umytú a z vody dobre odkvapkanú ryžu do sklovita, pridala som na kocky pokrájané čerstvé paradajky a papriku,...

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zaliala som celé 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej vody, pri dlhozrnnej SOS ryži toto množstvo vody bohate postačí, osolila som, ...

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vodu som priviedla do varu, všetko som premiešala, prikryla pokrievkou,plameň som stiahla na minimum, ryžu so zeleninou som dusila asi 15 minút,...

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ....vypla som plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ešte asi 15 minút, potom som vmiešala do ryže na drobno posekanú petržlenovú vňať,...

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...takto pripravenú ryžu som naplnila do zelených paprík, ktoré som umyla, zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, nechala odkvapkať dobre z vody, naplnené papriky som vložila do pekáčika, preliala olejom a vložila piecť do rúry neprikryté,...

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...piekla som 10 minút v rúre vyhriatej na teplotu 200 stupňov C , potom ešte 5 minút na funkcii gril, až papriky dostali na povrchu peknú zlatohnedú farbu, takto pripravujem plnené papriky najmä v lete a na jeseň, niekedy ešte do ryže vmiešam šampiňony predtým opečené na tuku do hneda, do ryžovej náplne môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí, je to veľmi chutné samostatné jedlo, v ktorom ryža preberie skvelú chuť pečenej papriky a použitej zeleniny, môže sa podávať len tak sama o sebe alebo s prílohou napr. zo zemiakov či s krajcom čerstvého domáceho chlebíka, je to ľahký a chutný zdravý obed či večera, tiež robievam tieto plnené papriky ako chutnú prílohu k rôznemu mäsu na šťave, k rôznemu pečenému mäsu, recept je nenáročný, ľahký na prípravu a veľmi variabilný, my zbožňujeme v dusenej ryži chuť čerstvej pečenej papriky s ostatnou zeleninou, je to výborná príloha k rôznym grilovaným jedlám, poslúžia aj ako predjedlo alebo slaná chuťovka, množstvo surovín som zámerne neuviedla, každý si zvolí sám podľa počtu osôb a chuti do jedla.

    Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
prave sme sa vratili z dovolenky na Krete a taketo papriky plnene ochutenou ryzou sme tam mavali ako jedno zo zeleninovych jedal, bolo to velmi chutne a vobec nie suche, som si vravela, ze to musim urobit aj doma :) a okrem papriky sa daju takto plnit aj vydlabane paradajky, tie boli mozno viac "mokrejsie", tak skuste aj tie ;)
Ano, ak by tam bol este nejaky syr, sampinony alebo ine huby alebo nieco dalsie, pol na pol ryza+ina surovina, bolo by to lepsie. Takto je to sama ryza a sem tam kusok paradajky alebo papriky , vid obr. 2 a 3. To , ze je to prazene na oleji a podlate olejpm, neznamena, ze to nie je suche. Ale nakoniec, mne je to jedno.. kto ma rad ryzu, nech si pochuti :-)
Wooow tak tento napad velmi ocenujem!!! Vela vdaka. Mam rada taketo lahke jedla. Skveleee. Pri najblizsej prilezitosti pripravujem. U nas toto jedlo s roznymi obmenami bude sucast nielen letneho jedalnicka. Mozem to naplnit aj na sposob talianskeho rizota, v ktorom je okrem uvedeneho aj cibula, cesnak, cuketa, baklazan, bylinky,grana padano.... Pusta, velmi si ma potesila, palec hore
však v úvode autorka píše, že bud samostatne alebo ako prílohu k mäsu.
chápem to tak, že ked bude ako samostatné jedlo, tak každý si môže pridať do ryže všetko, čo chutí jemu a ked tá plnená paprika s dusenou ryžou bude ako príloha k mäsu, tak si myslím, že to úplne stačí.
podľa mňa je to veľmi variabilný recept a záleží len na tom, čo si kto vyberie, nie?

Pridaj komentár k receptu: