Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept)
Autor receptu: starka
Pôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady.
Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj na druhý deň.
6-8 porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Papriku očistíme od semien a zľahka osolíme. Vršky pokrájame na drobno. Cuketu nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme pustiť šťavu.( V pôvodnom recepte bola miesto cukety kapusta a k mrkve strúhali aj kúsok zeleru). Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobné kocky. Uvaríme 1/2 l bujónu z kocky, alebo použijeme domáci.
- Rajčiny ošúpeme a časť pokrájame na drobno a časť na plátky, ktoré poukladáme na dno zapekacej misy. Cuketu vyžmýkame.
- Na oleji postupne opražíme cibuľu, mrkvu, cuketu,pokrájanú chili papričku ,drobno pokájané kúsky papriky, cesnak a nakoniec pridáme ryžu a zalejeme časťou bujónu ( 1:1). Necháme chvíľu podusiť ( nemusí byť úplne do mäkka). Zoberieme zo sporáka a pridáme rajčiny a petržlenovú vňať. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme.
- Pripravenou plnkou naplníme papriky, poukladáme do zapekacej misy vyloženej plátkami rajčín a zalejeme zbytkom bujónu. Ak nám ostane plnky, môžeme ju rozmiestniť medzi papriky.Prikryjeme a pečieme do mäkka. Nakoniec môžme dopekať odokryté, aby sa pekne zafarbili.
Podávame teplé s chlebíkom, alebo zemiakmi ( Bulhari hovoria že netreba nič, veď je tam ryža!:-))
Výborné sú aj na druhý deň - popijú všetku štavu a sú šťavnaté.