Pečená plnená paprika - pôstna (fotorecept)

Autor receptu: starka

Pôvodne bulharský recept som si upravila podľa momentálnych možností našej záhrady. Jedlo je veľmi chutné, výdatné a keď sa nezje za tepla, môže byť aj na druhý deň.

6-8
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Papriku očistíme od semien a zľahka osolíme. Vršky pokrájame na drobno. Cuketu nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme pustiť šťavu.( V pôvodnom recepte bola miesto cukety kapusta a k mrkve strúhali aj kúsok zeleru). Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobné kocky. Uvaríme 1/2 l bujónu z kocky, alebo použijeme domáci.
  2. Rajčiny ošúpeme a časť pokrájame na drobno a časť na plátky, ktoré poukladáme na dno zapekacej misy. Cuketu vyžmýkame.
  3. Na oleji postupne opražíme cibuľu, mrkvu, cuketu,pokrájanú chili papričku ,drobno pokájané kúsky papriky, cesnak a nakoniec pridáme ryžu a zalejeme časťou bujónu ( 1:1). Necháme chvíľu podusiť ( nemusí byť úplne do mäkka). Zoberieme zo sporáka a pridáme rajčiny a petržlenovú vňať. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme.
  4. Pripravenou plnkou naplníme papriky, poukladáme do zapekacej misy vyloženej plátkami rajčín a zalejeme zbytkom bujónu. Ak nám ostane plnky, môžeme ju rozmiestniť medzi papriky.Prikryjeme a pečieme do mäkka. Nakoniec môžme dopekať odokryté, aby sa pekne zafarbili. Podávame teplé s chlebíkom, alebo zemiakmi ( Bulhari hovoria že netreba nič, veď je tam ryža!:-)) Výborné sú aj na druhý deň - popijú všetku štavu a sú šťavnaté.