Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. decembra 2014

Aj keď mám toto jedlo medzi najobľúbenejšími a môžem ho jesť kedykoľvek, na chuť mi prichádza práve s príchodom zimy.

6
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 250-180 °C

Suroviny

9 ks plátky
5 strúčiky
1 ks (veľká)
2 PL
Na kapustu:
1 ks
3 PL
4 PL
2 ČL
Na knedľu:
400 g
2 dcl (vlažné)
20 g
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Krkovičku som mala pokrájanú na rezne hrubé asi 1,5 cm. Okorenila som ich a nechala takto stáť 2 hodiny. Na horúcej masti som ich z oboch strán prudko opiekla a vybrala na tanier. Rúru som už predhrievala na maxime. Do masťou vymazanej jenskej misy som naplátkovala očistený cesnak aj cibuľu,na tento základ som naložila z oboch strán osolené mäso, naliala aj výpek z opekania a dala misu do rúry na 250°C na cca desať minút.

    Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na knedle som zarobila tentoraz z hladkej múky. Do vlažného osladeného mlieka som nadrobila droždie, nechala ho vzísť, potom som ho naliala do osolenej múky, vypracovala cesto a nechala som ho na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.

    Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misu s mäsom v rúre som zakryla alobalom a teplotu stiahla na 180 °C, takto bez podlievania som ho dusila vo vlastnej šťave približne 45 minút. V polovici dusenia som mäso poobracala.

  4. 4

    Hlávkovú kapustu som pokrájala na tenké rezance a osolila ju. Na oleji som nechala skaramelizovať cukor, nasypala som na neho pokrájanú kapustu, okorenila mletou rascou, a zakryté nechala dusiť na miernom ohni do úplného zmäknutia. Občas treba premiešať. Keď bola hotová, dochutila som ju octom.

    Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na knedle pekne vykyslo, na pomúčenej podložke som ho rozdelila na dve časti, tie som premiesila, sformovala na podlhovasté knedloidné šúlky a nechala kysnúť ešte 15 minút. Potom som ich parila po jednom na dierkovanej podložke nad vriacou vodou po 25 minút. Po vybratí ich treba popichať špáradlom, aby z nich unikla para a krájať zásadne až po ochladnutí.

  6. 6

    Mäso už bolo skoro hotové, zliala som z neho väčšinu šťavy a prepasírovala ju do rajničky. Ochutená bola výborne. Misu s mäsom som vrátila do rúry a pridala grády na hornom grile, aby chytilo farbu. Onedlho sa už pekne červenelo:-)

    Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už som len naložila na taniere a mohli sme obedovať.

    Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

zolik
@kuku recept je vyborna klasika, robila som minuly tyzden. Ale s kyslou kapustou nalozenou v poharoch podla rea1. Tu tvoju knedlu najblizsie vyskusam.
P.S. Mas odpoved na dnesny Mail :-)
babkamt
chutne si navarila. Tiež niektoré jedlá varím v zime. Pečené mäso s kapustou a dobrou domácou knedľou nikdy nesklame. Knedľu si robím aj ja. Nemám rada kupovanú.
alex37
@kukulienka , stará dobrá klasika, môže byť :-) a knedľa sa ti podarila teda. Ja knedľu nerobievam, naša mamička je expert, ona robí aj kapustu a na mne zostáva to mäsko :-) /máme to zadelené/ :-)
anina6
ja väčšinou pečiem krkovičku vcelku, alebo aspoň na polovičku predelím. tvoj recept sa mi však viac pozdáva, najbližšie vyskúšam podľa teba @kukulienka.
kukulienka71
Ďakujem za pekné komentáre, z hladkej múky sú knedle jemnejšie, mäkkšie. Budem rada, ak sa vám jedlo vydarí, kto vyskúšate.
radox1
toto milujem,kapusta a knedla super,len maso by som piekol v celku-cize zatiahnut na panvici plus rura,alebo aspon vypustil bod 3.vsak to maso je na panvici urobene za 10 minut.
kukulienka71
@radox1 , iste máš pravdu. Mala som to mäso už nakrájané v mrazničke, tak preto plátky. Na panvici pečené by som nemala toľko šťavy, ako pustili teraz v rúre. Dusili sa vo vlastnej šťave do mäkkučka. predtým som robila chybu, že som ich podlievala.
1x safran
jozka2
jaaaj,s tou kapustou musi byt fajnota.Kukuc ty stale varies same dobroty.5*****
martina1990
Prave robim tento recept na obed..Vyzera to uzasne :) Som rada ze sa na tejto stranke toho naucim este vela..:)
quetina
Výborný nedeľný obed. Krkovicku som dusila na cibulke a k tomu som pridala aj jablko a hrusku.
kecemis
Tak toto aj o polnoci. stara dobra pochutka, ktora vzdy potesi.
anina6
milá Kukulienka71, dnes som vyskúšala kapustu aj mäsko podľa tvojho receptu, a veru sme si pochutili. trošku viac cukru sa mi šmyklo do kapustičky, ale nevadí. obed bol vynikajúci, díky za fajn receptík. Prajem pekný deň a víkend.
kukulienka71
@Anina6 (16.7.2016 12:36)

To je potešujúca správa, že chutilo, ďakujem veľmi pekne za milú odozvu a prajem príjemný zvyšok víkendu. U nás leje a je zimisko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia