Pečená kapustnica fotorecept

alimi - fotkaalimi, 7. decembra 2015
Pečená kapustnica (fotorecept)
Foto: alimi

Neskutočne jednoduchá Pečená kapustnica je vlastne na jednom plechu pripravená slovenská špecialitka , ktorá sa dá servírovať na viac spôsobov s rôznymi prílohami. Dokonca Zobraziť celý popisNeskutočne jednoduchá Pečená kapustnica je vlastne na jednom plechu pripravená slovenská špecialitka , ktorá sa dá servírovať na viac spôsobov s rôznymi prílohami. Dokonca bez príloh je to dokonalá delená strava :) Dôležitý je naozaj silný bravčový vývar, ktorý dodá jedlu zabíjačkovú chuť a spolu s vôňou údeniny aj atmosféru gazdovského dvora. Žiadne dochucovanie - všetko dodajú kvalitné slovenské suroviny.

6
porcií
20 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
0,3 l silný
min. 0,5 kg
4 PL
min. 2 ks väčšia na hrubo mletá
min. 0,2 l




Postup

  1. 1

    Podusíme kyslú kapustu podliatu naozaj silným bravčovým vývarom. Kapustu máme pravú - žiadne konzervačné látky. Šampióny na hrubšie nakrájame a orestujeme na kačacej masti bez prichucovania - výpek si odložíme bokom. Pomiešame kapustu so šampiónmi. Ak máme môžeme pridať výpek z pečenia kačice alebo bravčového mäsa - želatinu. A tu som si spomenula, že by som to mohla začať fotiť a skúsiť pridať na Varechu.

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Klobásy zbavíme "obalu" a rozdrobíme vidličkou. Musia byť naozaj nahrubo mleté, poctivé mäsové - žiadna sója, ani iná vata. Vyúdené za surova na dyme.

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Klobásovú zmes rozložíme na kapustovo-šampionový základ a zalejeme výpekom z kačacej masti, ktorý nám zostal po restovaní šampiónov.

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A šup pod alobal a do rúry. A to na 180 stupňov v I. kole na hodinku. POZOR alobal príliš neutesniť - na jednej dlhšej strane nechať mierne pootvorený, chceme hlavne piecť a nie dusiť. Alobal len pomôže prepojiť chute a klobáskové mäsko bude chrumkavé.

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..........a takto to vyzerá po hodinke, keď zapečenú zmes polejeme šlahačkovou smotanou a vrátime späť odkryté na 15. minút stále pri teplote 180 stupňov.......

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podoberieme časť "koláča" naberačkou, dáme do misky a obkľúčime smotanou, ktorá si už sama naberie krásnu farbu. Jedlo nevyžaduje žiadne dochucovanie a už vôbec nie zaprážku - je dostatočné slané zo všetkých prísad, kyslé z kapusty, voňavé zo šampiónov a údeného, lahodné zo smotánky.

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ALEBO skúsime variantu be. Naberačkou vyberieme znovu kus "koláča" jemne polejeme smotánkou a tentokrát obkľúčime varenými zemiakmi, knedlíkmi alebo strapačkovými haluškami. Ak chceme mať delenú stravu nechame na tanieri len porciu podľa obrázka :) A my, čo máme korene na Kysuciach sme kapustu nepremývali ...... A keď niečo ostane, tak horúcu kapustnicu vložiť do zaváraninového pohára, uzatvoriť a odložiť na dobu neurčitú - väčšinou veľmi krátku. Dobrú chuť! :)

    Pečená kapustnica (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
Dnes ďalší skvelý recept s kyslou kapustou! Predstsvujem si tú chuť, tú vôňu... Slintám veľmi!
1x alimi
alimi
Denyany - kyslá kapusta je to najlepšie na zimu.....a potom od jari bryndza. Moje dve najobľúbenejšie potraviny
1x alimi
tiginko
to vyzerá výborne, len ja by som určite dala voňavé lesné hríby, či čerstvé, alebo sušené. Ukladám si medzi recepty, veľmi rada vyskúšam. A my čo máme tak trochu korene na Liptove, tiež kapustu nepremývame, aj vianočnú kapustnicu robíme z kapustovej vody
1x alimi
alimi
MIKAITA - s bravčovou masťou som to skúsila - ale kačacia je voňavejšie, krásne sa rozpustí "nesadne" - kapusta je taká hladšia. V miske je veľa kapustnice z plechu premiešanej s vývarom a chuťou údeniny - surová smotánka je už len na zjemnenie polievky - fakt je to skvelé. Pod kapustu je možné ešte ukryť zemiaky "zo včera" a je super eintopf.
1x alimi
alimi
TIGINKO - ďakujem za prevzatie môjho prvého receptu - hned mi stúplo sebavedomie a určite to skúsim znovu :) Do kapusty je možné primiešať v ruke rozdrvené sušené suchohríby - pre zmenu a pre výraznu chuť. A vianočnú kapustnicu liptovskú veeeeľmi dobre poznám :) Teta ju robí dokonca s rezancami. A na rozdiel od Vás my kusucku kapustnicu síce tiež robíme z kapustovej vody, ale ku koncu zavaríme smotanu a pridáme očistené zemiaky varené v šupke.
tiginko
no rezance síce nedávame, ale popučené zemiaky do taniera áno a smotanu tiež až do taniera. Veru poznám málo ľudí, ktorí varia kapustnicu z kapustnej vody, podľa mňa na nej musí byť človek "odkojený" aby ju mal rád. My aj naše deti sme ju jedli takmer od narodenia, ale niektorým ľuďom z nej vyliezajú oči z jamôk a vlasy vstávajú dupkom, vždy je poriadne mocná, taká chlapská :-) Chvalabohu môj muž a dokonca aj moja svokra z dolnej zeme si ju zamilovali na prvé ochutnanie, no ale veď maďari majú radi pikantné a výrazné jedlá.
1x alimi
jozka2
S takymto receptom som sa este nestretla,ale zasluzi si 10 bodov namiesto 5.Krasne spracovane polopaticky a zaiste aj vybornej chuti,urcite vyskusam.
Zaujimave je,ze podradne recepty dostavaju po 5 bodov a recepty na urovnu po ledva 3.Vdaka za recept.
1x alimi
afataga
toto aj mna zaujalo, len preco si nedala lesne huby? tie su vonavejsie, ale napad dobry
a my co mame korene v Žiline, tiez varime kapustnicu z kapustovej vody, nikdy ma nenapadlo, ze by sa mala z nejakej inej vody, az usi musi krutit, potom je to ono, to prave orechove, teda kapustove :-), ani kapustu nikdy nepremyvam
alimi
AFATAGA to, že si zo Ziliny, by som spoznala aj podľa toho, že hovoríš, že dobrá kyslá kapusta musí uši ohýbať :) to používam aj ja....lesné huby by boli super, no nemala som - niekedy dodám rozdrvené sušené.......
JOZKA2 ďakujem za krásny koment k môjmu prvému receptu, ktorý som pridala po dlhej dobe využívania receptov a rád na Vareche - a ešte som váhala, či do toho ísť. Je tu toľko skvelých kuchárov :) Ale som povzbudená a v krátkom čase pridám další.......
ZUZANKA1367 - ďakujem, naozaj.
alimi
TERINKA55 a BABKAMT - ďakujem, ani neviete ako to poteší, keď si tu nájdem takýto komentár...hned mám krajší deň :)
1x alimi
katkakatulka
Som z BA a kapustu nepremývam ani vodu nevylievam. Má byť kyselá. A super recept. Kapustu domácu v pivnici v súdku naloženú no už sa teším.
1x alimi
ewa1
Dnes som to urobila,a veľmi som si pochutila! Ibaže som nemala dobrú klobásu, ale aj tak to bolo výborné. Použila som kačaciu masť ako je v recepte, len huby som nedala šampiony ale lesnú zmes mrazenu a nakoniec som nemala šlahačku, tak som dala kyslú smotanu, ale aj tak je to výborné! Dakujem Alimi !
1x alimi
alimi
@Ewa1 (21.10.2016 17:06)

Ďakujem ja - tak som sa potešila - po dlhšom čase som sa sem išla pozrieť a tu takáto dobrá správa.....škoda len, že Varecha nemá systém na upozorňovanie na komentáre a reakcie....to by bolo fajn na tejto skvelej stránke :) Krásny deň Ti želám....
katka78
@Alimi (5.2.2017 12:48) Neviem, či ti to pomôže, ale info o novom komentári pod tvojim receptom ti príde vždy na mail. Skontroluj si poštu na mailovej adrese, ktorú máš zaregistrovanú tu na vareche. Keď ti niekto napíše koment pod tvoj recept, vždy by ti mala prísť info na tento tvoj mail. Inde to nefunguje, myslím reakcia na komentáre pod cudzími receptami, ale pod tvojim vlastnými áno. Pre istotu si skontroluj spam, či náhodou notifikačné maily nekončia v ňom, ale fungovať to funguje.
1x alimi