Foto: alimi
Neskutočne jednoduchá Pečená kapustnica je vlastne na jednom plechu pripravená slovenská špecialitka , ktorá sa dá servírovať na viac spôsobov s rôznymi prílohami. Dokonca Zobraziť celý popisNeskutočne jednoduchá Pečená kapustnica je vlastne na jednom plechu pripravená slovenská špecialitka , ktorá sa dá servírovať na viac spôsobov s rôznymi prílohami. Dokonca bez príloh je to dokonalá delená strava :) Dôležitý je naozaj silný bravčový vývar, ktorý dodá jedlu zabíjačkovú chuť a spolu s vôňou údeniny aj atmosféru gazdovského dvora. Žiadne dochucovanie - všetko dodajú kvalitné slovenské suroviny.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Podusíme kyslú kapustu podliatu naozaj silným bravčovým vývarom. Kapustu máme pravú - žiadne konzervačné látky. Šampióny na hrubšie nakrájame a orestujeme na kačacej masti bez prichucovania - výpek si odložíme bokom. Pomiešame kapustu so šampiónmi. Ak máme môžeme pridať výpek z pečenia kačice alebo bravčového mäsa - želatinu. A tu som si spomenula, že by som to mohla začať fotiť a skúsiť pridať na Varechu.
-
2
Klobásy zbavíme "obalu" a rozdrobíme vidličkou. Musia byť naozaj nahrubo mleté, poctivé mäsové - žiadna sója, ani iná vata. Vyúdené za surova na dyme.
-
3
Klobásovú zmes rozložíme na kapustovo-šampionový základ a zalejeme výpekom z kačacej masti, ktorý nám zostal po restovaní šampiónov.
-
4
A šup pod alobal a do rúry. A to na 180 stupňov v I. kole na hodinku. POZOR alobal príliš neutesniť - na jednej dlhšej strane nechať mierne pootvorený, chceme hlavne piecť a nie dusiť. Alobal len pomôže prepojiť chute a klobáskové mäsko bude chrumkavé.
-
5
..........a takto to vyzerá po hodinke, keď zapečenú zmes polejeme šlahačkovou smotanou a vrátime späť odkryté na 15. minút stále pri teplote 180 stupňov.......
-
6
Podoberieme časť "koláča" naberačkou, dáme do misky a obkľúčime smotanou, ktorá si už sama naberie krásnu farbu. Jedlo nevyžaduje žiadne dochucovanie a už vôbec nie zaprážku - je dostatočné slané zo všetkých prísad, kyslé z kapusty, voňavé zo šampiónov a údeného, lahodné zo smotánky.
-
7
ALEBO skúsime variantu be. Naberačkou vyberieme znovu kus "koláča" jemne polejeme smotánkou a tentokrát obkľúčime varenými zemiakmi, knedlíkmi alebo strapačkovými haluškami. Ak chceme mať delenú stravu nechame na tanieri len porciu podľa obrázka :) A my, čo máme korene na Kysuciach sme kapustu nepremývali ...... A keď niečo ostane, tak horúcu kapustnicu vložiť do zaváraninového pohára, uzatvoriť a odložiť na dobu neurčitú - väčšinou veľmi krátku. Dobrú chuť! :)
Zaujimave je,ze podradne recepty dostavaju po 5 bodov a recepty na urovnu po ledva 3.Vdaka za recept.
a my co mame korene v Žiline, tiez varime kapustnicu z kapustovej vody, nikdy ma nenapadlo, ze by sa mala z nejakej inej vody, az usi musi krutit, potom je to ono, to prave orechove, teda kapustove :-), ani kapustu nikdy nepremyvam
JOZKA2 ďakujem za krásny koment k môjmu prvému receptu, ktorý som pridala po dlhej dobe využívania receptov a rád na Vareche - a ešte som váhala, či do toho ísť. Je tu toľko skvelých kuchárov :) Ale som povzbudená a v krátkom čase pridám další.......
ZUZANKA1367 - ďakujem, naozaj.
Ďakujem ja - tak som sa potešila - po dlhšom čase som sa sem išla pozrieť a tu takáto dobrá správa.....škoda len, že Varecha nemá systém na upozorňovanie na komentáre a reakcie....to by bolo fajn na tejto skvelej stránke :) Krásny deň Ti želám....