Pečená kapustnica (fotorecept)
Autor receptu: alimi
Neskutočne jednoduchá Pečená kapustnica je vlastne na jednom plechu pripravená slovenská špecialitka , ktorá sa dá servírovať na viac spôsobov s rôznymi prílohami. Dokonca bez príloh je to dokonalá delená strava :) Dôležitý je naozaj silný bravčový vývar, ktorý dodá jedlu zabíjačkovú chuť a spolu s vôňou údeniny aj atmosféru gazdovského dvora. Žiadne dochucovanie - všetko dodajú kvalitné slovenské suroviny.
6 porcií |
20 minút príprava |
75 minút na 180 °C |
Postup
- Podusíme kyslú kapustu podliatu naozaj silným bravčovým vývarom. Kapustu máme pravú - žiadne konzervačné látky. Šampióny na hrubšie nakrájame a orestujeme na kačacej masti bez prichucovania - výpek si odložíme bokom.
Pomiešame kapustu so šampiónmi. Ak máme môžeme pridať výpek z pečenia kačice alebo bravčového mäsa - želatinu. A tu som si spomenula, že by som to mohla začať fotiť a skúsiť pridať na Varechu.
- Klobásy zbavíme "obalu" a rozdrobíme vidličkou. Musia byť naozaj nahrubo mleté, poctivé mäsové - žiadna sója, ani iná vata. Vyúdené za surova na dyme.
- Klobásovú zmes rozložíme na kapustovo-šampionový základ a zalejeme výpekom z kačacej masti, ktorý nám zostal po restovaní šampiónov.
- A šup pod alobal a do rúry. A to na 180 stupňov v I. kole na hodinku. POZOR alobal príliš neutesniť - na jednej dlhšej strane nechať mierne pootvorený, chceme hlavne piecť a nie dusiť. Alobal len pomôže prepojiť chute a klobáskové mäsko bude chrumkavé.
- ..........a takto to vyzerá po hodinke, keď zapečenú zmes polejeme šlahačkovou smotanou a vrátime späť odkryté na 15. minút stále pri teplote 180 stupňov.......
- Podoberieme časť "koláča" naberačkou, dáme do misky a obkľúčime smotanou, ktorá si už sama naberie krásnu farbu. Jedlo nevyžaduje žiadne dochucovanie a už vôbec nie zaprážku - je dostatočné slané zo všetkých prísad, kyslé z kapusty, voňavé zo šampiónov a údeného, lahodné zo smotánky.
- ALEBO skúsime variantu be. Naberačkou vyberieme znovu kus "koláča" jemne polejeme smotánkou a tentokrát obkľúčime varenými zemiakmi, knedlíkmi alebo strapačkovými haluškami. Ak chceme mať delenú stravu nechame na tanieri len porciu podľa obrázka :) A my, čo máme korene na Kysuciach sme kapustu nepremývali ...... A keď niečo ostane, tak horúcu kapustnicu vložiť do zaváraninového pohára, uzatvoriť a odložiť na dobu neurčitú - väčšinou veľmi krátku. Dobrú chuť! :)