Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 10. januára 2011
Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept)
Foto: ailuj82

Suroviny

1 ks
1 KL, celá
KNEDĽA 4 ks:
500 g
200 g
asi 300 ml, /voda
1 kocka/42g
1 ks
2 PL
1/2 PL, , cukor
KAPUSTA:
1 hlávka
1 PL
1 čl, celá
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Kačicu umyjeme. Odrezanú kožu z krku a tuk zo zadnej časti osolíme a položíme na dno pekáča.

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kačicu nasolíme z vnútra aj z vonka položíme prsnou časťou na kože a posypeme rascou. Prikryjeme alobalom a pečieme asi 1,5 - 2 hodiny.

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si zamiesime knedľu. Vo vlažnom mlieku /vode/ rozmiešame droždie a pridáme cukor. Do misky nasypeme obe múky, pridáme vajíčko, soľ, vykysnutý kvások, olej a vymiesime hustejšie cesto /podľa potreby pridáme vlažné mlieko alebo vodu/. Necháme kysnúť asi 45 min., cesto premiesime a znovu necháme kysnúť ďalších 45 min. Potom si na doske sformujeme 4 približne rovnaké knedle, ktoré budú kysnúť ďalších 20 min. Pripravíme si hrniec na parenie, parák naolejujeme, nalejeme vodu, necháme zovrieť a vložíme knedle, medzi sebou ich potrieme olejom aby sa nezlepili. Prikryjeme pokrievkou. Na strednom ohni paríme 20-22 minút. Počas parenia hrniec NEOTVÁRAME! Hotové knedle môžeme potrieť trochou oleja.

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú kapustu, soľ a rascu, podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme do mäkka. Na konci pridáme podľa chuti ocot.

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je kačica mäkká, zlejeme z nej tuk a necháme zapiecť z jednej aj druhej strany. Zliaty tuk dáme na varič a na miernom ohni necháme vypariť prebytočnú vodu. Tuk zostane krásne žltý.

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naservírujeme a môžeme papkať. Dobrú chuť :)

    Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evanaaa
Ako vidím, robila si aj plnku, a tiež, že do kapusty nedávaš cukor ( karamel), len ju okyslíš. A máš pekné knedle. My sme už kačky a husi prejedení, skôr ako na Veľkú noc robiť nebudem, ale knedlu si kúpim, celozrnnú.
ailuj82
@evanaaa - do kapusty som nedala karamel, lebo manžel to nemá rád. Knedle som sa už naučila robiť, dcéra je alergická na mlieko tak ich robím len s vodou. A kačku sme nemali už dávno. Chcela som ju piecť ešte cez sviatky, ale nejak sa nám nezmestila do jedálnička :)
tinca
kočky a čo vám všetky kačky zostali po sviatkoch? Pekný rcp, ale ja k husi a ku kačke len a len červenú kapustu, je to vec chuti a vksusu.
13juli
taka dobra kačka nie je zla , pekny recept a dobre vyzera, knedle s hladkou mukou som este nerobila vyskušam
alexdidi
Pečená kačka je dobrá, i mne jedna zostaala v mrazáku, lebo na Vianoce sa piekla hus...tak ako píše @tinca , ku kačici alebo husi červená kapusta, tak chce i moja rodina, ale každý podľa chuti...ja napr.ku kačke červenú kapustu, ale k husi mi chutí najviac kyslá zahustená zemiakom....
ailuj82
Ja robím kapustu takú na akú máme práve chuť. Už som zmiešavala aj sudovú s hlávkovou a tá bola tiež dobrá. Svokra dáva do sudovej paradajkový pretlak.
sefkuchar
Dobry napad dat odrezky na dno pekaca..Skusim aj tie knedle - je to moja slabina vzhladom na rozdielne muky,co su tu k mani...
hamana
Pekne spracovaný a aj nafotený recept na kompletný obed. Knedle robím s pečivom , ale vyskušam aj ten tvoj.
enge149
pekné foto aj vanikajúce,klasika kačica,kapusta,knedľa a všetko domáce je najlepšie,ja dávam na knedľu iba pol.múku..
frona
Tak v poslednej dobe sa tu roztrhlo vrece s kačacinou.....Ja som síce robila plnenú mletým mäsom, ale takú KLASIKU by som neodmietla....s červenou kapustou a knedľou....ale aj s lokšami je výborná. Ale už bolo dosť hodovania, treba aj niečo pôstnejšie variť...takže kačacinka až o mesiac na vnukove meniny.....:((((
bugi
Kačku idem v januári piecť i ja a potieram ju medom,je úžasná.A knedlu robím žemľovú a červenú kapustu dusenú.To idem variť v Amsterdame a všetky suroviny si tam veziem,nenechám na náhodu....
evicka63
fajn recept, kačka bude na nedeľu - je deň otcov, tak mužíkovi pre radosť, ale pre mňa stačí len tá plnka, daj ešte recept na ňu a nedeľný
obed ako vyšitý..... mňam....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia