Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta fotorecept
Foto: ailuj82
Suroviny
1 ks |
|
|
|
1 KL, celá |
|
KNEDĽA 4 ks: | |
500 g |
|
200 g |
|
asi 300 ml, /voda |
|
1 kocka/42g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1/2 PL, , cukor |
|
KAPUSTA: | |
1 hlávka |
|
|
|
1 PL |
|
1 čl, celá |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Kačicu umyjeme. Odrezanú kožu z krku a tuk zo zadnej časti osolíme a položíme na dno pekáča.
-
2
Kačicu nasolíme z vnútra aj z vonka položíme prsnou časťou na kože a posypeme rascou. Prikryjeme alobalom a pečieme asi 1,5 - 2 hodiny.
-
3
Medzitým si zamiesime knedľu. Vo vlažnom mlieku /vode/ rozmiešame droždie a pridáme cukor. Do misky nasypeme obe múky, pridáme vajíčko, soľ, vykysnutý kvások, olej a vymiesime hustejšie cesto /podľa potreby pridáme vlažné mlieko alebo vodu/. Necháme kysnúť asi 45 min., cesto premiesime a znovu necháme kysnúť ďalších 45 min. Potom si na doske sformujeme 4 približne rovnaké knedle, ktoré budú kysnúť ďalších 20 min. Pripravíme si hrniec na parenie, parák naolejujeme, nalejeme vodu, necháme zovrieť a vložíme knedle, medzi sebou ich potrieme olejom aby sa nezlepili. Prikryjeme pokrievkou. Na strednom ohni paríme 20-22 minút. Počas parenia hrniec NEOTVÁRAME! Hotové knedle môžeme potrieť trochou oleja.
-
4
Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú kapustu, soľ a rascu, podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme do mäkka. Na konci pridáme podľa chuti ocot.
-
5
Keď je kačica mäkká, zlejeme z nej tuk a necháme zapiecť z jednej aj druhej strany. Zliaty tuk dáme na varič a na miernom ohni necháme vypariť prebytočnú vodu. Tuk zostane krásne žltý.
-
6
Naservírujeme a môžeme papkať. Dobrú chuť :)
obed ako vyšitý..... mňam....