Pavlova torta s mascarpone krémom

delina - fotkadelina, 22. apríla 2015
Pavlova torta s mascarpone krémom
Foto: delina

Dlho ma lákalo vyskúšať Pavlovu/Bezé/Meringue tortu. A tak som konečne skúsila. Spojila som dokopy dva recepty a vznikla výborná lahodná torta. Mňaaaam!

40 minút
príprava
80 minút
na 140 °C

Suroviny

6 ks
340 g
2 čl
2 čl
500 ml
250 ml
3 ks
80 g




Postup

  1. 1

    Bielka vyšľaháme do tuha. Potom postupne pridávame cukor (práškový alebo ja som pomlela trstinový). Nakoniec pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme minútu-dve. Dané množstvo mi vyšlo na 4 pláty, robila som na 4 plechoch. Na papier na pečenie nakreslíme kruhy, papier otočíme a rozotrieme bielkovú hmotu. Rúru vyhrejeme na 140°C a pečieme 1 hodinu. Počas prvej hodiny neotvárame rúru. Po hodine plechy vymeníme a pečieme ešte 20 minút. Rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme dosušiť.

  2. 2

    Krém: mascarpone rozmixujeme s cukrom, žĺtka vyšľaháme nad parou, šľahačku vyšlaháme. Žĺtka pridáme k mascarpone, premiešame dohladka a potom pridáme šľahačku a jemne premiešame.

  3. 3

    Na servírovací tanier dáme prvý korpus, natrieme 1/4 krému, dáme prípadne ovocie. Postupne vrstvíme, na posledný plát dáme zvyšok krému a na vrch bohatú vrstvu ovocia. Necháme v chladničke aspoň 4 hod. Bielkové pláty zvlhnú a torta sa bude dobre krájať.

    Pavlova torta s mascarpone krémom - obrázok 3

Diskusia k receptu

gabusik
Krasna torta, milujem takuto tortu, raz som ju aj skusala este ako pubertiacka, ale nevydarila sa, snad sa niekedy odhodlam a skusim podla tvojho receptu, ukladam a davam 5* :-)
bebetko
Kraaasna. :) 5*
Velmi ju chcem skusit no este sa bojiiiiim :)
tatranka
Krásna tortička.Tiež som ju ešte nerobila a rada by som.Možno skúsim.
kata50
Mám veľký rešpekt pred snehovým cestom, a preto ti dávam 5*. A samozrejme si ju ukladám do KK :-)
dosa
... parádna tortička 5* ukladám
motyka
Raz som ju jedla, keď doniesli západoslováci na sestrinu svadbu. Bola úžasná. Máš ju dokonalú. Chcela by som sa ale opýtať, ako je potrebné vymeniť tie plechy? Možno so sestrou by som sa ju pokúsila urobiť. Ďakujem. 5*KK.
jerica
lákavé :-) krásne :-) už by bolo na čase ju spraviť :-) kk .
delina
@kata50 aj ja som mala respekt, preto som dlho vahala. Ale rozhodla som sa ju upiect mamine na narodeniny a zlyhanie som nepripustala, lebo som nemala ziadnu alternativu :-D Torta mala velky uspech a stala sa najoblubenejsou v nasej rodine...
jarunka
Krasna torticka,tiez som ju este nerobila, aj bielky som mala uz niekolkokrat odlozene v chladnicke, ze skusim, ale vzdy som sa toho vzdala.
motyka
@delina , prepáč mi, ale chápem to správne, že 4 plechy si mala naraz v rúre? a potom si vymenila tak, ako píšeš, aby sa rovnako dosušili? Chcem to urobiť, tak chcem mať jasno - prosím. Ďakujem.
delina
@motyka ano, susila som 4 plechy naraz a potom vymenila ako som napisala . Ale ked spravis davku z 5 bielkov, tak mozes dat dva platy na jeden plech. Treba medzi nimi nechat min 2cm, lebo trochu zvacsia objem.
motyka
Teraz už rozumiem. Ďakujem ti krásne za dovysvetlenie. Chcem to urobiť, tak treba mať jasno. Díky.
paploska
skvelý recept, idem ju zajtra robiť na meniny :-) len by ma zaujímalo na akú f-ciu si nastavila rúru, keď si tam naraz dala 4 plechy. Teplovzdušnú? Vopred dík.
marinav
Ta torta je vynikajuca. Ja miesto octu dam citronovu stavu a miesto skrobu davam vanilkovy pudingovy prasok, pomer dodrzat a do plnky 50ml baccardi. Je uzasna. A susim ju na tortovej forme, bez bokov. Dobre vymiesane cesto vytahujem do vysky, alebo sa daju urobit aj kopceky vrecuskom na zdobenie.
delina
@martinav Kazdy mame svoj osvedceny recept. Citronovu stavu namiesto vinneho octu by som si vedela predstavit do toho môjho. Ale zvysok uz nie. Tym, ze davam trstinovy cukor uz zmenim chut korpusu a mam pocit, ze aj ten vanilkovy prasok by spravil svoje. A alkohol do jedal nepridavam.
domi77
skusala som ju uz dva krat...je fantastickaaaa...dakujem za recept. trstinovy cukor robi zazraky, bez neho uz nerobim :-)
delina
@domi77 dakujem... ja som robila cez Vianoce znova a pasovali sme ju na Vianocnu tortu :)
madona
Tento recept je uzasny ! Piekla som torticku uz velakrat. Detom a kamoskam na narodeniny a dnes budem piect mame k zajtrajsim narodkam. Dakujem krasne.
mariaklara
naberám odvahu už nejaký ten rok...ale ja mám len elektrickú rúrú...tam sa mi štyri plechy nezmestia, len jeden...
katkadca
Dobrý deň, chcela by som ju urobiť dcérke na narodeniny, len neviem, tie korpusy mám piecť s ventilátorom alebo bez? A potom ich treba dať do chladničky, ak chcem plniť na druhý deň? Ďakujem krásne, Katka
luss44
@katkadca (22.11.2019 09:03)

Ak môžem kým autorka odpovie, robila som ju pred 2 týždňami presne podľa tohto rozpisu surovín ale 2 väčšie pláty, priemer plytkého taniera. Piekla som oba plechy naraz s ventilátorom, hodinu pri 50st, v polovici pečenia som plechy vymenila. Po vypnutí ešte 10min nechať pri pootvorenej rúre dosušiť. Mne dosť silno pečie rúra, skúšala som aj na 120st, 90st..a vždy mi trochu stmavli. Týchto 50st je u mňa akurát, ale to už každý podla svojej rúry.. Do druhého dňa som ich nechala na linke v kuchyni prikryté utierkou. A papier pod pláty som jemne potrela maslom. Držím palce nech sa vydarí, je ozaj výborná a týmto aj ďakujem za rcp.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia