Paštrnáková torta fotorecept

garanco - fotkagaranco, 26. októbra 2014
Paštrnáková torta (fotorecept)
Foto: garanco

Na tortu to je dosť neobyčajný názov, chuť koláča je však nezvyčajná, ale veľmi príjemná. Recept je z knihy "Mirovaja kuchňa" a pochádza z Zobraziť celý popisNa tortu to je dosť neobyčajný názov, chuť koláča je však nezvyčajná, ale veľmi príjemná. Recept je z knihy "Mirovaja kuchňa" a pochádza z Izraela.

16 a viac
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
150 g
3 ks
200 g
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
 štipka
75 g
Plnka :
3 dl
1 bal.
2 ks
1 bal.
 štipka
200 g (alebo Hera)
150 g
Na posypanie:
100 g




Postup

  1. 1

    Keďže sa nám urodil asi takýto veľký paštrnák (a to nie je celý, lebo zvyšok koreňa sa ulomil, to vajíčko je na porovnanie veľkosti ), tak som si spomenula na recept, ktorý mi už mnohokrát padol do oka, ale nemala som odvahu ho vyskúšať. Recept na cesto som upravila iba v poradí pridávania surovín, ale plnku som urobila podľa seba, lebo v origináli bola zo surových žĺtok, masla a z 350g cukru.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paštrnák umyjeme, očistíme, prekrojíme na menšie kúsky a dáme variť do mierne slanej vody(varila som v tlakovom hrnci). Pokiaľ sa paštrnák varí, vymastíme maslom a vysypeme múkou tortovú formu. Uvarený koreň dôkladne popučíme na kašu a pripravíme si všetky suroviny

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo s cukrom vymiešame dohladka, postupne pridávame paštrnákovú kašu, vajíčka, mleté orechy a všetky koreniny.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec preosejeme múku so sódou bicarbónou a dôkladne premiešame.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto preložíme do tortovej formy a vrch pekne urovnáme.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút .Po upečení preložíme korpus na mriežku, vychladnutý rozrežeme a naplníme ho.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z mlieka, pudingového prášku, vanilkového cukru, štipky soli a žĺtok uvaríme hustý krém a ešte do horúceho vmiešame asi za orech z odváženého masla ( aby sa pri chladení neurobila kožka) a necháme vychladiť. Zvyšné maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne - po malých čiastkach - všľaháme pudingový krém.

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krémom - asi 2/3 - naplníme tortu, zvyšnou časťou natrieme vrch aj boky torty. Potom ju celú posypeme mletými orechami ( pracujeme stále ne mriežke a dobré je mať pod ňou taký podklad, z ktorého môžme zosypané orechy znovu použiť)

    Paštrnáková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Budem rada, ak sa niekto odváži upiecť túto dobrotu a podelí sa so mnou zo svojou skúsenosťou.

Diskusia k receptu

braxi
krása...musím kúpiť paštrnák a upiecť túto nezvyčajnú tortu, určite bude chutiť...ďakujem za recept
terinka55
Nezvyčajná, nepoznám. Určite hodná vyskúšania, KK, ďakujem za tip.
gubics
Neuraz sa prosím, nechcem Ti kaziť náladu z úspechu torty, ale z toho stola kde máš tú tortu položenú a odfotenú, si mala odložiť tú vázu so zvädnutými kvetmi. Zvädnuté kvety nám vždy evokujú zánik, smrť,....a pod. Aj podľa FENG SUI by nemali ostávať v byte a hlavne ich nezachovávať na fotografii . Keď ti môžem poradiť, vymeň tú fotografiu pri tom recepte, a uvidíš, koľko ľudí sa Ti prihovorí k tomu receptu.
garanco
@gubics , ďakujem za pripomienku, tie kvety nie sú zvädnuté, to tak vyzerajú posledné kvety echinacey odrezané pred dvoma dňami...
elena
Mám paštrnák ešte na záhradke - hádam to niekedy vyskúšam- takýto recept som ešte nevidela, paštrnák je chutný, sladší, lepší ako petržlen
( podľa mojej mienky). A ešte pripomienka v dobrom : v origináli - s mäkkým i.
janealli
Aj mne sa tohto roku urodil obrovský paštrnák, keď som ho vyberala, pripadala som si ako v rozprávke o repe. Skúsim upiecť, len neviem, či na kamufláž pre ostatných nepridám do cesta aj kakao.
zinnajdha
alebo toto: očistený paštrnák poukladajte na pekáč a pečte asi 20 minút na strednom ohni (- elektrorúra asi 180 °C ?) . Rýchly a vynikajúca sladká pochúťka a ešte k tomu neobsahuje nezdravé cukry.
samozrejme, uložila som aj tortu a vyskúšam.
marika21
V polievke to používame. Torta by ma ani vo sne nenapadla. Chválim. Paštrnák mám rada. V lete dotyk paštrnákovej vňate, keď trhám zelinu v ňom, tak sa mi tvoria pľuzgiere. Bolí to. Mne to vadí. Treba mať rukavice, oblečenie z dlhým rukávom. Nohy zakryté, dlhé nohavice. Vyskúšam.Kk*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia