Paštrnáková torta (fotorecept)

Autor receptu: garanco

Na tortu to je dosť neobyčajný názov, chuť koláča je však nezvyčajná, ale veľmi príjemná. Recept je z knihy "Mirovaja kuchňa" a pochádza z Izraela.

16 a viac
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Keďže sa nám urodil asi takýto veľký paštrnák (a to nie je celý, lebo zvyšok koreňa sa ulomil, to vajíčko je na porovnanie veľkosti ), tak som si spomenula na recept, ktorý mi už mnohokrát padol do oka, ale nemala som odvahu ho vyskúšať. Recept na cesto som upravila iba v poradí pridávania surovín, ale plnku som urobila podľa seba, lebo v origináli bola zo surových žĺtok, masla a z 350g cukru.
  2. Paštrnák umyjeme, očistíme, prekrojíme na menšie kúsky a dáme variť do mierne slanej vody(varila som v tlakovom hrnci). Pokiaľ sa paštrnák varí, vymastíme maslom a vysypeme múkou tortovú formu. Uvarený koreň dôkladne popučíme na kašu a pripravíme si všetky suroviny
  3. Maslo s cukrom vymiešame dohladka, postupne pridávame paštrnákovú kašu, vajíčka, mleté orechy a všetky koreniny.
  4. Nakoniec preosejeme múku so sódou bicarbónou a dôkladne premiešame.
  5. Cesto preložíme do tortovej formy a vrch pekne urovnáme.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút .Po upečení preložíme korpus na mriežku, vychladnutý rozrežeme a naplníme ho.
  7. Z mlieka, pudingového prášku, vanilkového cukru, štipky soli a žĺtok uvaríme hustý krém a ešte do horúceho vmiešame asi za orech z odváženého masla ( aby sa pri chladení neurobila kožka) a necháme vychladiť. Zvyšné maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne - po malých čiastkach - všľaháme pudingový krém.
  8. Krémom - asi 2/3 - naplníme tortu, zvyšnou časťou natrieme vrch aj boky torty. Potom ju celú posypeme mletými orechami ( pracujeme stále ne mriežke a dobré je mať pod ňou taký podklad, z ktorého môžme zosypané orechy znovu použiť)
  9. Budem rada, ak sa niekto odváži upiecť túto dobrotu a podelí sa so mnou zo svojou skúsenosťou.