Pastelao de nata
Autor receptu: slavka2012
Pastéis de nata sa pôvodne piekli v kláštore svätého Hieronyma v Beléme pri Lisabone. Po jeho zrušení cukrár predal recept na ich prípravu podnikateľovi, ktorého rodina dodnes vlastní patent na recept i názov tejto sladkej dobroty. Iba pastely, ktoré sa pečú v ich cukrárni v Beléme sa môžu nazývať Pastéis de Belém. V portugalských kaviarňach a cukrárňach ich preto dostať pod názvom Pastéis de nata, teda smotanové pastely. Dájú sa robiť aj na spôsob veľkeho pastelu, čo je časovo menej náročné.
8 porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Ingrediencie
- Okrúhlu formu na koláč vystelieme papierom na pečenie a naň umiestnime lístkové cesto, ktoré popicháme ho vidličkou
- Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne plievame smotanu na šlahanie.
- Pridáme 5cm kúsok kôry z chemicky neošetreného citróna a na miernom ohni uvaríme krém. Po uvarení krém nadobudne sýtožltú farbu a pudingovitú konzistenciu.
- Ešte horúci krém, z ktorého sme vybrali uvarenú citrónovú kôru nalejeme do formy na pripravené lístkové cesto a dáme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri 200°C 25 až 30 minút, až kým nie sú okraje cesta doružova upečené. Počas pečenia sa na kréme tvoria bubliny, ktoré neskôr spľasnú a na povrchu koláča vytvoria typické tmavé škvrny.
- Ešte horúci pastelao posypeme mletou škoricou.
- Pokrájame a ešte teplý podávame.
- Keďže je dosť sladký, ja ho podávam v lete s ríbezľami či malinami a v zime s marakujou (passion fruit).