Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. júna 2013
Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept)
Foto: sracz

Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým väčšiu mám chuť na jedlá s kombiníciou byliniek či zeliniek! Nedám dopustiť na „mamičkovské a babičkovské“ domáce Zobraziť celý popisČím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým väčšiu mám chuť na jedlá s kombiníciou byliniek či zeliniek! Nedám dopustiť na „mamičkovské a babičkovské“ domáce cestoviny, aj keď uznávam, že talianske (vraj je ich skoro 700 druhov) majú tiež svoje čaro. V TV Comtessa uviedla svoju „Pasta Bolognese“ – ja som si niečo zapamätal, moje krajšie „JA“ tiež čosi, dali sme to do kopy a výsledok ponúkame teraz Vám. Finančne náročnejšiu teľacinku som nahradil hovädzím predným a bohato využil prospešnosť byliniek!

4
porcie
7÷10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
500 g
4-5 strúčikov
250 ml
500 ml
150-200 ml
1 ČL
1,5 ČL
1 PL
1/3 ks
1-2 PL
20-24 ks lístkov
250 ml
120-150 ml
250 g




Postup

  1. 1

    bez prehladkového „nástupu“ potrebných ingrediencií by to nebolo to pravé „orechové“ onô

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na rozpálenú veľkú panvicu nalejeme 2 PL olivového oleja a pridáme 500 g mletého hovädzieho mäsa (original „Pasta Bolognese“ sa pripravuje z mletého teľacieho, ktoré je finančne „náročnejšie“ a naviac aj tu patrí k „podpultovému“ tovaru); krátko, než sa mäso „zatiahne“ porestujeme a

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme 4÷5 (i viac = podľa vlastného jazyka a „móresov“) prelisovaných strúčikov cesnaku, premiešame

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme si 225÷250 ml + 2÷3 PL kvalitnéhoho červeného vína (ja som použil chianti, ale určite je vhodná aj frankovka, vavřineček, alebo bikavér, či insô; osobne sa mi páči gastronomická zásada: aké vino Ti najviac chutí, take používaj aj pri varení) a

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podlejeme ním restujúce sa hovädzie, premiešame a necháme ďalej restovať, než sa vino zredukuje asi na ½ objemu

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom prilejeme dobrých 500 ml na drobno pokrájaných paradajok, podľa dnešnej skúsenosti na budúce dám dvojnásobok a viac, čím podstatne zvýšim „šťavnatosť“ výslednej gurmánskej lahôdky (ak nemáme konzervované pripravíme si ich z čerstvých, ktoré na spodnej časti nadrežeme do „kríža“, na 2÷3´ zalejeme vriacou vodou, opatrne olúpeme, pokrájame a pridáme do varenia) a pokračujeme vo varení

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    využijeme čas a nastrúhame si ~ 150÷200 ml kvalitného tvrdého syra „Parmigano Reggiano“

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    medzitým sa mäso upravilo podľa našich zvykov, dochutíme ho 1 ČL soli, 1,5 ČL MČK, 1 PL v dlani rozmrveného sušeného oregano a ~ ⅓ strúhaného muškátového orieška, zamiešame a zalejeme 1÷2 PL šľahačkovej smotany

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    chuť mäsa, duseného na paradajkách, nádherne zvýrazní 10÷12 pokrájaných lístkov bazaličky voňavej, všetko „pokropené“ ešte 2 PL chianti,

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nadstavenej 120 ml strúhaného tvrdého syra, jemne premiešanej do nádherného efektu s voňavou chuťou

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    medzičasy využijeme na vyvarenie cestoviny (originál hovorí o špagetách, ale ja som použil oku viac lahodiace motýliky „farfalle“) vo vriacej osolenej vode s 1 PL oleja, ktorú bez premývania, scedenú, vysypeme na pripravené šťavnaté hovädzie mleté mäso, premiešame a hneď („doraz učkaj = már is“) podávame

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na hlbokom tanieri, posypané 1 PL „Parmigano Reggiano“ a zmesou pokrájanej petržlenovej vňate, mäty vodnej a bazaličky voňavej (touto zmesom naozaj nešetríme a dokonca ju môžeme na tanier rozložiť ešte pred vlastným jedlom) a ozdobené „vrcholcom“ mäty vodnej

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    … pre mňa, prosím, trošku viac, aj keď bude ešte zákusok

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    týmto „fotodokumentom“ vzdávam zaslúžený hold @izabella929 za rcp „Benátsky sen“, podľa ktorého som pripravil tento vynikajúci zákusok; opäť som bol pochválený „s prídavkami“

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    za predvedený výkon aj za servírovanie na porceláne z JAR

    Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pusta
milý @sracz - kedves ferikém, fantastické, okorenené perfektne bylinkami i všetko to ostatné, s vynikajúcim sprievodným textom, nádherrtnými fotografiami....
čo dodať? jednoducho ty si: Ľ italiano vero :-)
izabella929
@sracz...kr ásne napísané, nafotené, navarené s láskou a jedlo vyzerá úžasne chutne.-)))hovädzie mesko mám tiež rada...no nejak su ku kvelitnejšiemu neviem dostať...ale to nič nemení na tom, že určite tvoj recepr vyskúšam s radosťou...)súčasne ďakujem pekne za vyskúšanie môjho receptu..Benátsky sen je úplne skvelý a veľmi chutný zákusok.-)))teší ma, že až tak ďaleko, sa dostal môj recept a hlavné, že vám veľmi chutil.-)
frezia68
Mleté mäso je v chladničke a pôvodne na iný účel.Ale tým chutným receptom si ma navnadil a vyskúšam aspoň z polovičnej dávky,lebo ten opis a výsledok na tanieri volá okoštovať :-) Len syr nahradím oštiepkom,lebo chladnička nepustí,no cestoviny a ostatné podľa Teba. Krásny deň do Iowy :-)))
radost
@sracz
dobré to má-kto má teba doma..nezomrie od hladu..a ešte nakoniec podávaš izkinu sladkú parádu...s tebou žiť-je príma sen-ja to viem...:-)
havino
no čo ti poviem @sracz , ty to proste vieš!! navariť, upiecť, naservírovať, popísať dokonale, bez chybičky recept. Veľmi podobne varím s mletým hovädzím po bod 8, síce bez vína, cesnak, bazalka, korenie musí byť, ale so smotanou som ešte neskúšala. inšpiroval si ma. krásny zákusok, už len pozdravím a prajem všetko dobré.
pacik
Tak na vyhotovenie tejto dobroty obetujem posledný kúsok fajnovej telacinky z mraziaku. Navaril a napísal si to skvele :-)
manya
s vínom a smotanou som ešte nerobila, len dostať dobrú hovädzinku bude zložitejšie, počkám si od domáceho chovateľa a potom vyskúšam.
jody
Feribacsi, s tym chianti si mi urobil velku radost. Malokto ho ma rad... Nabuduce odporucam, skus bolognese bez smotany, zato pod maso skus nastruhat mrkvu a stopkaty celer. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia