Pasta Bolognese – voňavý variant - teraz s hovädzinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Čím viac mám „striebra“ vo vlasoch, tým väčšiu mám chuť na jedlá s kombiníciou byliniek či zeliniek! Nedám dopustiť na „mamičkovské a babičkovské“ domáce cestoviny, aj keď uznávam, že talianske (vraj je ich skoro 700 druhov) majú tiež svoje čaro. V TV Comtessa uviedla svoju „Pasta Bolognese“ – ja som si niečo zapamätal, moje krajšie „JA“ tiež čosi, dali sme to do kopy a výsledok ponúkame teraz Vám. Finančne náročnejšiu teľacinku som nahradil hovädzím predným a bohato využil prospešnosť byliniek!

4
porcie
7÷10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. bez prehladkového „nástupu“ potrebných ingrediencií by to nebolo to pravé „orechové“ onô
  2. na rozpálenú veľkú panvicu nalejeme 2 PL olivového oleja a pridáme 500 g mletého hovädzieho mäsa (original „Pasta Bolognese“ sa pripravuje z mletého teľacieho, ktoré je finančne „náročnejšie“ a naviac aj tu patrí k „podpultovému“ tovaru); krátko, než sa mäso „zatiahne“ porestujeme a
  3. pridáme 4÷5 (i viac = podľa vlastného jazyka a „móresov“) prelisovaných strúčikov cesnaku, premiešame
  4. pripravíme si 225÷250 ml + 2÷3 PL kvalitnéhoho červeného vína (ja som použil chianti, ale určite je vhodná aj frankovka, vavřineček, alebo bikavér, či insô; osobne sa mi páči gastronomická zásada: aké vino Ti najviac chutí, take používaj aj pri varení) a
  5. podlejeme ním restujúce sa hovädzie, premiešame a necháme ďalej restovať, než sa vino zredukuje asi na ½ objemu
  6. potom prilejeme dobrých 500 ml na drobno pokrájaných paradajok, podľa dnešnej skúsenosti na budúce dám dvojnásobok a viac, čím podstatne zvýšim „šťavnatosť“ výslednej gurmánskej lahôdky (ak nemáme konzervované pripravíme si ich z čerstvých, ktoré na spodnej časti nadrežeme do „kríža“, na 2÷3´ zalejeme vriacou vodou, opatrne olúpeme, pokrájame a pridáme do varenia) a pokračujeme vo varení
  7. využijeme čas a nastrúhame si ~ 150÷200 ml kvalitného tvrdého syra „Parmigano Reggiano“
  8. medzitým sa mäso upravilo podľa našich zvykov, dochutíme ho 1 ČL soli, 1,5 ČL MČK, 1 PL v dlani rozmrveného sušeného oregano a ~ ⅓ strúhaného muškátového orieška, zamiešame a zalejeme 1÷2 PL šľahačkovej smotany
  9. chuť mäsa, duseného na paradajkách, nádherne zvýrazní 10÷12 pokrájaných lístkov bazaličky voňavej, všetko „pokropené“ ešte 2 PL chianti,
  10. nadstavenej 120 ml strúhaného tvrdého syra, jemne premiešanej do nádherného efektu s voňavou chuťou
  11. medzičasy využijeme na vyvarenie cestoviny (originál hovorí o špagetách, ale ja som použil oku viac lahodiace motýliky „farfalle“) vo vriacej osolenej vode s 1 PL oleja, ktorú bez premývania, scedenú, vysypeme na pripravené šťavnaté hovädzie mleté mäso, premiešame a hneď („doraz učkaj = már is“) podávame
  12. na hlbokom tanieri, posypané 1 PL „Parmigano Reggiano“ a zmesou pokrájanej petržlenovej vňate, mäty vodnej a bazaličky voňavej (touto zmesom naozaj nešetríme a dokonca ju môžeme na tanier rozložiť ešte pred vlastným jedlom) a ozdobené „vrcholcom“ mäty vodnej
  13. … pre mňa, prosím, trošku viac, aj keď bude ešte zákusok
  14. týmto „fotodokumentom“ vzdávam zaslúžený hold @izabella929 za rcp „Benátsky sen“, podľa ktorého som pripravil tento vynikajúci zákusok; opäť som bol pochválený „s prídavkami“
  15. za predvedený výkon aj za servírovanie na porceláne z JAR