Foto: babkamt
Ku gulášu som piekla toto pečivo. Bolo síce o 20 minút neskôr hotové ako guláš, mala som to zle načasované.
na 220 °C
Suroviny
400 g |
|
160 g |
|
250 ml |
|
60 g |
|
2 čl |
|
1 ks |
|
21 g |
|
1 čl |
|
2 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Tento recept je z knihy Chlieb.
-
2
Pripravila som si potrebné suroviny. Oproti pôvodnému receptu som odobrala z hladkej múky 160 g a nahradila som ju 160 g pšeničná celozrnná špeciál - stredná.Mlieko som dala do mikrovlnky na 1 minútu zohriať. Odliala som z nej na kvasnice s cukrom- bude na kvások. Do zvyšného mlieka som dala rozpustiť maslo. Rozhabarkovala som v ňom vajíčko.
-
3
Použila som túto múku a to 160 g.
-
4
Kvások je už hotový, môžem zarobiť cesto.
-
5
Vykysnutý kvások som pridala do múky s mliekom, maslom a vajíčkom. Len som to tak ledabolo pomiešala a venovala som sa chvíľu príprave guláša.Asi po 10 minútach som sa k cestu vrátila a dobre ho vypracovala .
-
6
Vypracované cesto som pomúčila a, zakryla a vložila do nevyhriatej rúry kysnúť.
-
7
Asi po 45 minútach som cesto vybrala na dosku, trochu som ho premiesila a rozdelila na polovicu.
-
8
Jednu polovičku som rukami roztiahla do obdĺžnika a na pevno som cesto zrolovala.
-
9
To isté som spravila aj s druhou časťou cesta. Plech som vystlala fóliou na pečenie. Cesto som znovu vrátila do rúry a nechala som ho tam 15 minút kysnúť.
-
10
Na potretie som dala 2 prepeličie vajíčka, rozhabarkovala som ich a čl mlieka.
-
11
Pripravila som si semienka a morskú soľ. Plech som vybrala z rúry,rúru som zapla na 220°C.
-
12
Rolky cesta som nožom som narezala, ale neprerezala cesto celkom kúsky, ktoré sa budú dať ľahko od seba oddeliť.Povrch som natrela vajíčkom, posypala morskou soľou a jedno cesto som posypala sézamom, druhé ľanovými semienkami.Pri zapnutí rúry som do nej vložila nádobu s 200 ml studenej vody.
-
13
Piekla som ich 20 minút. Čas je orientačný, lebo každá rúra pečie inak. Bola som nedočkavá, jeden horúci konček bol môj:-)
-
14
Tu je upečené pečivo. Môžeme ísť obedovať. Ku gulášu nám pasovalo.
tiež tie prepelice vajíčka
*****
mám tu podobný recept na Parker House žemle :
varecha.pravda.sk/recepty/parker-house-zemle-fotorecept/5...
@afataga nam vravievali, ze z tepleho chlebika bude boliet brusko :D buchty a knedle nemaju korku, je to predsa trosku ine aj zlozenim a tak, ale tiez najlepsia vec na svete je teple pecivo s maslom alebo koncek chlebika. hned mi slina vysla ;)
@pusta ďakujem za link na žemle, vydarili sa ti. S tým vysvetlením si mi pomohla. Dnes som si prispala, potom povinnosti a až teraz som sa dostala k počítaču.Ďakujem za pochvalu.
@smejkad ja som misku rýchlokysku dala do rúry.
@kukulienka , @alex37 ponáhľala som sa, tak som si robotu uľahčila. Teší ma, že si recept ukladáte do kk na vyskúšanie.
@finzi tiež mám takú skúsenosť, že cesto v rúre pekne nakysne.
@terinka55 vyskúšaj a napíš, či si bola spokojná.
@evusik tiež mávam také tiky:-) Keď na mňa príde neovládnuteľné nutkanie utekať do kuchyne:-)
@zdenka1009 vyskúšaj, uvidíš, že to funguje.
@nomiada v čase, keď som prišla na Varechu, tu bola diskusia o kladoch pekárničky. Tak som si ju pred tromi rokmi kúpila. Neuveríš, ale tá pekárnička je ešte panna. Ja stále miesim cesto starým spôsobom. Cítim v rukách pri miesení cesta, či bude dobré. Buď pridám trošku vody, alebo múky. Mám takú presnú mierku - od oka:-)
@brambora vôňa čerstvého chleba alebo pečiva rozvonia celý byt. Ja sa vždy teším na skrojok. Nepotrebujem k nemu ani maslo.Ďakujem za pochvalu.
@cezminaz v pôvodnom recepte bola len hladká múka T650, ja som časť zmenila za inú. Kľudne daj takú, akú máš doma. Určite tým nič nepokazíš.
@havino , ak máš tú istú knihu ako ja, tak recept je na strane číslo 118
@afataga :-)
ja som už párkrát niečo podobné robil z môjho cesta na chlieb,
ktoré vyzerá veľmi podobne / s prídavkom celozrnnej múky/
ale vždy to bolo akési tvrdšie-možno som to piekol dlhšie ako už stačí...
s kysnutím cesta v rúre mám tiež dobré skúsenosti,to robím vtedy, keď je kvások akýsi lenivý-vtedy aj cca na 5-10 min rúru zapnem na cca 40 st.C. a dávam tam aj vodu pod to-do plechu.
Inak tá domáca pekárnička nemusí zostať panna- ja to robím tak,
že cesto si dám vymiešať v pekárničke len prvých 10 min. ale zároveň
po celý čas mám pekárničku otvorenú a pomáham jej ručne-je to ako
hrnčiarsky kruh, zároveň podľa hmatu pridávam buď trochu vody alebo polohrubej múky- je to spolupráca techniky a človeka...
netreba sa toho báť-cesto aj silno mačkám,a nikdy som nechytil tú vrtulku- zatiaľ úplne bezpečné-dokonca som to dovolil robiť aj 10 ročnému vnúčikovi-je to v pohode
po 10 min miesenia sa to cesto dá ľahko vyklopiť,je nelepivé,takže ho už tam nenechávam vykysnúť- treba vyskúšať...
- tak zdravím a nech sa darí...
@olinka12 som rada, že som ťa inšpirovala. Aj môjho syna som naviedla na pečenie chleba a pečiva. Uplietol si na seba bič, lebo ho odvtedy "nútia" deti s manželkou piecť 2 x do týždňa:-) Minule prišla nevesta z práce domov, práve vyberal prvý upečený plech. Nevesta vravela, že u nich to vonia ako v slovenskej pekárni.
varecha.pravda.sk/recepty/karlovarske-rohliky-fotorecept/...
Ak sa rozhodnete ich vyskúšať, tak sa prosím ozvite, či ste s nimi boli spokojný. Inak, ta na Vareche si všetci tykáme. Keďže ste mi vy vykali, vykám aj ja vám:-)