Parker house fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 22. októbra 2014
Parker house (fotorecept)
Foto: babkamt

Ku gulášu som piekla toto pečivo. Bolo síce o 20 minút neskôr hotové ako guláš, mala som to zle načasované.

15 - 20 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
160 g
250 ml
60 g
2 čl
1 ks
21 g
1 čl
2 ks (na potretie)
 (na posypanie)
 (na posypanie)
 (na posypanie)

Postup

  1. 1

    Tento recept je z knihy Chlieb.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si potrebné suroviny. Oproti pôvodnému receptu som odobrala z hladkej múky 160 g a nahradila som ju 160 g pšeničná celozrnná špeciál - stredná.Mlieko som dala do mikrovlnky na 1 minútu zohriať. Odliala som z nej na kvasnice s cukrom- bude na kvások. Do zvyšného mlieka som dala rozpustiť maslo. Rozhabarkovala som v ňom vajíčko.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Použila som túto múku a to 160 g.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvások je už hotový, môžem zarobiť cesto.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý kvások som pridala do múky s mliekom, maslom a vajíčkom. Len som to tak ledabolo pomiešala a venovala som sa chvíľu príprave guláša.Asi po 10 minútach som sa k cestu vrátila a dobre ho vypracovala .

    Parker house (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vypracované cesto som pomúčila a, zakryla a vložila do nevyhriatej rúry kysnúť.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi po 45 minútach som cesto vybrala na dosku, trochu som ho premiesila a rozdelila na polovicu.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednu polovičku som rukami roztiahla do obdĺžnika a na pevno som cesto zrolovala.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    To isté som spravila aj s druhou časťou cesta. Plech som vystlala fóliou na pečenie. Cesto som znovu vrátila do rúry a nechala som ho tam 15 minút kysnúť.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na potretie som dala 2 prepeličie vajíčka, rozhabarkovala som ich a čl mlieka.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si semienka a morskú soľ. Plech som vybrala z rúry,rúru som zapla na 220°C.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rolky cesta som nožom som narezala, ale neprerezala cesto celkom kúsky, ktoré sa budú dať ľahko od seba oddeliť.Povrch som natrela vajíčkom, posypala morskou soľou a jedno cesto som posypala sézamom, druhé ľanovými semienkami.Pri zapnutí rúry som do nej vložila nádobu s 200 ml studenej vody.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Piekla som ich 20 minút. Čas je orientačný, lebo každá rúra pečie inak. Bola som nedočkavá, jeden horúci konček bol môj:-)

    Parker house (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tu je upečené pečivo. Môžeme ísť obedovať. Ku gulášu nám pasovalo.

    Parker house (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

marikahr
Prekvapilo ma kysnutie cesta v nezapnutej rúre, ešte som sa s tým nestretla, a
tiež tie prepelice vajíčka
marianne
o parker house sice pocujem prvy krat,ale bagetky su prepeknee a utesene
smejkad
v tej rure to mas ako v nezapnutej mikrovlnke, v principe to iste ako miska kyska, urcite vyskusaj :-)
pusta
ešte som chcela napísať, že niekedy dávam cesto do rúry kysnúť pri nízkej teplote - cca 40 stupňov C, kysnutie v rúre či už zapnutej alebo vypnutej má navyše tú výhodu, že cesto kysne pri ustálenej teplote rúry a je chránené pred prievanom a výkyvmi teploty.
alex37
@babkamt , nadýchané, krásne pečivko, ku guľášu ako stvorené :-) ***** KK
finczi
Veľmi pekné! Aj ja dávam cesto kysnúť do nezapnutej rúry, je tam chránené pre chladom a prípadným prievanom, vždy mi krásne vykysne.
terinka55
Paráda!!!!! KK a 5*****. Všetko ostatné, čo by som povedala, by bolo málo :-)
afataga
kraaasne, teple je najlepsie, vidno ze sa vyznas :-) ja nechapem, preco sa hovori, ze sa pecivo nema jest teple, ved parene buchty alebo knedla su tiez kysnute a jedia sa teple
evusik
keď pozerám na tieto krásne "bagetky" mám chuť vyskočiť a utekať do kuchyne upiecť tiež :-)
zdenka1009
@babkamt , krásne ,nadýchané bagetky... s rúrou na dokysnutie dobrý nápad, ja mám malinkú kuchyňu, musím mať otvorené dvere na balkón, všade prievan...idem to najbližšie vyskúšať... ***** :-)
nomiada
@marikahr ja tiež som tak dávala kysnúť cesto. Teraz to však robím tak, že dám si vymiesiť cesto do pekárničky a keď je domiesené, tak ju vypnem. To je tak fantastické!! vymiesi to, nakysne to, ... super
brambora
to je krajsie ako z pekarne. nadherne nieco. ukladam a vyskusam niekedy.
@afataga nam vravievali, ze z tepleho chlebika bude boliet brusko :D buchty a knedle nemaju korku, je to predsa trosku ine aj zlozenim a tak, ale tiez najlepsia vec na svete je teple pecivo s maslom alebo koncek chlebika. hned mi slina vysla ;)
babkamt
@marikahr naše babičky dávali cesto kysnúť do perín. Ja som misku rýchlokysku dala do studenej rúry, lebo tam je stála teplota. V kuchyni som mala otvorené okno, takže by mi cesto nenakyslo tak rýchlo, ako som potrebovala. Niekedy dám misku kysku nad hrnček s teplou vodou. Tých fínt, aby cesto rýchlejšie kyslo je viac.
babkamt
@marianne zalizovali sme. K čerstvému gulášu sa hodili.
@pusta ďakujem za link na žemle, vydarili sa ti. S tým vysvetlením si mi pomohla. Dnes som si prispala, potom povinnosti a až teraz som sa dostala k počítaču.Ďakujem za pochvalu.
@smejkad ja som misku rýchlokysku dala do rúry.
babkamt
@kimlo , @tiginko ďakujem za nahliadnutie receptu a pochvalu:-)
@kukulienka , @alex37 ponáhľala som sa, tak som si robotu uľahčila. Teší ma, že si recept ukladáte do kk na vyskúšanie.
@finzi tiež mám takú skúsenosť, že cesto v rúre pekne nakysne.
@terinka55 vyskúšaj a napíš, či si bola spokojná.
babkamt
@afataga môj muž vraví, že mám plechové ústa. Ja si najradšej naložím jedlo hneď ako ho vypnem. Všetci hundrú, že je horúce, no mne to vyhovuje. Vlažné nemám rada. Al ten konček som si odlomila hneď, ako som pečivo preložila z plechu na podložku, kde malo vychladnúť:-)
@evusik tiež mávam také tiky:-) Keď na mňa príde neovládnuteľné nutkanie utekať do kuchyne:-)
babkamt
@margaretka28 ďakujem za pochvalu.
@zdenka1009 vyskúšaj, uvidíš, že to funguje.
@nomiada v čase, keď som prišla na Varechu, tu bola diskusia o kladoch pekárničky. Tak som si ju pred tromi rokmi kúpila. Neuveríš, ale tá pekárnička je ešte panna. Ja stále miesim cesto starým spôsobom. Cítim v rukách pri miesení cesta, či bude dobré. Buď pridám trošku vody, alebo múky. Mám takú presnú mierku - od oka:-)
@brambora vôňa čerstvého chleba alebo pečiva rozvonia celý byt. Ja sa vždy teším na skrojok. Nepotrebujem k nemu ani maslo.Ďakujem za pochvalu.
tatranka
Krásne pečivko.Už je v KK.Teším sa na jeho realizáciu.Pekný a dobrý popis.
cesminaz
Mila @babkamt kraaaasne pecivo!!! Urcite ho v najblizsej dobe vyskusam.Ale kedze vobec neviem a ani nepoznam "strednu" celozrnnu,tak dam "len"celozrnnu ,ktoru mam doma :-) podla mna to bude dobra.Vdaka za receptik ;-D KK
havino
aj ja som dnes piekla bagety ku bryndzovej pomazánke, podarili sa ti , veľmi dobre vyzerajú a idem mrknúť, už sme sa tu raz bavili o tej tvojej knihe ,,chlieb" či mám tú istú, teda či ich tam mám aj ja v nej, marí sa mi, ale nie som si istá už, dlho som v nej nelistovala
afataga
@brambora ty si asi nechodila v skole na obedy, inak by si netvrdila, ze knedle nemaju korku :-)
babkamt
@tatranka tebe sa určite podaria krajšie:-) Potom napíš, či ti chutili.
@cezminaz v pôvodnom recepte bola len hladká múka T650, ja som časť zmenila za inú. Kľudne daj takú, akú máš doma. Určite tým nič nepokazíš.
@havino , ak máš tú istú knihu ako ja, tak recept je na strane číslo 118
@afataga :-)
brambora
@afi , ty si blazon :DDD ja som mala si "štígro" na makke knedle bez korky.
olinka12
Pečivo pečiem veľmi často aj toto je už uložené v mojej KK určite v dohľadnej dobe vyskúšam vyzerá veľmi dobre
ochino
perfektné - skúsim podľa tohoto receptu niekedy spraviť
ja som už párkrát niečo podobné robil z môjho cesta na chlieb,
ktoré vyzerá veľmi podobne / s prídavkom celozrnnej múky/
ale vždy to bolo akési tvrdšie-možno som to piekol dlhšie ako už stačí...
s kysnutím cesta v rúre mám tiež dobré skúsenosti,to robím vtedy, keď je kvások akýsi lenivý-vtedy aj cca na 5-10 min rúru zapnem na cca 40 st.C. a dávam tam aj vodu pod to-do plechu.
Inak tá domáca pekárnička nemusí zostať panna- ja to robím tak,
že cesto si dám vymiešať v pekárničke len prvých 10 min. ale zároveň
po celý čas mám pekárničku otvorenú a pomáham jej ručne-je to ako
hrnčiarsky kruh, zároveň podľa hmatu pridávam buď trochu vody alebo polohrubej múky- je to spolupráca techniky a človeka...
netreba sa toho báť-cesto aj silno mačkám,a nikdy som nechytil tú vrtulku- zatiaľ úplne bezpečné-dokonca som to dovolil robiť aj 10 ročnému vnúčikovi-je to v pohode
po 10 min miesenia sa to cesto dá ľahko vyklopiť,je nelepivé,takže ho už tam nenechávam vykysnúť- treba vyskúšať...
- tak zdravím a nech sa darí...
babkamt
@brambora tak to si mala naozaj šťastie. Ja som v jednej reštaurácii dostala knedľu ohriatu v mikrovlnke. Ako chladla, bola ako kameň. Aj som im to tam nechala a odišla som hladná.
@olinka12 som rada, že som ťa inšpirovala. Aj môjho syna som naviedla na pečenie chleba a pečiva. Uplietol si na seba bič, lebo ho odvtedy "nútia" deti s manželkou piecť 2 x do týždňa:-) Minule prišla nevesta z práce domov, práve vyberal prvý upečený plech. Nevesta vravela, že u nich to vonia ako v slovenskej pekárni.
babkamt
@ochino je to možné, že si to piekol o trochu dlhšie. Vieš, nie vždy sedí množstvo tekutiny. Závisí to od múky. Nedávno som robila tvarohový závin a z presne odmeraného množstva mlieka, sa mi zdalo cesto moc tuhé. Tak som ešte po troške pridávala mlieka, až som bola s hustotou cesta spokojná. Ochino,posielam ti Tajnú správu.
babkamt
@mesiar50 som rada, že si sa pristavil pri mojim recepte. Píšeš, že sa ti pečivo páči. Ďakujem za pochvalu.
kukulienka71
@babkamt , veľmi sa mi páči to narezanie, ľahko sa ulamujú jednotlivé kúsky, použila som do cesta trocha celozrnnej špaldovej. Vynikajúca maslová chuť, hustejšie pečivo, ktoré zasýti. Ďakujem pekne za recept, vrele odporúčam





babkamt
@kukulienka71 ďakujem, že si si dala robotu a pridala tvoje krásne fotky a odporúčanie receptu. Ty si výborná kuchárka, takže si ma veľmi potešila, že si skúšala môj recept.
nyja
Tiež mám túto knihu a parkerhous som robila..Mňa príliš nenadchli, lebo cesto je také dosť podobné buchte. Zjedli sme niečo hneď po upečení, ale zvyšok šiel do žemľovky (po odstránení posypu). Nepoznáte náhodou recept na Dubčekove rožky?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha