Parker House žemle fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. mája 2014
Parker House žemle (fotorecept)
Foto: pusta

Tieto žemle pochádzajú z hotela Parker House v Bostone v USA, sú to jemné nadýchané žemle typického tvaru, obsahujú maslo, vajce a mlieko v Zobraziť celý popisTieto žemle pochádzajú z hotela Parker House v Bostone v USA, sú to jemné nadýchané žemle typického tvaru, obsahujú maslo, vajce a mlieko v ceste, majú vynikajúcu chuť. Našla som viac receptov na nete, vybrala som jeden z nich, pravda, nie je to originál priamo z hotela, ale sú výborné, na vareche som takéto žemle nenašla, preto pridávam recept pre tých, čo by ho chceli vyskúšať.

1 dávka - 12 ks
porcia
170 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
25 g
1 CL
2 CL
200 ml
30 g do cesta
50 g na potieranie žemlí
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy som k preosiatej múke pridala soľ a premiešala.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do priehlbinky v múke som dala 1 CL medu,..

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...rozdrobila som čerstvé doždie,...

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala asi 100 ml vlažného mlieka.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K vykysnutému kvásku som pridala vajce,...

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...priliala som rozpustené vlažné maslo - 30 gramov,...

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...postupne som pridala zvyšné vlažné mlieko a všetko som dôkladne miesila rukami - asi 15 až 20 minút, kým nevzniklo hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple kysnúť 90 minút, základom týchto žemlí je dokonalé vymiesenie a dostatočne dlhé kysnutie na teple. Na vymiesenie môžete použiť aj robot a miesiť asi 10 minút.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku,...

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm, s cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykrojila som okrúhle tvary o priemere 8 cm, použila som na vykrajovavanie sklený pohár, ktorý som pred vykrajovaním vždy dobre namočila do múky. Odkrojky sa dajú znovu dobre spracovať krátky premiesením na cesto a vykrojiť, zužitkuje sa celé cesto.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Stred každej žemle som stlačila pevne rúčkou drevenej varešky dole k podložke a vznikol hlboký zárez. Tieto žemle sa nenarezávajú v strede nožom ako zvykneme narezať iné, tento postup im dáva ich typický charakteristický tvar.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Oba okraje som jemne priložila k sebe, už som nestáčala, tým sa žliabok uprostred ešte viac prehĺbi a žemle sa pri kysnutí postupne znovu pekne otvoria.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Takto upravené žemle som uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potrela som ich časťou rozpusteného vlažného masla na potieranie a nechala som ich kysnúť na teple 45 minút.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich pri teplote 200 stupňov 8 minút, čas si odsleduje každý sám podľa vlastnej trúby. Ešte teplé som ich potrela na povrchu zvyšným vlažným maslom, ktoré do žemlí vsiakne, nebudú mastné. Na spodok trúby treba dať hrnček s vriacou vodou.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    prierez žemľou: je dostatočne vysoká, dobre vykysnutá, ľahučká, krásne nadýchaná s početnými dierkami, ktoré sa mi mobilom nedarí zreteľne vyfotiť, v zábere ich výrazne vidím, na foto už také výrazné nie sú.

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vychladnuté žemle som vložila do košíka, tieto žemle sú jemnej vynikajúcej chuti a to vdaka obsahu mlieka, vajca a pomerne veľkého množstva masla, sú veľmi kvalitné, vrelo odporúčam vyskúšať, z jednej dávky mi vyšlo 12 kusov perfektných žemlí, asi nie nadarmo sú veľmi vychýrené a známe aj mimo hotela, môžete si ich upiecť aj sami :-)

    Parker House žemle (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

peto55
To si píš, že vyskúšam, tak ako tvoj predošlí rcp "Rýchle žemle z pšeničnej a špaldovej hladkej múky".Včera sa mi podarili výnmočne
výborné. Po uverejnení toho receptu pečiem žemle po každej konzumácii.V tomto je 1 vajce navyše.
jeannelyn
Zemličky vyzerajú perfektne,hneď ma zaujali,skúsim aj ja..a k tomu si to všetko veľmi pekne popísala,fotky tak isto super.myslím,že vďaka tomu to zvládne aj začiatočník v pečení. Doma zvyknem piecť celozrnné pečivo,do kysnutého si vždy pridám aj Heru maslovú na zjemnenie,no pridať semiačka do týchto žemlí by už zrejme nebolo ono..viem si predstaviť ich nadýchanú a jemne maslovú chuť..mňam:-)
1x pusta
babkamt
ty si na mňa strašne rýchla. Ešte som nestihla vyskúšať pagáče a už ponúkaš pečivo:-) Ukladám do kk a chválim.
1x pusta
pusta
@peto55 , to ma veľmi teší, že sa ti rýchle žemle vydarili, tiež ich pečiem denne. :-)
tieto Parker house žemle sú však luxusnejšie, sviatočné, také poctivé a tiež budú často na programe. budem len rada, ked ich vyskúšaš a daj potom vedieť :-)
dakujem za uznanie.
1x pusta
pusta
@jeannelyn , teší ma, že ich považuješ za perfektné, také aj sú. snažila som sa, aby ich mohol upiecť každý, kto má na také žemle chuť :-)
budem rada, ak upečieš aj ty, tu však pridaj určite radšej maslo, semienka sa do tohto cesta nehodia, ale na povrchu by išli, aspoň si to myslím.
dakujem za krásne ocenenie.
1x pusta
pusta
Milá@babkamt , však vieš, neobsedím len tak nečinne na zadku, stále niečo nové vymýšľam, hľadám a vždy skúšam niečo nové, ak sa vydarí a pozdáva kvalita, tak aj pridám :-)
neboj, príde rad aj na pagáče u teba, ked viem koľkým stravníkom doma robíš, tak vôbec nepochybujem o tom, a čoskoro určite tak bude :-)
viem, že aj tieto žemle vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i za peknú pochvalu.
1x pusta
kukulienka71
Veľmi pekne upečené, hlavne fotka 17 sa mi páči. Tam vidieť jemnosť cesta. Maslové mám rada, ukladám aj tieto a ďakujem
1x pusta
pusta
@kukulienka71 , hej, presne na fotke 17 vidno práve jemnosť cesta, veľmi ma teší, že sa ti toto pečivko páči.
dakujem za uloženie do kk a tvoju pochvalu si vážim.
1x pusta
pusta
@ywett , teší ma, že považuješ toto pečivo za krásne a aj pochvala foto ma hreje pri srdci :-)
dakujem za pekné hodnotenie.
1x pusta
pusta
@methi , chutne si ma rozosmiala, aj mne to pripadá ako riťušky k nakúsnutiu :-)))
som rada, že môžeš potvdiť, že je dobré :-)
dakujem.
1x pusta
daguska
Velmi pekné.Zaujímavý tvar.Urcite aj tieto vyskúsam.
denyany
Vyskúšam, ale až na jeseň, teraz musí stačiť celozrnné pečivo, aby sme sa zmestili do plaviek:-) :-) :-) . Ale podarili sa ti parádne.
pusta
@daguska , poteší ma, ak vyskúšaš, práve sme ich mali na raňajky a sú mäkkučké a vláčne aj dnes - vrelo odporúčam..
dakujem za pochvalu.
pusta
@denyany , jasne , do plaviek sa schudnúť musí :-)
a potom môžu prísť na radu aj tieto žemle.
dakujem za pochvalu.
safran
z chlebovej múky? s medom a mliekom a maslom? keby sa dali učmajznúť z obrazovky, tak 2 hneď z plechu akože ja nič, ja muzikant, a potom spôsobne po ponúknutí aj jednu z košíčka :-) do vrecka na cestu...
1x finczi
mariamka
niekde pisali, vraj, ak zjeme urcitu entitu, ktora sa podoba ludskemu organu, tak mu to prospeje, kiezby to u tychto zemliciek platilo :)
pusta
@safran , DDD
tebe aj celý plech čerstvo upečených žemiel veľmi rada venujem :-)
dakujem.
pusta
@mariamka , kiež by :DDD tak si predstavujem, keby tak hej, mohlo by ubudnúť z môjho vlastného pozadia :DDDD to by mi prospelo teda :-)))
asi aj iným dámam :-)
a potom, čo tak orechy? tie sa podobajú ľudskému mozgu, páni, tých by sa muselo pojeeeesť :-)))
dakujem za ten krásny smiech.
pusta
@marianne , sú výborné, také poctivé a fajnové chutné pečivo, o nič neoklamané.
teší ma, že budú u teba na rade :-)
dakujem.
pusta
@terinka55 , som veľmi rada, že sa ti žemle páčia :-)
dakujem za krásne uznanie i 5*
ywett
vyskúšané a hneď ukladám do kk :-) Sú výborné s jemnou maslovou chuťou, cesto nadýchané a mne vyšlo 16 ks...piekla som ich dlhšie, približne 15- 20 minút, lebo v mojej rúre (8 minút) by bolo málo. Ešte sa chystám vyskúšať aj takto, myslím ten tvar a ak chceš pozri si link

 thepioneerwoman.com/cooking/2010/11/parker-house-rolls/...



Ďakujem za pekný a inšpiratívny recept a tu je foto, ako sa vydarili mne :-)





pusta
@ywett , ty si bleskovo rýchla, úžasne sa ti vydarili a to nádherné foto (y)
iste fotíš kvalitným foťákom, nie mobilom ako ja.
darmo si absolútna jednička!!!
pozerala som ten link, veľmi ma to láka a to napriek tomu, že postup je zložitejší :-)))
to ja dakujem tebe a srdečne blahoželám.
1x ywett
luss44
krásne žemličky, maslové musia chutiť vynikajúco, ukladám a vyskúšam, nové rcp na pečivo sa vždy zídu. Vdaka za rcp.
obor123
@pusta , zas si ma dostala. Keď som sa rozhodla,že konečne upečiem Tvoj pšeničný zemiakový chlieb(voľajak od pečenia chleba mám rešpekt) ,pridala si vynikajúce a veľmi lákavé žemle . Mám také tušenie,že zvýťazia žemle.
pusta
@luss44 , sú výborné, veru recept na také pečivo, sa zíde vždy :-)
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
pusta
@obor123 , netreba sa báť chlebíka, je vynikajúci a tieto žemle tiež, poteší ma,ak vyskúšaš jedno i druhé :-)
dakujem za uznanie.
pusta
@safran DDDDD,
teraz môže každý si vxybrať, čo mu najviac chýba :-)))
mariamka
@safran to vies, ze som :)) vedela som velmi dobre, o com pisem, inak by som si nedovolila :), ale diky za obrazny priklad, zide sa
mariamka
az na to "zadkove" foto :)) to je vyzva pre inych machrov,, Marcel??? :))
obor123
@pusta , ja sa nebojím že chlieb nebude chutiť, ale toho,že ja to nezvládnem .(nepodarí sa mi to)
finczi
Práve pred týždňom som piekla žemle/iné/ a nebola som spokojná, pomyslela som si, že si budem musieť od Vás vypýtať radu. Ajhľa! Tu je, ďakujem za recept, výborný, detailný návod. Dúfam, že sa mi vydaria. Pekný deň!
pusta
@obor123 , ja som to tak aj myslela, netreba sa báť pečenia chleba :-)
uvidíš, že to zvládneš aj ty, nič sa ty neboj.
a ked budeš mať vlastný domáci chlieb, sľubujem ti, že už nikdy viac nekúpiš v obchode - potvrdia ti to mnohí varecháči, ktorí pečú doma, lebo domáci chlieb je domáci. :-)
pusta
Milá@svedka , to je veľká pocta pre mňa.
priznám sa, že tieto som v ba v obchode ešte nevideka, ale aj tak budú iste krajšie i lepšie.
dakujem za uznanie.
pusta
@finczi , vidíš, ani radu pýtať netreba a máš tu receptík na výborné kvalitné maslové poctivé žemle, čo ma veľmi teší:-)
neboj, určite sa ti vydaria, daj si záležať obvzlášť na tom, aby si ich poriadne vymiesila a nechala dobre vykysnúť, ostatné je hračka.
veľmi pekne dakujem a aj ja tebe Prajem pekný deň!
medovnicek
mám rada takéto recepty, takže aj tento recept si ukladám a určite vyskúšam, veľmi sa ti vydarili:)
pusta
@kukulienka , som veľmi rada, že sa vydarili a najmä, že chutili:-)
dakujem za skvelú správu a úžasné foto, ktoré si pridala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia