Foto: pusta
Tieto žemle pochádzajú z hotela Parker House v Bostone v USA, sú to jemné nadýchané žemle typického tvaru, obsahujú maslo, vajce a mlieko v Zobraziť celý popisTieto žemle pochádzajú z hotela Parker House v Bostone v USA, sú to jemné nadýchané žemle typického tvaru, obsahujú maslo, vajce a mlieko v ceste, majú vynikajúcu chuť. Našla som viac receptov na nete, vybrala som jeden z nich, pravda, nie je to originál priamo z hotela, ale sú výborné, na vareche som takéto žemle nenašla, preto pridávam recept pre tých, čo by ho chceli vyskúšať.
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misy som k preosiatej múke pridala soľ a premiešala.
-
2
Do priehlbinky v múke som dala 1 CL medu,..
-
3
...rozdrobila som čerstvé doždie,...
-
4
...zaliala asi 100 ml vlažného mlieka.
-
5
K vykysnutému kvásku som pridala vajce,...
-
6
...priliala som rozpustené vlažné maslo - 30 gramov,...
-
7
...postupne som pridala zvyšné vlažné mlieko a všetko som dôkladne miesila rukami - asi 15 až 20 minút, kým nevzniklo hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto.
-
8
Nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple kysnúť 90 minút, základom týchto žemlí je dokonalé vymiesenie a dostatočne dlhé kysnutie na teple. Na vymiesenie môžete použiť aj robot a miesiť asi 10 minút.
-
9
Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku,...
-
10
...vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm, s cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa.
-
11
Vykrojila som okrúhle tvary o priemere 8 cm, použila som na vykrajovavanie sklený pohár, ktorý som pred vykrajovaním vždy dobre namočila do múky. Odkrojky sa dajú znovu dobre spracovať krátky premiesením na cesto a vykrojiť, zužitkuje sa celé cesto.
-
12
Stred každej žemle som stlačila pevne rúčkou drevenej varešky dole k podložke a vznikol hlboký zárez. Tieto žemle sa nenarezávajú v strede nožom ako zvykneme narezať iné, tento postup im dáva ich typický charakteristický tvar.
-
13
Oba okraje som jemne priložila k sebe, už som nestáčala, tým sa žliabok uprostred ešte viac prehĺbi a žemle sa pri kysnutí postupne znovu pekne otvoria.
-
14
Takto upravené žemle som uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou
-
15
Potrela som ich časťou rozpusteného vlažného masla na potieranie a nechala som ich kysnúť na teple 45 minút.
-
16
Piekla som ich pri teplote 200 stupňov 8 minút, čas si odsleduje každý sám podľa vlastnej trúby. Ešte teplé som ich potrela na povrchu zvyšným vlažným maslom, ktoré do žemlí vsiakne, nebudú mastné. Na spodok trúby treba dať hrnček s vriacou vodou.
-
17
prierez žemľou: je dostatočne vysoká, dobre vykysnutá, ľahučká, krásne nadýchaná s početnými dierkami, ktoré sa mi mobilom nedarí zreteľne vyfotiť, v zábere ich výrazne vidím, na foto už také výrazné nie sú.
-
18
Vychladnuté žemle som vložila do košíka, tieto žemle sú jemnej vynikajúcej chuti a to vdaka obsahu mlieka, vajca a pomerne veľkého množstva masla, sú veľmi kvalitné, vrelo odporúčam vyskúšať, z jednej dávky mi vyšlo 12 kusov perfektných žemlí, asi nie nadarmo sú veľmi vychýrené a známe aj mimo hotela, môžete si ich upiecť aj sami :-)
výborné. Po uverejnení toho receptu pečiem žemle po každej konzumácii.V tomto je 1 vajce navyše.
tieto Parker house žemle sú však luxusnejšie, sviatočné, také poctivé a tiež budú často na programe. budem len rada, ked ich vyskúšaš a daj potom vedieť :-)
dakujem za uznanie.
budem rada, ak upečieš aj ty, tu však pridaj určite radšej maslo, semienka sa do tohto cesta nehodia, ale na povrchu by išli, aspoň si to myslím.
dakujem za krásne ocenenie.
neboj, príde rad aj na pagáče u teba, ked viem koľkým stravníkom doma robíš, tak vôbec nepochybujem o tom, a čoskoro určite tak bude :-)
viem, že aj tieto žemle vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i za peknú pochvalu.
dakujem za uloženie do kk a tvoju pochvalu si vážim.
dakujem za pekné hodnotenie.
som rada, že môžeš potvdiť, že je dobré :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu.
a potom môžu prísť na radu aj tieto žemle.
dakujem za pochvalu.
@pusta mozu byt vyborne,budu v poradi...
tebe aj celý plech čerstvo upečených žemiel veľmi rada venujem :-)
dakujem.
asi aj iným dámam :-)
a potom, čo tak orechy? tie sa podobajú ľudskému mozgu, páni, tých by sa muselo pojeeeesť :-)))
dakujem za ten krásny smiech.
teší ma, že budú u teba na rade :-)
dakujem.
dakujem za krásne uznanie i 5*
thepioneerwoman.com/cooking/2010/11/parker-house-rolls/...
Ďakujem za pekný a inšpiratívny recept a tu je foto, ako sa vydarili mne :-)
iste fotíš kvalitným foťákom, nie mobilom ako ja.
darmo si absolútna jednička!!!
pozerala som ten link, veľmi ma to láka a to napriek tomu, že postup je zložitejší :-)))
to ja dakujem tebe a srdečne blahoželám.
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
dakujem za uznanie.
teraz môže každý si vxybrať, čo mu najviac chýba :-)))
ked sa rozbehneš...to stojí za to :-)))
uvidíš, že to zvládneš aj ty, nič sa ty neboj.
a ked budeš mať vlastný domáci chlieb, sľubujem ti, že už nikdy viac nekúpiš v obchode - potvrdia ti to mnohí varecháči, ktorí pečú doma, lebo domáci chlieb je domáci. :-)
priznám sa, že tieto som v ba v obchode ešte nevideka, ale aj tak budú iste krajšie i lepšie.
dakujem za uznanie.
neboj, určite sa ti vydaria, daj si záležať obvzlášť na tom, aby si ich poriadne vymiesila a nechala dobre vykysnúť, ostatné je hračka.
veľmi pekne dakujem a aj ja tebe Prajem pekný deň!
dakujem za pochvalu.
dakujem za uloženie do kk i za uznanie.
dakujem za skvelú správu a úžasné foto, ktoré si pridala.