Parené buchty
Parené buchty

Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. mája 2018
Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept)
Foto: izabella929

Dnešný obed.

4
porcie
40 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g
štipka
30 g roztopené
1 ks
Na kvások:
100 ml vlažné
30 g
1 KL
100 ml (podľa potreby)
Na plnenie:
3 PL
Navrch:
 mletý (na posypanie)
 (na poliatie)
 roztopené (na poliatie)
 (na ozdobenie)
 (na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila kvások. Vo vlažnom mlieku som rozmrvila droždie a posypala cukrom a múkou. Nechala na teplom mieste vykysnúť. Zatiaľ som si preosiala múky, pridala som a vajce.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď kvások vykysol pridala som ho do múky a v nádobe, v ktorej kysol kvások som prihriala mlieko a nechala v ňom roztopiť maslo. Pridala som do cesta a vymiesila hladké nelepivé cesto.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto som posypala múkou zakryla kuchynskou utierkou a nechala pol hodinu kysnúť.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto som vyložila na pracovnú dosku a premiesila som ho.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som rozvaľkala a vykrojila kolieska.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každé koliesko som uložila lekvár a cesto som zatvorila.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnené kolieska som nechala podkysnúť.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na parenie používam na hrniec gázu, ktorú preložím 3x, aby bola hrubšia plocha a upevním ju na hrnci gumou.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podkysnuté buchty ukladám na gázu, pod ktorou už voda vrie. Buchty parím 8 min., hotové vyložím do misy a zakryjem kuchynskou utierkou, aby nevychladli.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A všetky buchty hotové.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Môžem ukladať na tanier. Buchty najprv potriem maslom, potom polejem medom a posypem mletým makom. Posypem práškovým cukrom. Dnes som zdobila šľahačkou a ovocím: kivi a hroznom.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prajem vám dobrú chuť.

    Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jack
3 PL lekváru(asi domáceho) ti stačili na všetky tieto buchty?Ja keď robím,tak tam chcem mať véééľa lekváru.A najlepšie slivkového.A maslo a kakao.Klasika.Nič k tomu iné netreba.Možno pohár mlieka.
lemoncurd
Krásne ti nakysli. Aj ja mám radšej s veľa lekvárom.Ďakujem, recept si ukladám.
radox1
pokial nie je umela,alebo zo spreja,dobrej slahacky nikdy nie je dost.je skor zahada, ze sa na tych horucich buchtach netopí.
jujoska
@Radox1 (10.5.2018 08:59)

ale no tak, ved kvoli kvalitnej fotke sa zvykne jedlo prisposobit, ved to musis poznat aj sam. Napriklad sa radsej odfotia studene buchty, aby sa slahacka netopila...
radox1
@Jujoska (10.5.2018 11:44)

suhlasim,a ked uz sme pri tej fotke,ja by som urcite na titulku zvolil fotku,ktora je v bode 11.
aroooo
@Pivonka (10.5.2018 08:23)

no asi preto, že Izka má veľmi rada šľahačku , treba len pozrieť jej zákusky krémové, je skoro všade, no ale ako sa hovorí "jeden dolky, druhý holky" Ja by som osobne dala viac lekváru, 3 PL aj kopcom na 12? buchiet je pre mňa málo, musia byť "suché"z vnútra, preto asi tá šľahačka a samozrejme aspoň 3 x toľko mletého maku, nielen na vzorku. Cesto sa mi páči
izabella929
Šľahačku som použila 36%, nepoužívam umelé, aj keď sa raz stalo, že som mala doma sáčkovú a chcela som ju minúť..u nás sa tieto buchty robia bez lekváru a nikto sa nesťažoval, že sú suché..všetky lekváre si varím na takú hustotu, aby som ich mohla používať hlavne pod krémy do zákuskov..minulý rok som nevarila hustejšie lekváre a tak na zahusťovanie, teda aby mi v plnených buchtách a koláčoch netiekli tie redšie lekváre, použijem 1 deci vody v ktorej vymiešam zlatý klas a na sporáku zahustím..a tento lekvár som zahusťovala, preto sa vám zdá, že ho je málo v buchtách..správne píše aroooo, do všetkých zákuskov pod krémy dávam lekvár..prečo, to som už tu písala..
Ďakujem za vaše komentáre.-)
aroooo
prepáč Izka, ja som písala, že skoro všetky zákusky máš so šľahačkou...
izabella929
@aroooo , ja pečiem také, ty pečieš inaké a vôbec ma to nezaujíma..každý pečie tak ako sa mu páči...ale vieš čo, rada sa k tebe preveziem a počkám si na tvoje buchty a chcem vidieť, ako sa do tej malej buchty zmestí 1 plná lyžica lekváru..ale je to tvoj zvyk a makovať sa dá tiež na hrubo ako to komu chutí..nikoho nekritizujem koľko si čoho naloží...ani nepresladzujem, ani nepresoľujem, používam i korenie veľmi opatrne, nechám vyniknúť chuť produktu..aj keď mám veľa lekváru, lebo ty to vieš, že koľko som ich tu už pridala, ale ani tak nemusí byť všetkého moc...doma ma učili skromnosti..možno tie zákusky o tom nesvedčia, ..mám tu zákusky i také, v ktorých nie je nič iné iba lekvár..tiež nikoho nezaujali...maminka nám robila parené buchty bez lekváru, len s maslom a škoricou a neboli nám suché..to je vec názoru a chuti..maj nádherný víkend.-)
aroooo
Izka, ak sa chceš hádať, musíš si nájsť iného adresáta, nie mňa, ja to nemám v povahe. Ja som napísala len svoj názor na Tebou daný recept, na to sú tu zrejme komenty. Nikde som nenapísala, že do 1 buchty treba lyžica lekváru,/pri foto 6 toho lekváru je ozaj máličko, alebo to skresľuje foto?/ a ani som nenapísala, že do všetkých zákuskov dávaš pod krém lekvár - to nejako zle čítaš , dávala som tiež keď som piekla a viem aj prečo. Ja sladké nemôžem, veľmi cukor obmedzujem a preto buchty na pare som nevarila aspoň 4 roky a ani tak skoro nebudem a preto pred 2 rokmi som si spravila marhuľ.lekvár bez cukru s ktorým som sa umiestnila v súťaži aby som mala v prípade potreby - už sa minul ,no aj to si ma skritizovala, že sa vychvaľujem...
O zahusťovaní lekváru puding.práškom v recepte nie je žiadna zmienka- tak mohlo byť tej plnky pudingovo-lekvárovej asi viac . O skromnosti vychádzajúc z tvojich receptov by som radšej nehovorila. Ale k buchtám - i napriek tvojim komentom ti dám dobrý typ: zvar cca 1 dcl vody s cukrom na sirup a ním trochu polej riadne posypané makom či orechami buchty, na spodku taniera sa z posýpky a stečeného sirupu vytvorí kašička, netreba ani mastiť a nie je to suché, je to mňam. Týmto považujem otázku komentov k Tvojim receptom za ukončenú, viac ma nezaujímajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia