Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou fotorecept
Foto: izabella929
Dnešný obed.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
150 g |
|
štipka |
|
30 g roztopené |
|
1 ks |
|
Na kvások: | |
100 ml vlažné |
|
30 g |
|
1 KL |
|
100 ml (podľa potreby) |
|
Na plnenie: | |
3 PL |
|
Navrch: | |
mletý (na posypanie) |
|
(na poliatie) |
|
roztopené (na poliatie) |
|
(na ozdobenie) |
|
(na ozdobenie) |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila kvások. Vo vlažnom mlieku som rozmrvila droždie a posypala cukrom a múkou. Nechala na teplom mieste vykysnúť. Zatiaľ som si preosiala múky, pridala som a vajce.
-
2
Keď kvások vykysol pridala som ho do múky a v nádobe, v ktorej kysol kvások som prihriala mlieko a nechala v ňom roztopiť maslo. Pridala som do cesta a vymiesila hladké nelepivé cesto.
-
3
Vypracované cesto som posypala múkou zakryla kuchynskou utierkou a nechala pol hodinu kysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto som vyložila na pracovnú dosku a premiesila som ho.
-
5
Cesto som rozvaľkala a vykrojila kolieska.
-
6
Na každé koliesko som uložila lekvár a cesto som zatvorila.
-
7
Naplnené kolieska som nechala podkysnúť.
-
8
Na parenie používam na hrniec gázu, ktorú preložím 3x, aby bola hrubšia plocha a upevním ju na hrnci gumou.
-
9
Podkysnuté buchty ukladám na gázu, pod ktorou už voda vrie. Buchty parím 8 min., hotové vyložím do misy a zakryjem kuchynskou utierkou, aby nevychladli.
-
10
A všetky buchty hotové.
-
11
Môžem ukladať na tanier. Buchty najprv potriem maslom, potom polejem medom a posypem mletým makom. Posypem práškovým cukrom. Dnes som zdobila šľahačkou a ovocím: kivi a hroznom.
-
12
Prajem vám dobrú chuť.
ale no tak, ved kvoli kvalitnej fotke sa zvykne jedlo prisposobit, ved to musis poznat aj sam. Napriklad sa radsej odfotia studene buchty, aby sa slahacka netopila...
suhlasim,a ked uz sme pri tej fotke,ja by som urcite na titulku zvolil fotku,ktora je v bode 11.
no asi preto, že Izka má veľmi rada šľahačku , treba len pozrieť jej zákusky krémové, je skoro všade, no ale ako sa hovorí "jeden dolky, druhý holky" Ja by som osobne dala viac lekváru, 3 PL aj kopcom na 12? buchiet je pre mňa málo, musia byť "suché"z vnútra, preto asi tá šľahačka a samozrejme aspoň 3 x toľko mletého maku, nielen na vzorku. Cesto sa mi páči
Ďakujem za vaše komentáre.-)
O zahusťovaní lekváru puding.práškom v recepte nie je žiadna zmienka- tak mohlo byť tej plnky pudingovo-lekvárovej asi viac . O skromnosti vychádzajúc z tvojich receptov by som radšej nehovorila. Ale k buchtám - i napriek tvojim komentom ti dám dobrý typ: zvar cca 1 dcl vody s cukrom na sirup a ním trochu polej riadne posypané makom či orechami buchty, na spodku taniera sa z posýpky a stečeného sirupu vytvorí kašička, netreba ani mastiť a nie je to suché, je to mňam. Týmto považujem otázku komentov k Tvojim receptom za ukončenú, viac ma nezaujímajú.