Párance s podmaslím fotorecept

danculka - fotkadanculka, 2. apríla 2011
Párance s podmaslím (fotorecept)
Foto: danculka
3 chlapské
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500g
2ks
podľa svojej chuti
toľko,aby bolo cesto mekké
125g
3pl




Postup

  1. 1

    Na tento recept si pamätám ešte z rokov šesdesiatich,ja som mala 9 rokov,starká keď miesila toto cesto z múky, vajec, vody a soli ma poúčala ,ako si mám vymiesený koláčik otáčať a aby bolo cesto nie veľmi tvrdé,/ako na rezance/ a to otáčanie malo vplyv na páranie cesta ,vyvaľkané cesto si dala na ruku a priamo do hrnca trhala a hádzala do vriacej vody,samej sa mi to nafotiť nedalo ,tak len prehodené cez ruku a to sa krajom páralo,tak ako otáčala koláčik pri miesení...

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    párance v hrnci...

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    scedené...

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    podmaslie sa robilo tak,že si dáš na panvicu speniť maslo so soľou...

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na spenené poprášime nahrubo 3pl hl.múky a necháme popražiť,bez toho, aby sme to miešali,urobia sa škvarôčky z múky a potom sa to vyleje na párance.../lebo až to pomiešame už je z toho zápraška/

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a na večšiú delikatesu si nepamätám,toto podmaslie používam aj na halušky s tvarohom

    Párance s podmaslím (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne69
....toto som@danculka uz kdesi pocula,mozno doma,ale nikdy nejedla,ale si mi kapla do noty,taketo mucno-slane ja velmi rada:-)ci sa mi to podari neviem,ale vyskusam,(KK)vyzera to naramne dobre...
1x arles
danculka
Naozaj ťa nebude mrzieť,že si sa s tým trápila...:)))))
mamatata2
@danculka , krásne, pripomenula si mi prázdniny na Ihráči u tety, ktorá nám varila podobné jedlo, ale posypané strúhaným oštiepkom - volalo sa to trhance a boli tiež výborné. Nedávno som si na toto jedlo spomenula a rozmýšľala, či by som to vedela urobiť a poď ho, zrazu je tu tvoj receptík, ukladám do KK a pokúsim sa aspoň napodobniť Ťa. Ďakujem.
ancicka
Veľmi si mi ulahodila ,ja by som to vymenila za hociaké mäsko .Vdaka za pripomenutie.
danculka
mamatata,ja som rodáčka z Trnavej Hory takže na Ihráči sa to určite jedlo tiež...
tetrisss
Vyzera to chutne, nepoznam. Ale kamoska spomina zrejme toto podmaslie, ze starka, ked ostali lokse, tak na druhy den ich nakrajala, ako hrube rezance a obarila ich a na to toto podmaslie.
danculka
Vidíš,iný kraj,iný mrav sa hovorí,ale môžeme povedať aj iné jedlo...
sovka62
Pre mňa úplná novinka, ale ukladám do KK, iste prídu na rad.
mgut
Aj ked som staršia a kdečo poznám, tak toto je pre mna tiež novinka.
Ale môže to byt naozaj super,veď naše staré mamy tiež vedeli čo je dobré,a hlavne lacné a zdravé.Tiež ukladam a vyskúšam.
honestka
okolo nas sme to volali trhance a tiez som na ne takmer uplne zabudla.
bozulka
Tento týždeň som to videla robiť na Paprike-varila Margo Body,robila k tomu paprikáš z kohúta.Varia romske jedlá,vyzerajú veľmi dobre a chutne,možno aj preto že mi pripomínajú moje detstvo.
danculka
Niekoľko cigánskych jedál viem aj ja,musím sa v tom povŕtať...
janger
No to je zaujimave! Este som to nevidela. A ja som myslela, ze podmaslie je cmar ;-))).
1x ababa
rybarik2
Takéto, pre mňa novinky milujem. Mám rada staré recepty, sú chutné, lacné a veľmi rýchlo urobené, ukladám do KK .
danculka
Som rada,že Vás to zaujalo a k tomu tie spomienky sú na nezaplatenie....
ankad
Ano, aj moja babka to volala trhance, niekedy sklbance. bolo to dobre, spominam si, skoro som na ne aj zabudla. Babka aj mama su uz prec, tak sa nemam na tieto stare jedla koho popytat. A niekedy je aj tazko niekomu vysvetlit o ake jedlo ide, niektore rodiny to robili, niekore nie. Som rada, ze som nasla tuto Varechu.
marianne69
....tak toto budu tie trhance,co ja mam v tej mojej Vianocnej kapustovej polievke,az teraz ma trklo,ale daju sa varit ako samostatne jedlo parance:-))))) tak ako som nevedela,ze cely cas lokse robim:-)
danculka
Veľmi som rada,že spomínate pri mojom recepte na svojich,na mamky babky,čo už sú nie medzi nami,ešte raz dík...
pacik
Moja mama toto robievala, ale na sladko, s tvarohom, maslom a cukrom, malo to aj svoj názov, ale bola som malá a už som zabudla aký. Bola to obmena širokých rezancov
evanaaa
Janger, aj ja som myslela, že to je české "podmáslí", čiže cmar a ono je to len slov. názov. Počujem o tom prvýkrát, možno aj preto, lebo sa to robilo na východe, alebo aj na stred. Slovensku? U nás nie, žiadne párance, či trhance sa nerobili, alebo, žeby ?
modrykamen
Párance ako také poznám. Je to drevorubačské jedlo ( nie cigánske). Pridávali sa k tom nahrubo popučené pečené zemiaky a poliate prepečeným maslom - podmaslím. Podmaslie podľa tohoto receptu ( s múkou ) som doteraz nepoznal. V našej rodine majú prim rezance.
karolina
Ahojte, ja podmaslie robím presne tak, ale ho miešam a nechám úplne vychladnúť, vyvarím cestoviny - domáce rezance, ale široké rezance /polotovar/ a vrstvím ich na plechu, teda naspodok rezance, na to v rukách pretretá bryndza, znova rezance a znova bryndza, vrch zakončím rezancami a na ne pokrájam, alebo lyžicou odlupujem podmaslie a dám do horúcej rúry zapiecť na cca 30-40 minút - úplná lakocinka, vyskúšajte
karolina
opravujem "domáce rezance alebo široké rezance /polotovar/", ich výber závisí od môjho času a mojich detí - či mi dovolia robiť domáce rezance, alebo siahnem po polotovare




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia