Paradajkový Dal

marosinho - bez fotkymarosinho, 27. júla 2016
Paradajkový Dal
Foto: marosinho

Skvelé korenisté indické jedlo, ktoré vám svojou vôňou učaruje :)

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g polený
500 g (krájané, lúpané v konzerve)
5 ks
25 g
7 strúčikov
4 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prvým bodom postupu je uvarenie hrachu. 40 minút pred varením ho nechajte vo vode. Najprv si vytrieďme zlé kusy. Následne ho povarte 30 až 40 minút. Dávajte si veľký pozor, aby ste ho nerozvarili, lebo vám z celého jedla vznikne kaša.

  2. 2

    Očistíme si cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájame. Táto trojkombinácia je základom každého indického jedla. Pomaličky začneme pražiť a následne poriadne premiešame so všetkým korením. V tomto momente sa budete doma cítiť ako na indickom trhu. Zmes korenia Garam Masala sa dá v pohode zohnať aj v našich obchodoch.

  3. 3

    Potom môžeme vložiť paradajky rôzneho druhu. Ja som použil krájané a lúpané z obchodu. 5 minút povarte na jemnom ohni a následne pridajte aj hrach a opäť chvíľu povarte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ. K jedlu sa veľmi hodí voňavá ryža basmati.

    Paradajkový Dal - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Inak Dal je asi to najjednoduchsie, co indicka kuchyna ponuka. Nie je vobec aromaticky, cize garam masala je zbytocna. Asi aj preto je to prve jedlo, ktore sa ponuka babatkam, ktore prechadzaju na tuhu stravu. Pikantnost zabezpeci chilli papricka a zazvor, inak staci horcicne semienko, kurkuma a kari listky musia byt, cesnak moze a nemusi, paradajka doda dobru chut, mam ju v dale rada. Ale tadka (oprazanie korenin) jednoznacne na ghee, to je to, co robi dal takym dobrym :) (nepises, na com si prazil). Dal, do ktoreho sa zamiesa nakoniec ghee, pokvapka citronom a podava sa s ryzou je kompletne nutricne vyvazene jedlo pre indov.
@Methi (28.7.2016 13:49)

Jasné, ja ďakujem za každý názor, ja som to tiež nemyslel tak, že by ste ma urazili, alebo niečo, tam s tým základom každého jedla som chcel napísať, že je to základ takmer každého jedla. Nabudúce vyskúšam opražiť najprv korenie. ďakujem za rady :)

Ďalšie recepty: