Paradajková polievka podľa starej mamy

sasenka2711 - bez fotkysasenka2711, 4. decembra 2015

Niet divu, staré mamy a babky varia najlepšie a tá moja, úžasnú a skvelú paradajkovú polievku.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
1 ks malý
500 ml
5-6 ks
5-6 ks
6-8 ks
1 ČL
 údený strúhaný




Postup

  1. 1

    Celým tajomstvom tohto receptu je: do hrnca si dáme povariť cibuľu rozpolenú na polovicu (ošupanú, ale ta najspodnejšia zlatá časť ostáva), klinčeky, nové korenie celé, staré korenie celé, škoricu celú (trochu z nej odlomíme asi 1/3 zo struku) a nalámeme ju na menšie kúsky do vody a tymián. Keď to začne vrieť varíme, cca 5 min, potom vodu scedíme cez jemné sitko aby sa do vody nedostala žiadna ingredincia z vody, to čo máme v cedníku a čo nám zostalo v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme zmes prevariť znova. Zopakujeme to isté čo predtým, to znamená že nám vzniknú 2 litre voňavej vody.

  2. 2

    Do hrnca si dáme olej a múku a spravíme klasickú zápražku. Zápražku miešame dovtedy, kým nezačne voňať ako popcorn a mala by mať pudingovú konzistenciu. Potom pridáme paradajkový pretlak, voňavú vodu, paradajkové pyré a vegetu. Ak má niekto rád sladšiu pridá cukor, to záverečné dochucovanie individuálne a to platí aj pre hustotu polievky. Najdôležitejšia je práve tá voňavá voda, ktorú používam napríklad aj do paradajkovej omáčky alebo do plnenej papriky.

  3. 3

    Na záver posypeme nahrubo strúhaným syrom, ja mam radšej údený, niekto dáva ryžu alebo cestovinu, každý tak ako je zvyknutý.

Diskusia k receptu

frezia68
To musí byť veľmi chutná polievka.Ja robím z paradajkového domáceho džúsu a ten je podobne ochutený,okrem tymiánu...:-)
evanaaa
Tá predpríprava - voda má svoje opodstatnenie, lebo paradajka si vyžaduje niečo z toho voňavého korenia, ja tak síce nerobím, nevedela som to, raz to skúsim, ale dávam do zásmažky trochu škorice.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia