Niet divu, staré mamy a babky varia najlepšie a tá moja, úžasnú a skvelú paradajkovú polievku.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Celým tajomstvom tohto receptu je: do hrnca si dáme povariť cibuľu rozpolenú na polovicu (ošupanú, ale ta najspodnejšia zlatá časť ostáva), klinčeky, nové korenie celé, staré korenie celé, škoricu celú (trochu z nej odlomíme asi 1/3 zo struku) a nalámeme ju na menšie kúsky do vody a tymián. Keď to začne vrieť varíme, cca 5 min, potom vodu scedíme cez jemné sitko aby sa do vody nedostala žiadna ingredincia z vody, to čo máme v cedníku a čo nám zostalo v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme zmes prevariť znova. Zopakujeme to isté čo predtým, to znamená že nám vzniknú 2 litre voňavej vody.
- 2
Do hrnca si dáme olej a múku a spravíme klasickú zápražku. Zápražku miešame dovtedy, kým nezačne voňať ako popcorn a mala by mať pudingovú konzistenciu. Potom pridáme paradajkový pretlak, voňavú vodu, paradajkové pyré a vegetu. Ak má niekto rád sladšiu pridá cukor, to záverečné dochucovanie individuálne a to platí aj pre hustotu polievky. Najdôležitejšia je práve tá voňavá voda, ktorú používam napríklad aj do paradajkovej omáčky alebo do plnenej papriky.
- 3
Na záver posypeme nahrubo strúhaným syrom, ja mam radšej údený, niekto dáva ryžu alebo cestovinu, každý tak ako je zvyknutý.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu