Paradajková polievka podľa starej mamy

Autor receptu: sasenka2711

Niet divu, staré mamy a babky varia najlepšie a tá moja, úžasnú a skvelú paradajkovú polievku.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Celým tajomstvom tohto receptu je: do hrnca si dáme povariť cibuľu rozpolenú na polovicu (ošupanú, ale ta najspodnejšia zlatá časť ostáva), klinčeky, nové korenie celé, staré korenie celé, škoricu celú (trochu z nej odlomíme asi 1/3 zo struku) a nalámeme ju na menšie kúsky do vody a tymián. Keď to začne vrieť varíme, cca 5 min, potom vodu scedíme cez jemné sitko aby sa do vody nedostala žiadna ingredincia z vody, to čo máme v cedníku a čo nám zostalo v hrnci zalejeme čistou vodou a dáme zmes prevariť znova. Zopakujeme to isté čo predtým, to znamená že nám vzniknú 2 litre voňavej vody.
  2. Do hrnca si dáme olej a múku a spravíme klasickú zápražku. Zápražku miešame dovtedy, kým nezačne voňať ako popcorn a mala by mať pudingovú konzistenciu. Potom pridáme paradajkový pretlak, voňavú vodu, paradajkové pyré a vegetu. Ak má niekto rád sladšiu pridá cukor, to záverečné dochucovanie individuálne a to platí aj pre hustotu polievky. Najdôležitejšia je práve tá voňavá voda, ktorú používam napríklad aj do paradajkovej omáčky alebo do plnenej papriky.
  3. Na záver posypeme nahrubo strúhaným syrom, ja mam radšej údený, niekto dáva ryžu alebo cestovinu, každý tak ako je zvyknutý.