Paradajková omáčka - Sugo pomodoro

mariana33 - fotkamariana33, 26. júla 2012
Paradajková omáčka - Sugo pomodoro
Foto: mariana33

Tento recept som odkukala z relácie "S italem v kuchyni". Bez tejto omáčky si už nevieme cestoviny ani predstaviť...zdĺhavé ale super Dá sa použiť namiesto Zobraziť celý popisTento recept som odkukala z relácie "S italem v kuchyni". Bez tejto omáčky si už nevieme cestoviny ani predstaviť...zdĺhavé ale super Dá sa použiť namiesto pretlaku.

120 minút
príprava

Suroviny

500g
500g
1/2
1
1
2 PL
1/2 zväzku
40g
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Nakrájame si cibuľu, mrkvu, paradajky a stonky zo zeleru na väčšie kúsky. Zavárané paradajky rozpučíme aj so šťavou.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme cibuľu, mrkvu a zeler.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme paradajky a zavárané paradajky.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 3
  4. 4

    Necháme dusiť cca. 1 a 1/2 hodiny. Občas pomiešame.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 4
  5. 5

    Potom všetko prepasírujeme a vrátime späť do hrnca. Varíme ešte cca. 30 min.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec ochutíme podľa potreby soľou a cukrom. Zjemníme maslom a pridáme celú bazalku a jemne necháme dôjsť ešte 15 min.

    Paradajková omáčka - Sugo pomodoro - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú omáčku naplníme do pohárikov a do každého dáme ešte jeden lístok bazalky. Sterilizujeme.

Diskusia k receptu

mimitje
Poznám tento recept - je vynikajúci a využitelný na strašne veľa spôsobov. Nám najviac chutí táto omáčka s natenúčko vyklepanou hovädzou roštenkou, ktorú z prudka opečieme z obidvoch strán a zapečieme s buffalo mozarellou, spoločne s omáčkou, v rúre. Neskutočná dobrota.
irenaw
robievam veľmi podobnú. surovú mrkvu, zeler a paradajky meliem na mlynčeku a potom už nemixujem. zostanú kde-tu drobné kúsky. varím v širokej rajnici do zhustnutia asi rovnako dlho, vždy popri niečom inom :-). vychladnutú mrazím ako ľad na malé kocky. sterilizácia sa mi páči oveľa viac. potieram ňou aj pizzu, je skvelá.
rajnica
Preboha!! To je čo za recept?! Vyrábam doma, sterilizujem a použijem ako jednu z hlavných surovín paradajky z konzervy? Hlavne, že sa to volá sugo pomodoro (Po slovensky je to paradajková omáčka).
hviezdickaz
Vzdy sa zabavam na komentaroch od ludi typu @rajnica ,vyzera to tak,ze zase niekto zozral celu mudrost sveta a hla - ani jeden recept pridany,no preco asi??? Zeby neschopnost?
1x lianka
marianna76
@hviezdickaz veď nemôže pridávať recepty.... keď ich tak ,,super,, vie ohodnotiť a na to potrebuje veľa energie....
@Mariana33 mne sa tiež páči, ale zeler asi dám obyč. a dám aj stopky z vňate... miesto konzervy pridám viac rajčín... dúfam, že budem mať dosť - práve začínajú... bazalka+rajčiny spolu to je paráda
mariana33
aj mňa to veru pobavilo, ale keďže má pán v profile, že nemá rád predvádzanie, tak to bude asi preto...ale mne to nevadí...tie zavárané paradajky vyrábajú taliani, je to istý druh paradajok, ktoré majú iný tvar a aj chuť...aj na tento recept sú vhodnejšie paradajky takéhoto typu...
marianna76
No tie paradajky z konzervy, ak sú talianske by som tiež brala.... prosím a kde ich kupuješ?
mariana33
v kauflande, dokonca nie sú ani veľmi drahé...treba čítať na obale pôvod...aj pretlak čo je pôvodom z talianska je super...tie paradajky sú také podlhovasté a majú málo semiačok...
trencanka
Talianske paradajky v konzerve som videla aj v Tescu.
Mne sa tiez nepaci, ze do receptu isli konzervovane paradajky, teraz v lete. Rozmyslam, ze tento recept spravim, ale kupim na trhu cerstve paradajky, take masite.
mariana33
ja to chcem tiež vyskúšať bez tých v konzerve, ale na prvý krát som nechcela experimentovať...čoskoro budem mať dáke paradajky priamo na balkóne, tak to by mohla byť tiež dobrá chuť
askadaniela
Aj mne sa zdá, že tento recept je reálny aj pre úplne bežnú domácnosť, nie? :-)
45678
Pokojne konzervované paradajky nahraďte ďalšími 500gr ošúpaných čerstvách paradajok, nič sa nepokazí-je to výborný recept a môže sa volať aj paradajková omáčka na špagety :-))
1x safran
jeka
receptík sa mi páči,suroviny sú,čas tiež tak stojí za vyskušanie,ukladám.
mariana33
nad šúpanými paradajkami som veru rozmýšľala, ale to tam budem musieť dať asi aj pretlak, lebo tie v konzerve šli aj so šťavou...ale pravdou je, že recepty sa dajú upravovať a netreba sa striktne držať toho čo som odkukala v telke:o)))
enge149
super rcp.,vyskúšam,každý podľa svojej chuti aj zvyklostí.,keď je sezona,tak je výhoda použiť naše čerstvé slov.paradajky,sú veľmi zdravé v akejkoľvek technolog.úprave...pridám zaujímavý článok,v Taliansku sa konajú v auguste paradjk.oslavy"par.bitka-vojna"dovezú 125 ton paradajok,ľudia sa hádžu nimi,´platia tam aj pravidlá,musia byť mäkké,každá musí byť rozpučená pri hádzani,najlepšie je mať plavky alebo šaty,ktré sa už vyhodia a potápačské okuliare pomáhajú...trvá to 1 hodinu a koniec,potom hasiči všetko ostrekajú a vyčistia vodou...je to veselá paradjková oslava,ale myslím,že je to aj škoda,radšej ich zjesť alebo navariť takúto pochúťku...tak dobrú chuť všetkým Varecháčom..
mariana33
aj ja som toho názoru, že by sa dali tie paradajky využiť aj inak ako na hádzanie...až mi je zle keď to v telke vidím...
mariana33
to netuším...mne to vyšlo na 7malých...ale ono záleží od druhu paradajok...ja som použila nie bohvieaké kupované a tie neboli príliš mäsité a odparilo sa z nich veľa vody...
mariana33
ale ďalšiu dávku idem robiť z domácich, dáko sa mi ich veľa urodilo na balkóne...:o)
veronicko
vyzerá to super,.... určite vyskúšam, hľadám však recept práve na výroby tých konzervovaných paradajok, viete mi poradiť?
mariana33
ja som tento rok robila zavárané paradajky...iba som ich olúpala, naplnila do pohárov...jemne potlačila, osolila a sterilizovala...takto to roky robieva moja svokra...
july18
ja som ju vyskúšala a je neskutočne dobrá.Tento rok spravím aspoň 5 dávok lebo 3 boli málo už som ju spotrebovala.Odporúčam je to nebíčko v papuľke:)
mariana33
aj ja sa chystám tento rok na veľa, veľa dávok...ešte som našla jednu zabudnutú...tak keď bude muž na týždňovke hurá na ňu...:)
trubica
velmi chutná rajčinová pochúťka, tie rajčinky sa volajú San Marzano, aj u nás predávajú semienka a sú dobré aj na sušenie, majú vela dužiny a málo šťavy, mňam...
adhoska
Je to uzasna omacka :-) dakujem za recept. Robila som ju minuly rok prvykrat tak cca 4 pohariky a tento rok si spravim aspon 15 :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia