Foto: janikbj
nemám rada fazuľu v paradajkovej omáčke z konzervy a už vôbec nie hotové jedlá v konzerve (narážam na starý dobrý trenčiansky párok či ako Zobraziť celý popisnemám rada fazuľu v paradajkovej omáčke z konzervy a už vôbec nie hotové jedlá v konzerve (narážam na starý dobrý trenčiansky párok či ako sa to volá :-) predsa, domáce jedlo je domáce a najlepšie :-p
Postup
-
1
Malú bielu fazuľu si namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju uvaríme takmer do mäkka. (Ja som namočila asi na 3 hodinky a uvarila v tlakovom hrnci za 12 minút). Na troche oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu (najlepšie domácu,ale môže byť hocijaká, príp. sa dá použiť aj párok, ale ten pridáme až pred koncom varenia). Klobásu poopekáme, pridáme paradajkové pyré (môžeme aj malý pretlak - ten osmáhneme na oleji,aby sa zmiernila kyslosť), podlejeme trochou vody, keď treba a chvíľu zakryté povaríme (mamka mi nakázala domácu klobásku variť cca 20min.,tak preto som ju najprv varila v pretlaku ešte bez fazule ;-) Asi po 10 min. pridáme fazuľu, oregano, čierne mleté korenie, soľ, 1/2 lyžičky cukru a prikryté spolu varíme, kým nie je klobáska aj fazuľa hotová. Na konci varenie pridáme roztlačený cesnak, množstvo podľa chuti a môžeme zahustiť lyžičkou solamylu alebo múky a na zjemnenie pridáme trošku mlieka (cca 2 lyžice). Ešte chvíľu povaríme, ale nie dlho, aby cesnak nestratil grády. To mlieko a solamyl odporúčam, omáčka je potom taká iná, lepšia :-D
poctivej domácej strave zdar! :-D
Tvoj recept som si uložila hneď, ako si ho pridala, ale až včera som sa odhodlala podľa neho variť. Jedlo bolo veľmi chutné, ale namiesto paradajkového pyré som použila sterilizované paradajky vo vlastnej šťave, ktorých som vlani zavarila hodne. Ďakujem za recept!