Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie

sanosano - fotkasanosano, 1. mája 2011
Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie
Foto: sanosano

Tento recept som pripravil z núdze. Keďže som varil iba pre seba tak som sa rozhodol pre cestoviny, ktoré túto variabilitu ponúkajú. Tento recept Zobraziť celý popisTento recept som pripravil z núdze. Keďže som varil iba pre seba tak som sa rozhodol pre cestoviny, ktoré túto variabilitu ponúkajú. Tento recept je klasickým príkladom použitia cestovín v Taliansku a Francúzsku. Slanina a syr je základom úspechu, špenát to trocha oživí a ja som spokojne odfukoval po dobrom obede.

1-100
porcia
15 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na tenké plátky a opražíme do chrumkava. Ja som nemohol nakrájať väčšie plátky, nakoľko som bol limitovaný množstvom a tvarom slaniny. Slaninu vyberieme na tanier a usušíme na papierovej utierke alebo servítke.

    Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie - obrázok 1
  2. 2

    Po vybratí slaniny z panvice pridáme k masti pretlačený cesnak, krátko podusíme a pridáme špenát. Špenát je dobré odstopkovať ak je stopka príliš hrubá. Opekáme asi tak 1-2 minúty do doby kým špenát začne vädnúť. Nakoniec pridáme tymián a po stiahnutí zo sporáka aj nakrájaný syr. Ten môžme nahradiť camembertom alebo enciánom.

    Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec všetko zmiešame a môžeme vychutnávať. Ja som miesto pappardelle použil vaječné cestoviny, ktoré nimi vlastne sú len u nás sa volajú Babičkine rezance. Je to lepšie keď vám všade núkajú iba tvar ale všetko sú to bezvaječné napodobneniny. Syr som kúpil v obchode kde nakupujú "moji známi" ale kľudne ho môžete nahradiť enciánom či camembertom. Slaninka by mala byt poctivá aby sme mali dostatok masti na prípravu špenátu. Dúfam, že vám bude chutiť minimálne tak ako mne.

    Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie - obrázok 3
  4. 4

    Moja náhrada cestovín. Kto má chuť a čas môže si spraviť domáce.

    Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie - obrázok 4
  5. 5

    Brie syr: Brie je mäkký syr s plesňovou kôrou. Pôvodný brie pochádzal z francúzskeho departementu Seine-et-Marne. Jeho dnešnými nástupcami sú Brie de Maeux a Brie de Melun. Brie de Meaux sa predáva v tvare ploských okrúhlych bochníkov vážiacich 908 g až 3,2 kg. Má bielu kôru s ružovkastobéžovým mramorovaním, ktorým sa líši od mnohých napodobenín. Cesto je lesklej slamovožltej farby, ktorá sa prehlbuje do teplej slonovinovej. Vyzretý syr sa môže na reze odúvať, ale nerozteká sa. Brie môže mať pivničnú arómu, prípadne arómu pražených orieškov a niekedy jemný zápach čpavku. Chuť je veľmi komplexná s orieškovou až ovocnou príchuťou. Brie de Melun je trocha menší a zreje dlhšie ako Brie de Meaux. Má veľmi tmavo mriežkovanú kôru iba s nepatrnými náznakmi bielej farby. Cesto je zlatožlté. Aróma a chuť sú výraznejšie a rustikálnejšie ako pri Brie de Meaux. Tradičný brie môže byť vyrobený z pasterizovaného aj nepasterizovaného mlieka. Tvaroh sa nereže ani netlačí. Umenie výroby spočíva v naberaní vrstiev tvarohu do syrárskych foriem a v odstraňovaní srvátky. Vyformované syry sa ukladajú na slamené rohože a pravidelne sa otáčajú. Po týždni sa postriekajú penicilínovou plesňou a nechajú sa zrieť pri určitej teplote, kým nie sú hotové.

    Pappardelle so špenátom, slaninou a syrom Brie - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
pekne spracovaný recept s pridanými zaujímavými informáciami .... mám rada cestoviny s menším počtom ingrediencií pretože len tak môžu vyniknúť jednotlivé chute a v tvojom recepte je všetko čo mám rada... super :-)
julica
mňam, ešte mi nenapadlo použiť brie na "cesťáky"
jerica
@sanosano s pekným receptom si sa uviedol na varecha.sk , recept spravím ako predjedlo:-)) Teším sa na ďaľšie Tvoje recepty :-))
sanosano
dakujem vsetkym...motivacia je...este najst nieco co tu nie je a co vas prinuti ist k sporakom
dajanca
veru, krásne spracovaný recept a určite aj chutný, veď sú tam samé dobré veci... :-)
bejaja
výborný recep na prípravu cestovín,pekne spracovaný fotopostup i s doplnkom o syre,poznám tento syr aj my ho doma používame pri príprave cestovín...
sjuz
mňam, samé dobroty, a navyše spolu krásne chuťovo ladia!
vojtovojto
ja by som ten spenát nie iba dusil ale pridal smotanu a ten syr,to sa všetko krásne roztečie a tak preliat cestviny,a mńammm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia