Panna cotta
Panna cotta

Panna cotta zo špargle

Rastislav Krampl
hlavný šéfkuchár Trabisch Catering v Rakúsku, 23. apríla 2021
Panna cotta zo špargle
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Chuť špargle je neutrálna, preto je vhodná aj na dezert. Jej jemná horkosť a ovocná šťavnatosť, ktorá je doplnená sladkou jahodou a vanilkou, takisto Zobraziť celý popisChuť špargle je neutrálna, preto je vhodná aj na dezert. Jej jemná horkosť a ovocná šťavnatosť, ktorá je doplnená sladkou jahodou a vanilkou, takisto krémovou smotanovou chuťou krému panna cotta, je neočakávane príjemnou kombináciou.

4
porcie

Suroviny

Marinovaná špargľa:
4 ks (vrchné časti)
2 PL
štipka (prípadne vanilkový sirup)
z 1/2 citróna
Panna cotta:
350 ml
2 plátky (4 g)
60 g
 (prípadne vanilkový sirup)
 (spodné časti)
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Špargľu očistíme, vrchné polovice nakrájame na tenké plátky, spodnú časť odložíme bokom na krém. Marinovaná špargľa: Plátky špargle dáme do malého hrnca, pridáme 2 PL vody, cukor, vanilku a šťavu z citróna. Necháme zovrieť a povaríme, kým sa voda nezredukuje na polovicu a vznikne redší sirup s kúskami špargle. Odstavíme a použijeme na servírovanie.

  2. 2

    Panna cotta: V hrnci necháme zovrieť všetky ingrediencie okrem želatíny. Necháme mierne variť 3–5 minút, aby sa chute spojili a smotana mierne zredukovala na hustejšiu konzistenciu. Rozmixujeme a odstavíme zo sporáka. Pridáme namočenú želatínu, ktorú rozpustíme miešaním v kréme. Krém cez sitko rozdelíme do 4 formičiek a necháme stuhnúť v chladničke 2–4 hodiny.

  3. 3

    Panna cottu vyklopíme z formičiek na taniere. Pridáme marinovanú špargľu, na plátky nakrájané jahody a dozdobíme najemno rozdrvenými oreo sušienkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia