Panna cotta

Panna cotta zo špargle

Autor receptu: redakcia

Chuť špargle je neutrálna, preto je vhodná aj na dezert.* Jej jemná horkosť a ovocná šťavnatosť, ktorá je doplnená sladkou jahodou a vanilkou, takisto krémovou smotanovou chuťou krému panna cotta, je neočakávane príjemnou kombináciou.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Špargľu očistíme, vrchné polovice nakrájame na tenké plátky, spodnú časť odložíme bokom na krém. Marinovaná špargľa: Plátky špargle dáme do malého hrnca, pridáme 2 PL vody, cukor, vanilku a šťavu z citróna. Necháme zovrieť a povaríme, kým sa voda nezredukuje na polovicu a vznikne redší sirup s kúskami špargle. Odstavíme a použijeme na servírovanie.
  2. Panna cotta: V hrnci necháme zovrieť všetky ingrediencie okrem želatíny. Necháme mierne variť 3–5 minút, aby sa chute spojili a smotana mierne zredukovala na hustejšiu konzistenciu. Rozmixujeme a odstavíme zo sporáka. Pridáme namočenú želatínu, ktorú rozpustíme miešaním v kréme. Krém cez sitko rozdelíme do 4 formičiek a necháme stuhnúť v chladničke 2–4 hodiny.
  3. Panna cottu vyklopíme z formičiek na taniere. Pridáme marinovanú špargľu, na plátky nakrájané jahody a dozdobíme najemno rozdrvenými oreo sušienkami.