Panna cotta
Panna cotta zo špargle
Autor receptu: redakcia
Chuť špargle je neutrálna, preto je vhodná aj na dezert.* Jej jemná horkosť a ovocná šťavnatosť, ktorá je doplnená sladkou
jahodou a vanilkou, takisto krémovou smotanovou chuťou krému panna cotta, je neočakávane príjemnou kombináciou.
Postup
- Špargľu očistíme, vrchné polovice nakrájame
na tenké plátky, spodnú časť odložíme bokom
na krém. Marinovaná špargľa: Plátky špargle dáme do malého hrnca,
pridáme 2 PL vody, cukor, vanilku a šťavu z citróna. Necháme zovrieť a povaríme, kým sa
voda nezredukuje na polovicu a vznikne
redší sirup s kúskami špargle. Odstavíme a použijeme na servírovanie.
- Panna cotta: V hrnci necháme
zovrieť všetky ingrediencie okrem želatíny.
Necháme mierne variť 3–5 minút, aby sa chute
spojili a smotana mierne zredukovala na hustejšiu konzistenciu. Rozmixujeme a odstavíme zo sporáka. Pridáme namočenú želatínu, ktorú rozpustíme
miešaním v kréme. Krém cez sitko rozdelíme do
4 formičiek a necháme stuhnúť
v chladničke 2–4 hodiny.
- Panna cottu vyklopíme z formičiek na taniere. Pridáme marinovanú špargľu, na plátky nakrájané jahody a dozdobíme najemno rozdrvenými oreo sušienkami.