Foto: ancicka
Sú to vlastne šišky,trocha recept sa líši ako klasika,ale sú výborné.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
200 ml |
|
2 čl (alebo 1/2 kocky) |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
2 čl |
|
60 g |
|
4 pl |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby (na vypražanie) |
|
60 g (margarín) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do misky si preosejem múku,urobím jamku,nalejem mlieko a dám trocha cukru,pridám droždie.
-
2
vidličkou zamiešam na jemnú kašičku a nechám postáť,kým si vyšľahám vajcia.
-
3
4 žltky a 2 celé vajcia vyšľahám s vanilkovým a kr.cukrom.
-
4
Vyšľahané pridám do múky,nastrúham cit.kôru,
-
5
pridám roztopené maslo a šľahačom zapracujem cesto.
-
6
Vypracované cesto nechám 1/2 hodiny zakryté podkysnúť na teplom mieste.
-
7
Ja používam misku kysku.
-
8
Potom cesto vysypem na dosku a prepracujem1-2 minúty.
-
9
Cesto vložím do misky,zakryjem a nechám aspoň1 hod. kysnúť.Aby mi dobré kyslo,tak ja vložím misku do mikrovlnky na jednú minútu zahriať a nechám.
-
10
Nechám vykysnuť,až cesto zdvojnásobi svoj objem.
-
11
Potom cesto vyložím na dosku,cesto roztlačím na hrúbku prsta a povykrajujem.
-
12
Pampušiky potom vypekám v dostatočnom množstve oleja.pečú sa rýchlo,tak za 1-2 minútky,
-
13
pootačam
-
14
vyberiem na papierový obrúsok.
-
15
Hned po vysmažení zdobičkou stroeknem do vnútra lekvár.
-
16
Krásne nadýchané a takto vyzerá v reze.
-
17
Hotové jemne pocukrujem.Dobrú chuť!
@astheart ,ja som raz pozerala,už ani neviem na akom programe výrobu šišiek a takto plnil automat,tak sam si povedala,že vyskúšam tiež.Podarilo sa a dierka sa najde,ešte za tepla.Horšie by to bolo,ak by si chcela naplniť až vychladnú.
@ajuska ,@methi ,aj tieto sú fantastické, varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-sisky-/13971-recept.h...
@katka ,tak to máš pravdu a olej sa vôbec neprepáli.Ja ho po vychladení zlejem a použijem.
@kimlo ,od teba si to zvlášť važim tieto slová.dakujem!