Palmový kel s cestovinou fotorecept

janger - fotkajanger, 7. októbra 2016
Palmový kel s cestovinou (fotorecept)
Foto: janger

...alebo toskansky kel, (Brassica oleracea var. palmifolia)... Mala som zase v bio-balicku tuto staronovu zeleninu. Je uz storocia stara, tu bola uz aj trochu zabudnuta, ale zase sa zacina viac objavovat a pouzivat. Neviem, ci aj na Slovensku? Ale mozno ju niekto z vas aj pestuje, takze recept sa mozno hodi. Ak budete vidiet v obchode, tak neobchadzajte, ale vyskusajte.

2-3
porcie
25-30 minút
príprava

Suroviny

 (toskánsky)
1 ks
4 struciky
200 g
2 PL
2 dl
podľa chuti
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    PL = polievkova lyzica
    Zeleninu dobre umyjeme, nechame odtiect.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z listov vyrezeme nervy, tie su dost tvrde. Listy pokrajame.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrajame cibulu, cesnak. Videla som v obchode bielu cibulu, tak som ju chcela vyskusat.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na troske oleja osmazime pokrajanu slaninku, pridame cibulu, cesnak, porestujeme.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhej panvici na troche oleja, na silnejsom ohni chvilu orestujeme kel, potom pridame cast zeleninoveho vyvaru, panvicu zakryjeme a dusime priblizne 13 minut. V pripade potreby dlhsie, pripadne kratsie. Sem tam treba ochutnat, pripadne este podliat. Tento kel ma dost taku pevnu strukturu, maksi nam chuti viac. Po tych 13 minutach dusenia bol taky akurat, nie moc tvrdy, ale este chrumkavy.

  6. 6

    Medzitym si dame varit cestovinu. Ja som pouzila rezance. Zlejeme.

  7. 7

    Slaninku pridame k zelenine. Primiesame do toho uvarenu cestovinu a mozeme nalozit na tanier.

    Palmový kel s cestovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme struhanym kozim syrom. Mne tam chut kozieho syra velmi pasovala. Ak nemate radi, moze byt aj iny, alebo ziadny...

  9. 9

    Mnozstva si kazdy moze upravit. Ja som tu zeleninu neodvazila, ale myslim, ze jej bolo tak 400-500 gramov.

  10. 10

    Ak vyskusate, prajem dobru chut!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Diki zase som mudrejsi ujo Google poradil ze 6 zelenin bolo povodne jedna...



@Dvorka (11.10.2016 09:07)

Odfotila som ten môj kel, o ktorom som si zo začiatku myslela že mi listy obžrali húsenice :-)


2x haji, janger
ďakujem za ďalší recept, je mi ľúto, že ten svoj cavolo nero pestujem pomaly len na dekoráciu, vždy uprednostním tekvice alebo inú zeleninu, na kel mi nezostáva čas kedy ho variť. Ešte mám dva balíčky zamrazeného, narezaného na štvorčeky, dokonca vyzerá dosť k svetu, tak ak tento zmrzne, mám nejakú zásobu na zimu.


2x haji, janger