Foto: janger
...alebo toskansky kel, (Brassica oleracea var. palmifolia)... Mala som zase v bio-balicku tuto staronovu zeleninu. Je uz storocia stara, tu bola uz aj trochu Zobraziť celý popis...alebo toskansky kel, (Brassica oleracea var. palmifolia)... Mala som zase v bio-balicku tuto staronovu zeleninu. Je uz storocia stara, tu bola uz aj trochu zabudnuta, ale zase sa zacina viac objavovat a pouzivat. Neviem, ci aj na Slovensku? Ale mozno ju niekto z vas aj pestuje, takze recept sa mozno hodi. Ak budete vidiet v obchode, tak neobchadzajte, ale vyskusajte.
porcie
príprava
Postup
-
1
PL = polievkova lyzica
Zeleninu dobre umyjeme, nechame odtiect. -
2
Z listov vyrezeme nervy, tie su dost tvrde. Listy pokrajame.
-
3
Pokrajame cibulu, cesnak. Videla som v obchode bielu cibulu, tak som ju chcela vyskusat.
-
4
Na troske oleja osmazime pokrajanu slaninku, pridame cibulu, cesnak, porestujeme.
-
5
Na druhej panvici na troche oleja, na silnejsom ohni chvilu orestujeme kel, potom pridame cast zeleninoveho vyvaru, panvicu zakryjeme a dusime priblizne 13 minut. V pripade potreby dlhsie, pripadne kratsie. Sem tam treba ochutnat, pripadne este podliat. Tento kel ma dost taku pevnu strukturu, maksi nam chuti viac. Po tych 13 minutach dusenia bol taky akurat, nie moc tvrdy, ale este chrumkavy.
- 6
Medzitym si dame varit cestovinu. Ja som pouzila rezance. Zlejeme.
- 7
Slaninku pridame k zelenine. Primiesame do toho uvarenu cestovinu a mozeme nalozit na tanier.
- 8
Posypeme struhanym kozim syrom. Mne tam chut kozieho syra velmi pasovala. Ak nemate radi, moze byt aj iny, alebo ziadny...
- 9
Mnozstva si kazdy moze upravit. Ja som tu zeleninu neodvazila, ale myslim, ze jej bolo tak 400-500 gramov.
- 10
Ak vyskusate, prajem dobru chut!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
@2010 , no dufam, ze nie svoje ;-)....Pozeram na ten obrazok, to mas ale iny kel, kuceravy. Aj ten robievame, ale na iny sposob. Tu v Holandsku patri k zimnym zeleninam, hovoria, ze najlepsi je, ked ho prejde mraz...Som zvedava, co z toho vykuzlis :-).
takeho kela som este nestretla u nas, ale rcp sa mi pozdava
@afataga , ako sa to vola? Zily? Cievy? Ved porad ;-)))....
sk.m.wikipedia.org/wiki/List_(botanika)...
Vyskusaj napr. toto
varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-listov-kuceraveho-kelu/...
alebo toto
varecha.pravda.sk/recepty/quinoa-s-tekvicou-a-listami-kel...
Mirko, dakujem, to je v poriadku. To je len fajn, ze si pomozeme :-)...Aj ja si tie recepty pozriem. Uz som pridala teraz aj ten moj recept, bude dnes uverejneny, myslim...
Odfotila som ten môj kel, o ktorom som si zo začiatku myslela že mi listy obžrali húsenice :-)
@dvorka , vypada to ako ten palmovy (toskansky) kel....nemusis ho cely vyrezat, tych listkov si odspodu odtrhni par. Ja som citala, ze to tak zbieraju. Potom sa to dost podoba na palmu - strom, preto sa to aj tak vola.
Jaj, už ten rozdíl mezi kadeřavou a palmovou - toskánskou - kapustou vidím, díky za foto v plenéru, to mi pomohlo. Děkuji moc, milá @Janger také za všechny informace, jsi moudrá žena!
Bože, jsem se vymkla ze slovenštiny a šupl mi tam název kapusta - po slovensky a moravsky kel. Promiň, Janger, je to jako schizofrenie která se mi u "brukvovitých" někdy projeví. Hezký večer!
@haji , dakujem ti za mily kompliment :-)....a z toho, ze si trosku premenila slova kapusta a kel, z toho si nic nerob. Ved si predsa rozumieme. A keby sme si aj nerozumeli, tak si vysvetlime, no nie?
Jarmilka, som rada, ze ta vidim...tento kel je dost tmavy, dokonca sa vola aj cierny kel. Ono tie nervy, hluby, zily :-) sa vyrezu pomerne lahko, su rovne, robota to nie je tazka. Vacsia piplacka je s kuceravym kelom...Jarmilka, veru ten cas strasne leti, az sa niekedy zlaknem. Dufam, ze sa ti dobre dari. Pozdravujem :-).
Alenka, predstav si, ze som si na teba zmyslela pri tomto recepte. Viem, ze mas rada take nezvyklejsie druhy zeleniny...Tak to mas ale krasnu urodu! A ako ho mrazis, najprv blansirujes?
@jerica , tie listy majú cca 60 cm, je jednoduchšie si ich vypitvať a pokrájať zaživa, ako najprv oblanšírovať.
tak toto je zaujímavé. Niektoré tieto moje kely prežijú zimu a potom na jar kvitnú presne ako tá horčica, vracajú sa ku koreňom.
Dakujem za odpoved. Budem vediet do buducna....Ja napriklad "kuceravy kel" tiez tak zmrazujem, ako ty hovoris. A potom este zmrazeny dam varit...