Jambalaya fotorecept

babav - fotkababav, 16. augusta 2010
Jambalaya (fotorecept)
Foto: babav

Jednoduche syte jedlo z americkej kuchyne (New Orleans).Uvarene v jednom hrnci z kuracieho masa ,stiplavej udenej klobasy , morskych plodov a ryze.

6
porcií
40 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 cele
50 dkg
25 dkg
2 1/2 salky
4 salky
1 1/2 salky
1 ks
1 velka
5 ks
Korenie:
1/2 cl
1 cl
creolske korenie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny:

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia a krevety umyjeme a osusime;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie prsia nakrajame na kocky,cibulu a papriku nasekame najemno ,cesnak osupeme ;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vacsieho hrnca nalejeme olej ,pridame cibulu ,papriku a rozmliazdeny cesnak;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podusime , pridame kuracie maso a na miernom ohni opekame priblizne 10 minut;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked je maso opecene pridame creolske korenie,papriku,cierne korenie a tabasco;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiesame a pridame ryzu;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Znova vsetko pomiesame a zalejeme kuracim vyvarom(chicken stock);

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Privedieme do varu ,znizime teplotu a varime pod pokrievkou asi 15 minut ,pokial nie je tekutina absorbovana ryzou;pripravime si zvysok ingrediencii ,nakrajanu klobasu,rajciny a krevety;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridame do hrnca ;

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Posolime ,pomiesame a dusime este 30 minut

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pod pokryvkou.

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotova jambalaya je paliva ;pochutka pre milovnikov stiplavych jedal.

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobru chut!

    Jambalaya (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jody
Jéj, toto určite vyskúšam, ale bez morských potvor...
michsamant
okrem tej klobasy, vsetko zozeniem, tak si niekedy urobime, vyzera to dobre
2010
babav, pre mna este extra chilli , poznam vyborny recept.
babav
@mich. , namiesto klobasy mozes dat viacej morskych plodov,nemusia to byt iba krevety@jody , @frezia , ak nemate v oblube morske zivocichy,mozno ich nahradit inym masom(bravcove,sunka,..)podla chuti.Toto jedlo ma viacero variacii,zalezi od oblasti.Povod jedla je francuzko-spanielsky,casom sa prisposobilo chuti a moznostiam.@2010 , nasa chorizo klobasa je velmi stiplava,ale ak sa ti mali jalopeno,alebo chilli papricky ti to vylepsia;-)
sovka62
Ďakujem ti, vďaka tebe som sa konečne dozvedela čo je jambalaya. Už som ju našla spomenutú vo viacerých knihách z amerického prostredia, ale nevedela som si predstaviť čo to je, akurát som sa dozvedela, že typické kreolské jedlo. A ďakujem aj preto, že recept sa mi páči a určite ho vyskúšam, namiesto kreviet skúsim pridať šunku.
babav
@sovka , aj so sunkou je to vyborne jedlo,troska pripominajuce rizoto,ale nie take lepkave ,je pikantnejsie;-).K tvojmu dakujem,
"you are welcome"!
adkas
super, super, super. aj mne to pripomina "nase" rizoto. Je to vyborne papkanicko, vrele doporucujem vyskusat. pre mna aj s morskymi plodmi:)
slavka2012
Velmi pekny recept, zaujalo ma to kreolske korenie, nabuduce vyskusam tvoju verziu. Dakujem, ze si ma na tento svoj recept upozornla:-).
ankabanka
ANO!
ziadne prilohy akoze "extra ryza" kedze tato je vlastne jej podstatou keze z jednotlivych priloh vytvoria tu pravu chut spolocnym varenim sa. /Hoci su aj sposoby, ked sa ryza moze varit extra a podava sa spolu/. Ozaj zalezi na type, ktory sa rozhodnete varit. AK tento, tak pocitite chut exotiky.
bravo @babav vasa by mi chutila.

Na tuto ojedinelu kuchynu sa da zvyknut velmi rychlo. A Pri romantickej atmosfere New Orleans, creole cuisine a bayou je to zazitok. /Snad ako kazde original jedlo ak sa dodrzia pravidla bez speci uprav lebo v jednoduchosti je krasa/. Ved aj halusky chutia pri cimbalke inac ak su nie z prasku.

Takze leco:  varecha.pravda.sk/recepty/jambalaya-z-klobasy-fotorecept/...
si nechajme tiez po nasej chuti radsej bez toho exotickeho nazvu ci je s vajickom alebo bez neho. Aj ked sa v publikovanej knihe uvadza. Chudak autor, asi tiez o tom iba niekde cital a nikdy nejedol original.
babav
@ankabanka ,dakujem!Zazila som jedinečnú atmosféru N. O. este pred tým ako ho hurikán zničil .Urcite sa tam chcem aspon raz vrátiť ;-) .
mariamka
nepoznam, ako chuti kombinacia kura-krevety, ale ak je to pikantne, nemoze to byt zle :)) vyzera velmi dobre a verim ze aj tak chuti..
babulicka
vdaka za tento uzasny recept kreolskej kuchyne.
Konecne som ho dnes vdaka nemu uvarila a bolo to skvele :-)
Odkedy som ochutnala original Jambalaya v Amerike mam-chrobaka v hlave-




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia