Ovocno-zeleninové čatní na mede
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 31. augusta 2014
Foto: Ľuboš Pilc
príprava
na 90 °C
Suroviny
2 kg |
|
200 g |
|
|
|
1/2 ks |
|
300 g |
|
2 ks väčšie |
|
50 g čerstvý |
|
200 g |
|
200 g očistené |
|
200 g očistená |
|
200 g očistená |
|
150 g očistené |
|
50 g |
|
2 ks červené |
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
20 ml Portské |
|
Postup
-
1
Všetko ovocie a zeleninu nakrájame na malé kocky (asi 3x3 mm). Čatní bude vyzerať na pohľad pestro, preto kladieme dôraz na krájanie, aby sa pri tepelnej úprave všetko rovnako uvarilo.
- 2
Na miernom ohni v hrnci speníme med, len ho prehrejeme a pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu, tieto dva druhy sú tvrdšie a potrebujú trošku viac starostlivosti. Všetko spolu premiešame a zalejeme vínom, varíme, kým sa alkohol neodparí. Chuť a vôňa z vína zostanú a čatní môžu jesť bez obáv aj deti.
- 3
Keď zmes zovrie, pridáme ostatné ovocie a korenie, premiešame, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme najemno rozsekané brusnice. Nepodceňujme sekanie brusníc, treba mať na mysli, že je to sušené ovocie, ktoré začne pohlcovať šťavu z ostatného ovocia a mali by sme po sterilizovaní veľké kusy v pohári. Nakoniec pridáme čili, premiešame a nalejeme do pohárov. Starostlivo ich uzavrieme viečkami a sterilizujeme 20 minút pri teplote 90°C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu