Ovocno-zeleninové čatní na mede

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 31. augusta 2014
Ovocno-zeleninové čatní na mede
Foto: Ľuboš Pilc
45 minút
príprava
20 minút
na 90 °C

Suroviny

2 kg
200 g
1/2 ks
300 g
2 ks väčšie
50 g čerstvý
200 g
200 g očistené
200 g očistená
200 g očistená
150 g očistené
50 g
2 ks červené
4 PL
1 ČL
20 ml Portské




Postup

  1. 1

    Všetko ovocie a zeleninu nakrájame na malé kocky (asi 3x3 mm). Čatní bude vyzerať na pohľad pestro, preto kladieme dôraz na krájanie, aby sa pri tepelnej úprave všetko rovnako uvarilo.

  2. 2

    Na miernom ohni v hrnci speníme med, len ho prehrejeme a pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu, tieto dva druhy sú tvrdšie a potrebujú trošku viac starostlivosti. Všetko spolu premiešame a zalejeme vínom, varíme, kým sa alkohol neodparí. Chuť a vôňa z vína zostanú a čatní môžu jesť bez obáv aj deti.

  3. 3

    Keď zmes zovrie, pridáme ostatné ovocie a korenie, premiešame, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme najemno rozsekané brusnice. Nepodceňujme sekanie brusníc, treba mať na mysli, že je to sušené ovocie, ktoré začne pohlcovať šťavu z ostatného ovocia a mali by sme po sterilizovaní veľké kusy v pohári. Nakoniec pridáme čili, premiešame a nalejeme do pohárov. Starostlivo ich uzavrieme viečkami a sterilizujeme 20 minút pri teplote 90°C.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia