Ovocné tartaletky
Ovocné tartaletky
Autor receptu: redakcia
Fantastické tartaletky od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
12 ks porcií |
45 (+ chladenie) minút príprava |
15-20 minút na 170 °C |
Postup
- Mandľové sablé: Do misy navážime suché ingrediencie, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a zo zmesi vytvoríme mrveničku, pokiaľ máme kuchynský robot, pomôžeme si pretínacou K-metlou.
- Keď má zmes konzistenciu piesku, pridáme vajíčka a rýchlo, ale poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí. Cesto nemiesime dlho, aby sme ho neprepracovali a nesparilo sa.
- Takto pripravené cesto môžeme priamo vyvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 2,5 - 3 mm a necháme poriadne zachladiť, prípadne zamraziť. Z takto vychladeného cesta tvarujeme tartaletky. Pred pečením ich opäť dáme zachladiť, prípadne zamraziť.
- Mandľové frangipane: Pracujeme so surovinami izbovej teploty (okrem ovocia, pokiaľ je mrazené). Maslo vymiešame s práškovým cukrom do jemnej peny, pridáme vajíčka, zmes sa môže javiť zrazená, je to však v poriadku. Pridáme mandľovú múku a vymiešame na akúsi pastu.
- Takto pripravený krém nanesieme na dno vyformovaných tartaletiek, pridáme ovocie, ktoré môžeme do krému jemne vtlačiť, a celé pečieme v rúre na cca 170 °c asi 15 - 20 minút, kým tartaletky s krémom nedostanú peknú zlatú farbu. Po vychladnutí ich vyberieme z formičiek.
- Ovocný gél: Do vlažného ovocného pyré prisypeme cukor zmiešaný s pektínom, privedieme k varu a celú zmes prevaríme. Vychladíme prikryté fóliou na kontakt.
- Pre gélovú konzistenciu zmes po vychladnutí premixujeme ponorným mixérom alebo vo food procesore.
- Šľahaná ganáš z bielej čokolády:
Ako prvú pripravíme želatínu, ktorú zmiešame so studenou vodou a necháme ju napučať v chladničke. 108 g smotany zahrejeme, prelejeme čokoládu a vymiešame dohladka. Kým je zmes teplá, pridáme želatínu a miešame do rozpustenia želatíny. Následne prilejeme ďalších 108 g studenej smotany. Všetko spolu dobre premiešame metličkou, prípadne vymixujeme ponorným mixérom. Prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladiť aspoň 4 hodiny v chladničke. Tento krém môžeme pripraviť deň vopred.
- Upečené tartaletky naplníme tenkou vrstvou ovocného gélu a dekorujeme vyšľahanou ganášou. Zdobíme čerstvým ovocím a bielou čokoládou.