Otcov hrniec fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 20. novembra 2010
Otcov hrniec (fotorecept)
Foto: sovka62

Otec nám mal navariť obed, ale zároveň mal veľa práce v záhrade. Tak hodil do hrnca cibuľu a mäso a šiel pracovať. Vždy, keď Zobraziť celý popisOtec nám mal navariť obed, ale zároveň mal veľa práce v záhrade. Tak hodil do hrnca cibuľu a mäso a šiel pracovať. Vždy, keď šiel skontrolovať, čo sa v hrnci deje, priniesol niečo zo záhrady a pridal k mäsu. Dielo zavŕšil sladkou smotanou. Zalizovali sme sa až za ušami. Kombináciou surovín vznikla neobvyklá, veľmi dobrá chuť. Odvtedy je recept zaradený do nášho rodinného striebra. Vyskúšajte, určite vám bude chutiť.

10 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1300 g
2 ks
3 ks
1 ks
1/4 ks
4 ks, väčšie
1 ks, hlávková malá
200 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Hovädzie mäso nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si veľký hrniec, aby sa nám doň postupne zmestili všetky suroviny. Rozohrejeme olej, vložíme cibuľu a dusíme do sklovita. Pridáme červenú papriku, soľ, korenie a rascu, pokrájané mäso a za stáleho miešania opekáme, kým sa mäso nezatiahne. Podlejeme vriacou vodou a necháme dusiť asi 50 minút.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso je polomäkké. Pridáme k nemu nakrájanú koreňovú zeleninu, dolejeme trochu vriacej vody, dosolíme a necháme dusiť 20 minút.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca šupneme aj na malé kúsky nakrájané zemiaky, aj s vodou, v ktorej boli pokrájané. Ochutnáme, ak je treba, ešte trochu dosolíme. Necháme dusiť 20 minút.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poslednú dáme do hrnca na slížiky nakrájanú kapustu a budeme radi, že sme začiatku vybrali dosť veľký hrniec, lebo už bude plný. Dusiť stačí 15 minút.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz už máme všetko správne uvarené, mäsko, zelenina, zemiaky, kapusta - všetko je akurát na jedenie. Vypneme platničku a do hrnca vlejeme smotanu (dnes už smotanu na varenie, kedysi sme sa rozmaznávali šľahačkovou, vy sa rozhodnite sami). Zamiešame a môžeme podávať. Možno si myslíte, že viete ako to bude chutiť. Veď chuť jednotlivých surovín poznáte. Ale neviete. Nechutí to ako guláš, nechutí to ako polievka, nechutí to ako kapusta. Chutí to tak, ako môže chutiť len tento otcov výmysel, skrátka veľmi dobre.

    Otcov hrniec (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zitar
Podľa mňa to naozaj musí chutiť veľmi dobre, veď sú tam samé dobré veci. A k tomu čerstvý doma upečený chlebík, no dobrota. Už aj ukladám.
danculka
Takto vznikajú chutné recepty a nie prevažovaním toho ,čo tam dáš.Ked´si dávala recept na varechu iste musel rozmýšľať koľko ,čoho tam dal.Vyskúšam.Dík.
helca103
muži vedia dobre varit ked sa im chce a majú k tomu vtah. Tento recept vyskúšam určite je velmi chutny.
frezia68
To rodinné striebro si rada privlastním aj ja,lebo má všetko chutné a zároveň jednoduché :-)))
altyn
Veľmi nápadité a určite moc chutné, aj ja občas varím podobne. Dám základ: mäso s cibuľou a potom pozerám čo je v chladničke. A pokaždé to má inú chuť... :-)))
sovka62
Ďakujem za komentáre, budem sa veľmi tešiť, ak bude chutiť aj vám. Náš otec varil dobre a rád. Dnes už muži varia skoro bežne, ale treba podotknúť, že otec sa narodil v roku 1912 a jeho rovesníci varili, len ak boli profesionálni kuchári. Inak to nechávali ženám. Aj otec niečo nechával ženám. Napríklad zásteru. To by bolo pod jeho úroveň. Za pás nohavíc si zastrčil utierku a už miesil, vaľkal , krájal rezance, alebo fliačky, paril alebo varil knedľu, myslím, že nebolo jedlo, ktoré by nevedel pripraviť. A naozaj veľmi chutne. Možno ste si všimli, že v recepte nie je vegeta, bujón, ani nič podobné. Netreba, suroviny sú skombinované tak, že to nechýba. A ešte niečo nechával ženám (vlastne nám deťom), umývanie riadu. To už sa ho netýkalo. Keď navaril a najedli sme sa, vypil kávu a na chvíľu si zdriemol na kanape. Upratať kuchyňu bolo na nás. Mimochodom, káva. Celé Slovensko varilo turka tak, že zomletú kávu zaliali vriacou vodou. Otec sa narodil a dospel v Chorvátsku, takže kávu varil tak, ako bol zvyknutý. V džezve, alebo ak jej bolo treba viac v hrnci. Kávu dal do studenej vody, počkal kým zovrie, prilial studenú vodu, opäť počkal kým zovrie, ešte prilial studenú vodu a keď zovrela, odstavil. Kávu i vodu mal vopred odmerané. Po chvíli sa naliala do šálok. To teda bol iný turek. Ale už som sa akosi rozspomínala, to by asi bolo skôr do zážitkov. Tak nech sa vám pri varení darí a nech vám chutí.
silvia68
konečne recept na ozajstnú kávu, vďaka, vyskúšam. Niekedy som ju varievala bez toho zalievania studenou vodou, ale teraz vyskúšam presne ako píšeš. a ten recept určte vyskúšam, dnes mi chýba hlávková kapusta.
13juli
zvlašna kombinacia , ale všetko dokopi nemusi byť zle , a mozno aj s kyslou kapustou by to bolo dobre , vyskušam
duschko
Recept ma zaujal. Ukladam do MKK. Pri citani komentarov som si pozorne precital aj ako sa vari turek inak. Uz davno som presiel na nesku, ale tento navod na turka urcite vyskusam a mozno sa aj vratim k.......
gittka
takéto recepty su moc fajn.zároven je navarený super obedík a spravená je aj nejaká ta robotka!perfiš...
sovka62
Veď áno, je to také ako nemecký eintopf, kompletný obed v jednom hrnci a navarí sa skoro sám od seba. A veľmi dobrý. Keď som to ako čerstvá manželka navarila prvý raz, bolo toho za taký hrniec ako je na obrázku, teda asi päť litrov. Aj vtedy som to varila pre dvoch a myslela som si, že na dva dni. Keď sa manžel predvečerom pýtal, čo bude na večeru, zľakla som sa, že mu obed nechutil. Ale priznal sa mi, že celé popoludnie chodil vyjedať z hrnca a už sú v ňom sotva dve porcie.
letisia
@sovka62 je milé ako spomínaš pekne na svojho otca. Možno pre mňa obzvlášť, lebo môj zomrel iba pred rokom a je to ešte ťažké. Ale tie krásne spomienky hoci aj na varenie ako si ty popísala, tu ostanú v nás navždy.
evanaaa
Sovka, dobrý receptík, sýte jedlo, 5 l hrniec síce asi nepotrebujem, tiež sme dvaja,tak uvidím. A tú kávu som robila podobne, ale nie s dolievaním vody - vždy, keď zovrela, som ju stiahla nabok z plameňa, potom, keď pena klesla, znovu som ju dala zovrieť, proste, káva trikrát zovretá.
sairaam
@sovka62 , je to úžasné! Jedlo z jedného hrnca, netreba sa veľmi okolo toho motať, skrátka potešila si ma.
tothka
Musí to byť veľmi chutné, ja tiež rada varím jedlá z jedného hrnca, preto vyskúšam určite aj toto, vďaka za recept a závidím ti trošku tvojho otca, ale verím, že moje deti na toho svojho budú spomínať presne takto ako ty.
sovka62
Som rada, že sa vám recept páči a naozaj verím, že bude chutiť vám aj tým, pre ktorých varíte. A možno ho aj niečím doplníte a bude ešte lepší. Dajte vedieť. @13juli s kyslou kapustou by to nešlo. Zemiaky by sa ti v tej kyslej vode určite neuvarili a koreňovou zeleninou si nie som istá, to som neskúšala. Asi by si musela variť zvlášť mäso s kapustou, zvlášť zemiaky a zvlášť zeleninu a to by už asi nebolo ono. A už ani nehovorím o kope riadu, čím by sa celkom stratila výhoda tohto receptu, všetko pekne v jednom hrnci.
porzellanka
Sovka vdaka za dalsi skvely receptik, my radi a casto varime eintopfy - povodne a jednoduche jedla. urcite vyskusam.
jansam
Podobný recept ako na boršč,myslím,že tak aj chutí.Však?
sovka62
@jansam , otec tomu aj hovoril boršč, ale podľa mňa by v ňom potom musela byť aj cvikla a tmu už bola celkom iná chuť.
ropa
Toto sa mi páči, na jeseň, keď dozrie zeleninka skúsime...Aj my to riešime podobne, keď chceme čo-to spraviť na záhradke, uvaríme niečo jednoduché a rýchle, alebo robievame často guláš. Robievame ho priamo v záhrade, aby sme to nemali ďaleko :-) Vďaka za inšpiráciu...
sovka62
No vidíš, veď gulášom vlastne začneš, akurát do neho postupne popridávaš to, čo pozbieraš v záhrade. Má to naozaj výbornú chuť, dúfam, že budete spokojní.
evusik
tak tento recept mi unikol a som rada, že ste ho tu pripomenuli, lebo sa mi veľmi páči...
@sovka môj otec sa narodil v r.1922 a veru variť nevie hádam ani čaj, vtedy sa to nenosilo... všetky domáce roboty museli zvládnuť ženy, tak si to ani neviem dosť dobre predstaviť.... zato dnes moji chlapi (muž aj syn) vedia variť a aj varia veľmi dobre a je to super, že sa už nerobia také rozdiely.... tento recept podsuniem môjmu mužovi, bude sa mu páčiť a aj ho uvarí lepšie ako keby som ho varila ja :-)
sovka62
@evusik , v apríli si pripomenieme storočnicu od otcovho narodenia, bol ročník 1912. Bol to veľmi šikovný človek, v dome bolo veľmi málo vecí, na ktoré bolo treba volať remeselníka, skoro všetko zvládol sám. V štyridsiatke mal prvý infarkt a ako sa to vtedy robilo, musel ísť na plný invalidný dôchodok. Predtým zarábal nadštandarne, pár korún dôchodku nič neriešilo, o to viac musela pracovať mama, boli sme štyri deti. Takže sa začal zvŕtať aj v kuchyni a ako všetko aj toto mu išlo veľmi dobre.
domacapani
Ked som citala tento recept, tak som si myslela, ved to je recept na borsc co varievam. Len na zaver pridavam podusenu cviklu, s kuskom papriky, s malou paradajkou, s paradajkovym pretlakom, a trochou octu. A borsc je hotovy. Na tanieri si kazdy da sam kyslu smotanu podla chuti.
jerica
MOJA @sovka62 tak ako si nápísala :Chutí to tak, ako môže chutiť len tento otcov výmysel, skrátka veľmi dobre.
Ja si tiež viem vybaviť čo varieval môj otec ale aj mamka, preto sa teším,že som si mohla pri tomto perfektnom"ockovom"recepte tiež zaspomínať,určite si ma inšpirovala s Tvojim receptom ktorý som prehliadla. !!
sovka62
Ďakujem. Fascinuje ma, ako sa na Vareche zrazu vynoria aj dávnejšie pridané recepty a znovu ožijú. Aj ja som už takto objavila niekoľko receptov, ktoré som pôvodne prehliadla a zaujali ma. Nuž, Varecha je Varecha.
modrykamen
je to niečo medzi ukrajinským borščom (bez cvikly) a poľským bigošom (bez kyslej kapusty, slaniny a smotany). Tiež podobne experimentujem ako váš otecko (pridávam ingrediencie podľa nálady) a potom sa moji čudujú, že zasa niečo iné, ale vždy im to chutí. Vo všeobecnosti je pre mňa nejaký recept len základom na vymýšľanie.
sovka62
Veru, často stačí inšpirácia a nové jedlo je na svete.
durko
Ja môžem len potvrdiť je to fantastické jak od dedka

ďakujem
njdevil
zasmiala som sa aj zaspominala so slzami v ociach, nas tatik sa zvrtaval v kuchyni, ako baletka, varil paril, piekol, zavaral, ale ako spominas, zasteru by si neopasal, ani za sto certov, ale iba tu utierku si zapasal za opasok, pustil si halgatovy a islo sa na vec...vsko varil, piekol iba ta, z hlavy, ked som sa ho opytala na recept, to mi povedal, a co ja vime, z toho trosku, z tamtoho egy piciket....a stale vykuzlil fantasticke jedlo...no a ta kuchyna a graty, ostali samozrejme na mne, brat sa zduchol tak rychlo, ze po nom neostal, ani smrad:-)...co by som dala za to, aby som zas mohla umyvat hrnce a upratovat kuchynu po tatikovom cardasi v kuchyni...:-(...tvoj receptik ukladam, my sme polievkovy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia