Otcov hrniec (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Otec nám mal navariť obed, ale zároveň mal veľa práce v záhrade. Tak hodil do hrnca cibuľu a mäso a šiel pracovať. Vždy, keď šiel skontrolovať, čo sa v hrnci deje, priniesol niečo zo záhrady a pridal k mäsu. Dielo zavŕšil sladkou smotanou. Zalizovali sme sa až za ušami. Kombináciou surovín vznikla neobvyklá, veľmi dobrá chuť. Odvtedy je recept zaradený do nášho rodinného striebra. Vyskúšajte, určite vám bude chutiť.

10 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Hovädzie mäso nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame.
  2. Pripravíme si veľký hrniec, aby sa nám doň postupne zmestili všetky suroviny. Rozohrejeme olej, vložíme cibuľu a dusíme do sklovita. Pridáme červenú papriku, soľ, korenie a rascu, pokrájané mäso a za stáleho miešania opekáme, kým sa mäso nezatiahne. Podlejeme vriacou vodou a necháme dusiť asi 50 minút.
  3. Mäso je polomäkké. Pridáme k nemu nakrájanú koreňovú zeleninu, dolejeme trochu vriacej vody, dosolíme a necháme dusiť 20 minút.
  4. Do hrnca šupneme aj na malé kúsky nakrájané zemiaky, aj s vodou, v ktorej boli pokrájané. Ochutnáme, ak je treba, ešte trochu dosolíme. Necháme dusiť 20 minút.
  5. Poslednú dáme do hrnca na slížiky nakrájanú kapustu a budeme radi, že sme začiatku vybrali dosť veľký hrniec, lebo už bude plný. Dusiť stačí 15 minút.
  6. Teraz už máme všetko správne uvarené, mäsko, zelenina, zemiaky, kapusta - všetko je akurát na jedenie. Vypneme platničku a do hrnca vlejeme smotanu (dnes už smotanu na varenie, kedysi sme sa rozmaznávali šľahačkovou, vy sa rozhodnite sami). Zamiešame a môžeme podávať. Možno si myslíte, že viete ako to bude chutiť. Veď chuť jednotlivých surovín poznáte. Ale neviete. Nechutí to ako guláš, nechutí to ako polievka, nechutí to ako kapusta. Chutí to tak, ako môže chutiť len tento otcov výmysel, skrátka veľmi dobre.