Oškvarkové vence a vrtule fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 15. januára 2014
Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept)
Foto: tatranka

Zostalo mi pár oškvariek a na pagáče ich dosť nebolo. Tak vznikol tento veľmi chutný a originálny môj recept z kysnutého cesta. Sama som bola milo prekvapená výsledkom.

60 minút
príprava
25-30 minút
na 170-180 °C

Suroviny

350 g alebo ražná múka, pre domáce pekárne
350 g
1 kocka
120 g
120 g
2 ČL
3 ČL
z 1/2 ks citróna
1 dcl
2 ks
2 PL
3 dcl
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Obidve múky spojíme,premiešame so soľou.Kvások urobíme z droždia,lyžice múky,cukru,teplého mlieka.Necháme nakysnúť. Pol citróna vyžmýkame a prilejeme k nemu 1 dcl vlažnej vody. Vajíčko vklepneme do múky. Maslo roztopíme a necháme schladiť.Pomleté oškvarky,spojíme s roztopeným maslom. Do múky vmiešame prvé nakysnutý kvások,premiešame,potom pridáme citrónovu šťavu s vodou / môže byť aj kyslé,biele víno. /Nakoniec pridáme oškvarky s maslom. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť.Asi 30 minút.Potom ešte ráz vypracujeme cesto a necháme ho ešte nakysnúť.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto premiestnime na pomúčený lopár.Tam si ho rozdelím na polovicu.Z jednej budem formovať vence a z druhého cesta vrtule. Veľkosť odrezaných kúskov je už na vás.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odrezané kúsky cesta na vence.Cesto je ľahučké,lesklé a dobre sa s ním pracuje. Rukami ho vyváľate na dlhší šúľok.Nepodsýpajte múkou.Cesto je mastné!

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šúľok zaviažte na uzol s malým okom uprostred.Konce popreťahujte z jednej aj druhej strany okolo oka.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jedna strana pretiahnutá a teraz druhú stranu.Je to jednuduché.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotový veniec.Stačí,že konce k cestu pritlačíte,ono sa pekne prilepí.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po spracovaní,vence ešte nechám aspoň 10 minút podkysnúť.Do malej mištičky si dajte dve lyžice oleja.Keďže potrebujem,aby vence mali v prostriedku pekný otvor a dobre sa prepiekli,ja to robím takto. Malí jednoduchý štamperlík s hrubým sklom, namočím dno pohárika do oleja.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom pohárik vtlačím do otvoru na venci.Takto sa budú piecť.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom vence potriem druhým rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami,alebo len razcou.Dám piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov.Asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a keď sa už pekne zafarbujú to je ešte asi 10 minút,vyberiem.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nemusíte sa báť,že si nejako poškodíte poháriky.Ani neprasknú! Keď trochu vence vychladnú povyťahujem poháriky.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové,chutné oškvarkové vence.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z druhého cesta vypracujem malé guľky.Dnes mi vyšlo 17 kusov.No to záleží akú veľkosť guličiek si zvolíte.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom kuchynskými nožnicami /Špecialne na prácu v kuchyni / do cesta nastriháte pásiky 5-6 x.Takto umožníte,aby sa to pomerne mastné cesto dobre a rýchlo prepieklo a bolo aj pekné a zaujímavé.Vzniknú vám také veterné vrtulky.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potriete vajíčkom,zasypete semienkami,alebo razcou.Ja som dala do prostriedku aj tekvicové semienko na ozdobu.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A tu je už výsledok chutného oškvarkového pečenia.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vrtulky.

    Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
prekrásne pečivo, výborný nápad, až sem cítim vôňu škvarkového kysnutého cesta-rcp putuje do KK a onedlho bude pečivo voňať aj u nás.
Woooou... @tatranka , úžasne si napiekla, skvelý nápad si mala a krásne ho zrealizovala... veľmi chválim, tlieskam a ďakujem aj za super recept, aj za nápad s poháričkom pre zachovanie tvaru venčeka... jasných 5* :)
Martuška, hltala som postup, hltala, veľmi uznávam a páči sa mi, že pomaličky, postupne zaradzuješ ťažšie, ale zdravé múky a hľa aký výsledok, však by človek ani nepovedal, kto neskúsi a pri tom verím,že si dlhšie udržia vláčnosť, krásne, úžasný nápad s pohárikmi, to ja využijem aj pri sladkom pečení, vdaka za recept a obrovskú inšpiráciu od teba v každom jednom recepte 5*
@tatranka...dobr ý nápad dať do stredu toho venčeka pohárik, pekne drží tvar...) krásne vydarené slané pečivko...robila som podobným spôsobom lángoše, ale to sa mi asi nestihlo uzavrieť pri vyprážaní...skvelý nápad a aj to vyzerá pekne a zaujímavo...šikuľka.-)
Ďakujem vám za uznanie. Tatianka,veľmi má lákajú tie ražné múky.Naozaj je cesto vláčnejšie a chutnejšie.
Ten pohárik si na pomoc do okrúhlych koláčov a pečenia s kysnutého cesta dávam už dlhšie.Pomáha mi to pri sladkých koláčoch.Teraz som ich použila aj tu.Tak udržím pekný voľný stred,lebo ináč sa zvyknú vnútra zavrieť.Na nič múdrejšie som neprišla.Ďakujem za komentáriky.
chichi konecne viem na co pouzijem stamperliky, kedze u nas sa nepije tak aspon pri peceni takých krasavcov vencekovych ich pouzijem. Ukladam
Takže teraz je mi treba poobzerať sa po dákych oškvarčekoch ;-) A za štamprlíky tiež palec hore ;-) A možno si urobím vtip z najbližšej návštevy a ponúknem jej štamprlík nie s destilátom uprostred, ale s oškvarkovým venčekom navôkol a budeme len pod vplyvom oškvarčekov ;-) 5* kiež by sa dali dať aj dupľovane ;-)
@lyali mi vnukla celkom vtipnú myšlienku.Na budúce keď ponúknem oškvarkovým vencom,veru nalejem do štamperlíka hriatô.To bude prekvapenie.To ma veru nenapadlo.Len to musím vhodne načasovať. xixixi už sa teším.
@abdul prečo na babskej svadbe? Veď svadba je o páre a svadobčania nie sú len ženy? Či áno?
@afataga žeby som ten môj zámer vyskúšala s tebou?
Ďakujem vám.
@tatranka : Na babskej preto, lebo na " riadnej " sa popíja z poldecákov, prípadne ešte z väčšieho kalibra. Frťany boli v krčme vždy len babské poháriky. I keď je pravda, že sa našli aj výkonovo zdatnejšie pretekárky. :-))
Takéto využitie frťanov by napadlo asi málo gazdiniek.
vobec nie som proti :-)
@abdul nemas celkom pravdu, ked som bola mala, obcas som chodila dedkovi do knajpy po pivo do krcaha a tam sedeli chlapi nad pivom a davali si k tomu frtana sirupu Lesna zmes a to si naliali do piva, teraz ma napadlo, ze vlastne radler vymysleli chlapi v Diviakoch :-), fujtajbl
u nás v Coop Jednota sa niekedy dajú zohnať oškvarky, ktoré sú úplne ako domáce, keď sa mi podarí ich kúpiť, tak okamžite tieto venčeky pečiem, zavďačím sa tým určite môjmu staršiemu synovi, ktorý je teraz síce na diéte, ale ako ho poznám, tak takémuto lákadlu neodolá:)
@afataga : To bolo aj v starej Zvolenke na námestí vo Zvolene. A aj elektrická špirála na ohriatie studeného piva. Vraj aby štamgastov nezdrapilo na hrdlo. Len lesná zmes vtedy 5,- Kčs liter.
Tatranka, je vidieť, že s kysnutým cestom máš veľké skúsenosti. Ja sa mám stále čo učiť. Prekrásne si to naaranžovala. Krásne venčeky aj vrtuľky. Najbližšie si to vyskúšam pri nejakej návšteve.
Budú dobré aj na druhý deň? Alebo je ich potrebné piecť len v deň konzumácie. Napíš, prosím. Ďakujem za recept. 5* a ukladám si ho.
@motyka po upečení a vychladnutí kysnutých kúskov,nechávam len toľko čerstvých vonku,koľko stihneme skonzumovať.Ináč odkladám ostatné do mikroténových sáčkov a odkladám do mrazničky.Tým zastavím stárnutie cesta. Podľa potreby ich vyberiem z mrazu a nechám voľne na papierovej utierke rozmraziť.Trvá to asi 15-20 minút.Pečivo je chutné a čerstvé.Myslím,že som na tvoju otázku zodpovedala.Teší ma tvoj záujem o moju stránku.
Tieto vence a pletence robím aj v sladkom a prikladám fotografiu.Cesto je na tom istom princípe,len bez oškvariek a viac na sladko.Pletence sú plnené nutelou a potom ozdobne poprerezované.

V piatok, s prísľubom pečenia pagáčikov som vyšikovala muža, nech zoženie malé, chutné, chrumkavé oškvarky a veruže kúpil:)
A v sobotu som upiekla venčeky a vrtule /aj nožnicami som ich strihala /.
Boli úžasné Tatranka, k tomu dobré vínko...dakujem za recept.
Vdaka vam tatranka konecne vytiahnem davno zalozene stamprliky z komory upeciem ich v nedelu ked pride svokor pretoze on sladke moc nemusi tak mu ulahodim slanym a navyse mu ten stamperlicek tam poneham a nalejem mu don domacu slivovicku urcite ho tym moc potesim a prekvapim ..dakujem velmi pekne za receptik a inspiraciu
@dydya a vieš že tvoj nápad s tým štamperlíkom sa mi veľmi páči a zrealizujem ho aj ja pri nejakej vhodnej príležitosti.Asi to bude najskôr spoločný rodinný guláš.Len urobím tieto pletence slanejšie a z ražnej múky.Moje deti a vnúčence sa už zameriavajú na zdravšiu stravu,ako sme boli naučení my s manželom No a ja sa popri nich učím a prispôsobujem.
Ver mi,že budem za hviezdu,keď uplatním tvoj nápad !!!!!!!!! xixixi
@amelie zvyknem slané spolu s domácim pečivom,alebo chlebom piecť vo štvrtok.Potom máme na celý týždeň chutné a aj slané pečivo.Ak ho je viac,čerstvé ale studené upečené, uložím do mrazáku a podľa potreby ho upotrebím.Myslím,že budeš s receptami spokojná.

Pridaj komentár k receptu: