Foto: tatranka
Zostalo mi pár oškvariek a na pagáče ich dosť nebolo. Tak vznikol tento veľmi chutný a originálny môj recept z kysnutého cesta. Sama som Zobraziť celý popisZostalo mi pár oškvariek a na pagáče ich dosť nebolo. Tak vznikol tento veľmi chutný a originálny môj recept z kysnutého cesta. Sama som bola milo prekvapená výsledkom.
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
350 g alebo ražná múka, pre domáce pekárne |
|
350 g |
|
1 kocka |
|
120 g |
|
120 g |
|
2 ČL |
|
3 ČL |
|
z 1/2 ks citróna |
|
1 dcl |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
3 dcl |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Obidve múky spojíme,premiešame so soľou.Kvások urobíme z droždia,lyžice múky,cukru,teplého mlieka.Necháme nakysnúť. Pol citróna vyžmýkame a prilejeme k nemu 1 dcl vlažnej vody. Vajíčko vklepneme do múky. Maslo roztopíme a necháme schladiť.Pomleté oškvarky,spojíme s roztopeným maslom. Do múky vmiešame prvé nakysnutý kvások,premiešame,potom pridáme citrónovu šťavu s vodou / môže byť aj kyslé,biele víno. /Nakoniec pridáme oškvarky s maslom. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť.Asi 30 minút.Potom ešte ráz vypracujeme cesto a necháme ho ešte nakysnúť.
-
2
Po vykysnutí cesto premiestnime na pomúčený lopár.Tam si ho rozdelím na polovicu.Z jednej budem formovať vence a z druhého cesta vrtule. Veľkosť odrezaných kúskov je už na vás.
-
3
Odrezané kúsky cesta na vence.Cesto je ľahučké,lesklé a dobre sa s ním pracuje. Rukami ho vyváľate na dlhší šúľok.Nepodsýpajte múkou.Cesto je mastné!
-
4
Šúľok zaviažte na uzol s malým okom uprostred.Konce popreťahujte z jednej aj druhej strany okolo oka.
-
5
Jedna strana pretiahnutá a teraz druhú stranu.Je to jednuduché.
-
6
Hotový veniec.Stačí,že konce k cestu pritlačíte,ono sa pekne prilepí.
-
7
Po spracovaní,vence ešte nechám aspoň 10 minút podkysnúť.Do malej mištičky si dajte dve lyžice oleja.Keďže potrebujem,aby vence mali v prostriedku pekný otvor a dobre sa prepiekli,ja to robím takto. Malí jednoduchý štamperlík s hrubým sklom, namočím dno pohárika do oleja.
-
8
Potom pohárik vtlačím do otvoru na venci.Takto sa budú piecť.
-
9
Potom vence potriem druhým rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami,alebo len razcou.Dám piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov.Asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a keď sa už pekne zafarbujú to je ešte asi 10 minút,vyberiem.
-
10
Nemusíte sa báť,že si nejako poškodíte poháriky.Ani neprasknú! Keď trochu vence vychladnú povyťahujem poháriky.
-
11
Hotové,chutné oškvarkové vence.
-
12
Z druhého cesta vypracujem malé guľky.Dnes mi vyšlo 17 kusov.No to záleží akú veľkosť guličiek si zvolíte.
-
13
Potom kuchynskými nožnicami /Špecialne na prácu v kuchyni / do cesta nastriháte pásiky 5-6 x.Takto umožníte,aby sa to pomerne mastné cesto dobre a rýchlo prepieklo a bolo aj pekné a zaujímavé.Vzniknú vám také veterné vrtulky.
-
14
Potriete vajíčkom,zasypete semienkami,alebo razcou.Ja som dala do prostriedku aj tekvicové semienko na ozdobu.
-
15
A tu je už výsledok chutného oškvarkového pečenia.
-
16
Vrtulky.
Ten pohárik si na pomoc do okrúhlych koláčov a pečenia s kysnutého cesta dávam už dlhšie.Pomáha mi to pri sladkých koláčoch.Teraz som ich použila aj tu.Tak udržím pekný voľný stred,lebo ináč sa zvyknú vnútra zavrieť.Na nič múdrejšie som neprišla.Ďakujem za komentáriky.
úžasný recept, nádherné foto (y)
5*****
@abdul prečo na babskej svadbe? Veď svadba je o páre a svadobčania nie sú len ženy? Či áno?
@afataga žeby som ten môj zámer vyskúšala s tebou?
Ďakujem vám.
Takéto využitie frťanov by napadlo asi málo gazdiniek.
@abdul nemas celkom pravdu, ked som bola mala, obcas som chodila dedkovi do knajpy po pivo do krcaha a tam sedeli chlapi nad pivom a davali si k tomu frtana sirupu Lesna zmes a to si naliali do piva, teraz ma napadlo, ze vlastne radler vymysleli chlapi v Diviakoch :-), fujtajbl
Budú dobré aj na druhý deň? Alebo je ich potrebné piecť len v deň konzumácie. Napíš, prosím. Ďakujem za recept. 5* a ukladám si ho.
A v sobotu som upiekla venčeky a vrtule /aj nožnicami som ich strihala /.
Boli úžasné Tatranka, k tomu dobré vínko...dakujem za recept.
Ver mi,že budem za hviezdu,keď uplatním tvoj nápad !!!!!!!!! xixixi