Oškvarkové vence a vrtule (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Zostalo mi pár oškvariek a na pagáče ich dosť nebolo. Tak vznikol tento veľmi chutný a originálny môj recept z kysnutého cesta. Sama som bola milo prekvapená výsledkom.
60 minút príprava |
25-30 minút na 170-180 °C |
Postup
- Obidve múky spojíme,premiešame so soľou.Kvások urobíme z droždia,lyžice múky,cukru,teplého mlieka.Necháme nakysnúť.
Pol citróna vyžmýkame a prilejeme k nemu 1 dcl vlažnej vody.
Vajíčko vklepneme do múky.
Maslo roztopíme a necháme schladiť.Pomleté oškvarky,spojíme s roztopeným maslom.
Do múky vmiešame prvé nakysnutý kvások,premiešame,potom pridáme citrónovu šťavu s vodou / môže byť aj kyslé,biele víno. /Nakoniec pridáme oškvarky s maslom.
Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť.Asi 30 minút.Potom ešte ráz vypracujeme cesto a necháme ho ešte nakysnúť.
- Po vykysnutí cesto premiestnime na pomúčený lopár.Tam si ho rozdelím na polovicu.Z jednej budem formovať vence a z druhého cesta vrtule.
Veľkosť odrezaných kúskov je už na vás.
- Odrezané kúsky cesta na vence.Cesto je ľahučké,lesklé a dobre sa s ním pracuje.
Rukami ho vyváľate na dlhší šúľok.Nepodsýpajte múkou.Cesto je mastné!
- Šúľok zaviažte na uzol s malým okom uprostred.Konce popreťahujte z jednej aj druhej strany okolo oka.
- Jedna strana pretiahnutá a teraz druhú stranu.Je to jednuduché.
- Hotový veniec.Stačí,že konce k cestu pritlačíte,ono sa pekne prilepí.
- Po spracovaní,vence ešte nechám aspoň 10 minút podkysnúť.Do malej mištičky si dajte dve lyžice oleja.Keďže potrebujem,aby vence mali v prostriedku pekný otvor a dobre sa prepiekli,ja to robím takto.
Malí jednoduchý štamperlík s hrubým sklom, namočím dno pohárika do oleja.
- Potom pohárik vtlačím do otvoru na venci.Takto sa budú piecť.
- Potom vence potriem druhým rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami,alebo len razcou.Dám piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov.Asi 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a keď sa už pekne zafarbujú to je ešte asi 10 minút,vyberiem.
- Nemusíte sa báť,že si nejako poškodíte poháriky.Ani neprasknú! Keď trochu vence vychladnú povyťahujem poháriky.
- Hotové,chutné oškvarkové vence.
- Z druhého cesta vypracujem malé guľky.Dnes mi vyšlo 17 kusov.No to záleží akú veľkosť guličiek si zvolíte.
- Potom kuchynskými nožnicami /Špecialne na prácu v kuchyni / do cesta nastriháte pásiky
5-6 x.Takto umožníte,aby sa to pomerne mastné cesto dobre a rýchlo prepieklo a bolo aj pekné a zaujímavé.Vzniknú vám také veterné vrtulky.
- Potriete vajíčkom,zasypete semienkami,alebo razcou.Ja som dala do prostriedku aj tekvicové semienko na ozdobu.
- A tu je už výsledok chutného oškvarkového pečenia.
- Vrtulky.