Oškvarkové pagáčiky

trencanka - bez fotkytrencanka, 1. februára 2011

Dlho som hľadala ten naj recept na oškvarkové pagáčiky a našla som. Podelim sa oň s vami. V mojej rodine patri medzi veľmi obľúbené Zobraziť celý popisDlho som hľadala ten naj recept na oškvarkové pagáčiky a našla som. Podelim sa oň s vami. V mojej rodine patri medzi veľmi obľúbené slané pečivo. A objavila som u nás aj dobrého mäsiara, vyrába vlastné oškvarky a dokonca pomlete, s tymi kupenými v supermarkete sa nedaju ani porovnat. Vyskúšajte moje pagáčiky a dúfam, že vám budú chutiť.

90 minút
príprava
25 minút
na 195 °C

Suroviny

1/2  kg
1/2 kg
1 dcl, vlažné
1 lyžička
1 kocka
2
4 kávove lyžičky
1 dcl
250 ml
100 g
250 ml, vlažné
400 g, mleté




Postup

  1. 1

    Navážime si múku a preosejeme do misy. Pridáme soľ a premiešame.

  2. 2

    Urobíme kvások z 1 dcl mlieka, lyžičky cukru a droždia. Do misy s múkou pridáme vykysnutý kvások a 200ml vlažného mlieka (zbytok mlieka prilejeme podľa potreby), kyslú smotanu, 2 žĺtka, vlažné biele víno. V robote začneme miesiť cesto, keď je čiastocne premiešané, pridáme vlažné roztopené maslo a dobre vypracujeme polotuhé cesto. Dáme kysnúť na 30 minút. Potom vyvaľkáme, natrieme 1/3 mletych oškvarkov, cesto poskladáme ako pri lístkovom ceste. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút. Opäť vyvaľkáme a potrieme druhou 1/3 oškarkov. Cesto preložíme a necháme kysnúť 15 minút. Potieranie a skladanie opakujeme este raz. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 2 cm, vykrojíme pagáčiky. Dáme pokysnúť na plech, pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Pečieme na 195 stupňov približne 20-25 minút podľa veľkosti pagáčikov.

  3. 3

    Po upečení necháme vychladnúť na mrežke. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

babanka
Aj ja robím dlhé roky pagáčiky škvarkové s vínom a kyslou smotanou.Sú veľmi dobré.Výborný recept- ozaj chutia každému.
bejda7
S vínkom?také som ešte nejedla,ukladám:))
trencanka
To je na tom prave zaujimave, to vinko. Dnes som ich piekla a vydarili sa a to ma inspirovalo napisat sem tento recept.
jahalno
a to vínko fakt ide do cesta, nemá to byť pre kuchára... :)
trencanka
Jahalno, to vieš, aj kuchárke sa ušlo! Otvoreila som také fajné, barikové, este trosku mam...
rooster
...dlho som hladala dobry recept na pagaciky ,tento vyzera byt dobry s vinom...co naskor ich upeciem a dam vediet, vdaka...
emilly55
Ďakujem za receptik takéto pagače robila moja mamka,vždy som sa to od nej chcela naučiťa,napísať recept ale nikdy nebolo času a nakoniec som to nestihla.Život ma naučil neodkladať veci na "potom."
Tvoj receptik potešil moje srdiečko,hneď zajtra ho vyskúšam.Ďakujem:)
hubata
Baby - tak čo sa vám páči viac? Víno alebo pagáčiky hmmm ??? No-no-no !
daewootn
....pre trencanka, .....já kupujem mleté oškvarky u " URBÁNKA ", nemajú chybu, dávam ich do zemiakových pagáčikov / 7o r. / recept,
hodím ho v krátkej dobe na plac, tvoj recept vyskúšam....príjemný deň prajem..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia