Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechový zákusok podľa herečky Zuzany Tlučkovej

Zuzana Tlučková
mesačník Varecha, 19. februára 2023
Orechový zákusok podľa herečky Zuzany Tlučkovej
Foto: Jana Štrbková

Obľúbená herečka Zuzana Tlučková nám prezradila odskúšaný recept na svoj obľúbený sviatočný zákusok. Je plný poctivého masla, vajíčok, s domácim žĺtkovým krémom a posypaný Zobraziť celý popisObľúbená herečka Zuzana Tlučková nám prezradila odskúšaný recept na svoj obľúbený sviatočný zákusok. Je plný poctivého masla, vajíčok, s domácim žĺtkovým krémom a posypaný nasekanými vlašskými orechmi. V redakcii mesačníka Varecha sme ho upiekli, odfotili aj ochutnali. Je skutočne skvelý.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
45-55 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Cesto:
420 g
120 g
1 bal.
250 g
6 ks
Na potretie korpusu:
300 g (z čiernych ríbezlí)
Snehová vrstva:
6 ks
230 g
50 g
Krém:
3 ks
150 g
1 PL
2 PL
500 ml
250 g
Navrch:
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať pol hodiny.

  2. 2

    Vychladené cesto vytvarujeme do okrúhlej vyššej tortovej formy s priemerom 25 cm alebo na plech s rozmerom 30 x 30 cm vymastený maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20–25 minút.

  3. 3

    Bielky vyšľaháme s 230 g práškového cukru. Korpus vyberieme z rúry, na horúci natrieme ríbezľový džem, potom bielkovú snehovú hmotu a posypeme mandľovými lupienkami. Teplotu v rúre znížime na 180 °C, pečieme ďalších 25–30 minút.

  4. 4

    Krém: V hrnci vyšľaháme žĺtky s cukrom a so škrobom a s múkou. Pridáme teplé mlieko, varíme na miernom ohni, až kým nevznikne tuhý puding. Maslo nakrájame na kúsky a vyšľaháme spolu s vychladnutým pudingom.

  5. 5

    Vychladnutý upečený koláč potrieme krémom. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici, nasekáme a posypeme nimi vrch zákuska. Necháme stuhnúť v chladničke a nakrájame na porcie.

Diskusia k receptu

kassia
Recept je zaujímavý. Určite ho vyskúšam pri najbližšej príležitosti. Autorka je šikulka na scéne aj v kuchyni.
1x dante5




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia