Orechový zákusok

Orechový zákusok podľa herečky Zuzany Tlučkovej

Autor receptu: redakcia

Obľúbená herečka Zuzana Tlučková nám prezradila odskúšaný recept na svoj obľúbený sviatočný zákusok. Je plný poctivého masla, vajíčok, s domácim žĺtkovým krémom a posypaný nasekanými vlašskými orechmi.* V redakcii mesačníka Varecha sme ho upiekli, odfotili aj ochutnali. Je skutočne skvelý.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
45-55 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať pol hodiny.
  2. Vychladené cesto vytvarujeme do okrúhlej vyššej tortovej formy s priemerom 25 cm alebo na plech s rozmerom 30 x 30 cm vymastený maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20–25 minút.
  3. Bielky vyšľaháme s 230 g práškového cukru. Korpus vyberieme z rúry, na horúci natrieme ríbezľový džem, potom bielkovú snehovú hmotu a posypeme mandľovými lupienkami. Teplotu v rúre znížime na 180 °C, pečieme ďalších 25–30 minút.
  4. Krém: V hrnci vyšľaháme žĺtky s cukrom a so škrobom a s múkou. Pridáme teplé mlieko, varíme na miernom ohni, až kým nevznikne tuhý puding. Maslo nakrájame na kúsky a vyšľaháme spolu s vychladnutým pudingom.
  5. Vychladnutý upečený koláč potrieme krémom. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici, nasekáme a posypeme nimi vrch zákuska. Necháme stuhnúť v chladničke a nakrájame na porcie.