Orechový çörek fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. mája 2014
Orechový çörek (fotorecept)
Foto: cesminaz

Çörek (čörek) je skvelá sladka pochúťka pre milovníkov orechov ;-)

35 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
100 g
125 g (margarín)
2 ČL
1 ks
1,5 - 1,75 dcl
25 g
Plnka:
5 dcl
2,5 dcl
1 dcl
2 PL
1 naptretie




Postup

  1. 1

    Múku,cukor a sol premiešame v jednej miske.Pridáme spustené maslo,bielok a v 1,5dl vode rozmiešané 1kl cukor+droždie.Vypracujeme vláčne,mastnejšie polomäkké cesto.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vybereme z misky na stôl a dobre ho tam premiesime-predlávime :-) a dáme späť do misky.Necháme ho na teplejšom mieste 1h stat-kysnúť..

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým čakáme na cesto,si pripravíme plnku.Mleté orechy,med,olej a citron zmiešame v jednej miske a dáme zatial bokom.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 1h státia cesto sformujeme do valca a rozdelíme na 4 rovnaké diely.Toto cesto svoj objem za tú 1h velmi nezväčší,takže sa nezlaknite.Hlavne je,že 1h oddychuje ;-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý jeden vymiesime do bochníčka a potom ich po jednom vyválkame na hrúbku 2-3mm.Vyváľkané cesto natreme orechovou zmesou...od oka si to rozdelme,aby vystačilo :-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked sme zmes natreli,ešte ju posypeme trochou drvených orechov.Asi za hrsť som dala do sáčku a s kladivom trocha poklepkala a rozdrvila ich.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz to prikryjeme druhým cestom.A toto isté robíme až po posledné cesto.Ale celkom poslednému už vrch nenatreme..

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked sme položili posledné cesto,tak prstami to celé tak zľahka popotláčame.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ostrým nožom v strede prekrojíme na polovicu a jednu polovicu potreme ešte s orechovou zmesou..

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..teraz položíme tú druhú polovicu nato..

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz jedným ostrým nožom odkrajujeme také pásy,hrubé 2,5cm.Nožík si namáčajte zakaždým do vody,lahšie sa vám bude krájať :-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... chytíme dva konce a krútime každý koniec opačným smerom.Je to trocha "lepkavá" záležitosť :-P ale stojí to zato ;-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Teraz cesto chytíme a položíme na vymastený a múkou posypaný pekáč.A to tak,že začneme zo stredu pekáča krútit to cesto,ako slimáka..

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...takto isto pokračujeme s celým cestom.Natrieme ho žľtkom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 170°C na 35minut.Má sa upiect do zlatohneda až červenkasta. Treba kontrolovať,každý si pozná vlastnú rúru.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Upečené necháme poriadne vychladnúť,najlepšie je nechať ho utierkou prikryté aspoň 4-5 hodín napokoji ;-)) Podla mňa chutí najlepšie až na druhý deň.A takto pekne a lahko ho viete rozobrať ;-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pekne sa dá rozoberať rukami.Kto chce,môže ho aj krájať nožíkom,ale nám najlepšie chutí,ked ho len takto na kúsky rozlámem a poukladám na tanier.

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Je naozaj velmi chutný ;-) Deťom s pohárom mlieka a dospelým so šálkou čaju,alebo ku káve. Dobrú chuť :-)

    Orechový çörek (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

radost
urobiť takúto dobrotku je kulinárske umenie..naša @cesminaz to výborne vie..
čo ty nato-kebych pri potretých navrstvených plátoch skončila..a nerezala,netočila..??pol roboty..zmenilo by to vzhľad..viem..ale-zostala by chuť..??
pozdravená budˇ..:-)
eviana
@cesminaz milá, mám Tvoje recepty veľmi rada, vždy prinesieš niečo nové, zaujímavé, iné, kreatívne... Veľmi Ťi ďakujem za super inšpiráciu, orechy môžem v hocijakej podobe, určite skoro vyskúšam. Tlieskam :)
alex37
@cesminaz , tvoje čarovanie s cestom je neskutočné. Uložené u nás tiež orechy milujú :-)
pusta
orechové môžem vždy, krásna práca, obdivujem a chválim!!!
pusta
asi sa ani pýtať nemusím, dobrota z tureckej kuchyne :-)
cesminaz
@radost dakujem za pekny komentar ;-) kazdy jeden citam vzdy s radostou ;-DD Podla mna to na chute nic nezmeni,ked to takto nezakrutis.Len ako sa vravi "aj oci jedia" ;-)) takto je to krajsie a zaujimavejsie.Ale pravdaze si to mozes ulahcit mila @radost ako to je tebe lepsie. @eviana :-) vdaka za mile slova,som rada ze sa ti recept paci ;-) @alex37 :-) dakujem za pochvalu,mile od teba..ale to by sa casom hadam kazdy naucil ;-) Mila @pusta dakujem za vasu pochvalu a mile slova a som rada,ze sa vam receptik paci ;-)
cesminaz
@radost ..ako rozmyslam,tak mozno by to nebolo take stavnate a plne plnky.Lebo ked navrstvis na seba len tie 4 platy a upecies,tak v jednom kusku co odkrojis,nebudes mat tolko plnky a aj cesto bude onieco hrubsie.Lebo takto skrutene mas 8 platov na sebe a fakt "hojne" plnky.cesto ostane tensie a plne dobrej orechovej plnky,ktora drzi kazdy kusok stavnaty ;-D
kukulienka71
takéto plnené, točené, rafinované a pritom veľmi chutné koláčiky urobia z posedenia pri teplom nápoji malý sviatok. Pekná práca,@cezminaz , ukladám :-)
ivav
príprava prácna, ale výsledok musí byť mňam-mňam, orechy a med milujeme...
zinnajdha
ukladám, raz na to bude čas... nemožno to upiecť aj s inou plnkou ?
safran
paráda! predpokladám, že by som sa neprepracovala cez bod 10 :-) ale keby nejakou neuveriteľnou náhodou až ku 15, tak by ma lákalo toho slimáka dať celého na misu, nech si každý láme...
tieto ruky z fotky veru už zaslúžia pochvalu - šikovné...
safran
translator tvrdí, že muffin :-)
wikipédia, že sa dá stretnúť v Grécku, Turecku, u Arabov, v Albánsku, Arménsku, Azerbajdžane, Turkménsku, Rumunsku aj Bulharsku, všade sa volá inak a aj sa zrejme trocha inak robí (dokonca vraj existuje pikantná verzia - tak to by ma zaujímalo!)
pusta
@safran , nieje to ťažké, vyžaduje to len trocha viac pozornosti a trpezlivosti. s niečo odlišným postupom a s inou náplňou som robila už 2 recepty.
myslím, že by sa to dalo aj jednoduchšie, a síce natrieť do obdlžnika rozvaľkané cesto plnkou, stočiť ako závin, rozrezať po dlžke, chytiť oba konce a stočiť ich v protismere a potom ich ukladať za sebou počnúc od stredu až sa zaplní guľatý plech - tak, ako to spravila @cesminaz do tvaru slimáka. náplň môžeš pripraviť ľubovoľnú.
skúsim pridať fotku postupu:




a môžeš získať rôzne krásne tvary.
pozri tento môj recept a postup:
 varecha.pravda.sk/recepty/estonsky-kringel-fotorecept/417...

a
 varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-briosky-fotorecept-/3...

pusta
@safran ,"çörek" je pečivo sladké alebo slané, typické pre štáty východného Stredomoria, balkánske krajiny a štáty poblíž tejto oblasti, tak ako si ich vymenovala, no a regionálne majú svoje vlastné názvy v jednotlivých štátoch.
eviana
Milá @cesminkaz , ja som to vedela už na prvý pohľad, že je to skvelý recept a som veľmi rada, že som ho vyskúšala. Nedalo mi inak :)
Trošku som sa pohrala s múkami, dala som pol na pol múku hladkú pšeničnú a polohrubú špaldovú. Namiesto oleja som do plnky použila maslo (olej som mala doma len olivový a to by asi nebolo to pravé :) a do plniek som ešte nastrúhala citrónovú kôru.
Takže orechový, robený do veľkej tortovej formy 28 cm priemer:



Nakoľko sme doma všetci maškrtní a ešte som aj do práce kolegom sľúbila priniesť ochutnať (od nich Ti reakciu pridám až zajtra), tak som množstvá vynásobila 1,5 násobkom. Orechový som robila do veľkej tortovej formy z 2/3 cesta a z 1/3 som spravila do menšej formy cca 20 cm tvarohový so sušenými višňami, goji a kúskami čokolády:



Oba sú výborné... Krásne v reze, šťavnaté, voňavé, veľmi chutné... jednoducho nebíčko v papuľke:



@cezminkaz , veľmi Ti ďakujeme za túto skvelú pochúťku... A už teraz sa teším na ďalši recept, ktorý od Teba vyskúšam. Pozri si prosím TS.
cesminaz
@kukulienka71 mas uplnu pravdu :-) dakujem a som rada,ze sa ti receptik paci @ivav netrva to az tak dlho,ako to vyzera..od zaciatku valkania prveho bochnika,az do hotoveho "slimaka na pekaci" prejde max. 30 minut,viac nie! Takze je to celkom rychle ;-) @zinnajdha jasne ze to mozes aj s makom napriklad,alebo zmiesas namiesto medu lekvar+orechy,alebo dzem+mak...Ale priliz riedku plnku tam nedaj,lebo z tej by vela vo vnutri neostalo ;-)
eviana
Ospravedlňujem sa, v zápale nadšenia zo skvelého koláča mi nejak ušlo to podstatné, že s cestom sa krásne robila, nelepilo sa a naozaj to išlo šup šup rýchlo... Všetkým naozaj veľmi doporučujem vyskúšať, stojí to za to... 100 hviezd by som dala ak by to šlo :)
cesminaz
Pre boha @eviana ...ja tu prave odpisujem na komentare,a tvoje kolace mi skoro vyrazili oci!!! :-))))) -som sa normalne zlakla ;-))) Fakt si ma velmi prekvapila,ty si ale rychla!!! Som naozaj veeelmi rada,ze ti kolac tak chute a ze si spokojna.vydarili sa ti "super" mas ich krasne! Aj s maslom a citronovou korou musi byt perfektny ;-) Dufam,ze aj tym kolegom bude chutit ;-P potom daj vediet.A dakujem za tych "100 hviezd" :-)
cesminaz
@safran :-))) ale preco by si to nezvladla!!!??? Som si celkom ista,ze by si si s nim sikovne poradila ;-P Dobry napad s tym celym slimakom :-) Tie muffiny by zaujimali aj mna.. Mila @pusta som rada,ze sa vam kolac paci :-) a dakujem aj za objasnenie,co sa tyka tohto kolaca.Poznam oba vase recepty,vase briosky robim aspon raz do mesiaca-su jednoducho perfektne!! To zakrucanie je onieco inaksie,no ale ved s dobrym cestom sa je "lahko pohrat" ;-) zakrucat sa da na viac sposobov...bude jeden vytvor krajsi nez druhy ;-D
pusta
Milá@cesminaz , to ma nesmierne teší a je to pre mňa veľká pocta, vážim si to a dakujem :-)
salinka
Koláč vyzerá veľmi chutný a zaujímavý a @eviana nám potvrdila, že sa oplatí ho upiecť:-) @Cesminka , ďakujeme za recept:-)
cesminaz
@pusta :-) @janger :-) som velmi rada,ze sa ti kolacik paci.Ja by som ta s velkou radostou ponukla,ale zial uz sme ho zjedli :-( ale @eviana mozno ma este kusok ;-P ak ho pritom velkom nadseni este v noci cely nezjedli :-))) @salinka :-) so skvelymi receptami sa velmi rada podelim ;-D
eviana
@cesminkaz , ako som sľúbila idem Ti napísať reakcie mojich kolegov - nesmierne im koláčik chutil, veľmi chválili a nevedeli sa dojesť, kolegynky pekárky aj recept vypýtali a ja im ho s radosťou dala... určite som nerobila posledný krát, naozaj odporúčam spraviť @salinecka , @janielka... ďakujem za slová uznania, ale chvála patrí @cesminaz za naozaj skvelý recept, ďalší z jej receptov, ktorý sa mi osvedčil... a v tejto chvíli už z koláča nie je ani kúsok, aj omrvinky sme vydzobkali :)
stacy77777
no a takúto krásnu dobrotu som ja prehliadla, veľmi,veľmi sa mi páči,určite bude čoskoro!!!!!!!
janikbj
toto vyzerá minimálne tak dobre ako na recept mesiaca :-) orechové u nás doma zbožňujeme, takže čoskoro vyskúšam a už teraz viem, že to bude paráda. ďakujem za recept
safran
Ďakujem @Pusta za návod, ten by mi nerobil stres :-)
a zdá sa, že si inšpirovala aj dnešný kakaový "vrkoč" :-)

pusta
@safran , myslím, že by so to naozaj v pohode zvládla presne podľa postupu @cesminaz , popísala ho perfektne.
ten obrázok. ktorý som pridala, veľmi pomohol mne, ked som začínala a to pri inom zapletanom pečive ako je çörek.
pokiaľ pôjde o çörek , tak zásadne podľa @cesminaz - popísala a pofotila postup mimoriadne zrozumiteľne.
to neviem, či aj ten kakaový vrkoč, možno :-) ak sa mi podarilo povzbudiť niekoho začínajúceho na akýkoľvek iný druh zapletaného pečiva ako je çörek , budem len rada.
çörek je zásluha výlučne našej milej @cesminaz , nie moja.
dakujem.
afataga
@eviana si sa pochlapila :-) krasne si napiekla, skusim aj ja, som rada, ze si vyskusala, lebo to len potvrdilo prvy dojem, ze rcp je vyborny
cesminaz
@eviana vdaka,ze si sa ozvala a som rada,ze kolegom kolacik chutil!! Boze,tolko chvali si ani nezasluzim :-P ...ved aj upiect ho treba vediet,a to si "TY" zvladla perfektne ;-) takze pravom ti patri pochvala @stacy :-) budem rada,ak vyskusas,urcite neolutujes @janikbj :-) tesi ma,ze sa ti kolac paci.Daj potom vediet,ako sa ti vydaril a ako vam chutil :-) @pusta :-) @baobab :-) aj paradne chuti.. @afataga :-) som rada,ze "prvy" dojem bol vyborny :-)) ak vyskusas,tak daj vediet svoj "druhy" dojem ;-P
zizaster
Dnes som skúšala a žiadne čakanie sa nekonalo:-) Úžasná chuť,vôňa,no dokonalosť sama. Nedala som čistú bielu múku,ale pol na pol 7 hladkou celozrnnou a namiesto tuku kokosový olej. Jedna báseň!!! Určite ho zopakujem:-)
cesminaz
@zizaster :-) som velmi rada,ze ti kolacik chutil ;-D a ze si spokojna.No hej,on sa da zjest aj "hned" :-))) to ja som len dala tip,ze po par hodinach,lebo mne osobne chuti vtedy najlepsie.Ono to "cesto" bude ine,no a presne take to zboznujeme najviac ;-) Nabuduce vyskusam aj ja s kokosovym tukom..navnadila si ma,som zvedava ;-))) Vdaka za vyskusanie receptu,aj ze si sa ozvala naspät :-)
pusta
@baobab , ty si zvláštne pomýlený a na mňa špeci vy(na)sadený, nielen v tomto krásnom recepte, ktorý kazíš proti svojej vôli.
nehanbím sa :-) nechválila som seba, ale @cesminaz a to isté si mal aj ty urobiť bez napadnutia mňa.
čo ty všetko nedokážeš zneužiť, to je obdivuhodné, škoda, že ti to nevyšlo DDD, ale aj hlúposť je Boží dar :-)
havino
už tri dni sa tu k tebe chystám, až si ho uložím, viem od @eviany , že ho piekla a nadmieru spokojná bola-boli, pekná práca @cesminaz , páči sa mi, ukladám si ho, upečiem ked nás bude viac
elixir
@cesminaz koláč som piekla včera z polovičnej dávky, radšej som nefotila, lebo sa mi podarilo "rozobrať" ho ešte skôr, než sme sa doň pustili :) Veľmi nám chutili tie vláčne "lupene" cesta, plnka tiež, budem ho piecť už zajtra znovu. :)
frezia68
@cezminaz :prehliadla som ten recept,lebo sladké obchádzam.Ale viac-menej náhodou so natrafila na Tvoj recept,prečítala som aj komentáre a veľmi chválim.Teraz som vytiahla z rúry, kuchyňa fantasticky rozvoniava, tá plnka je fantastická.Dala som síce maslo miesto oleja a 2 kruhy som posypala aj 70% čokoládou ( lebo veď antioxydant :-) ) a keby nebol horúci,aj si odštipnem.Som bezlepkáč a nepiekla som pre seba,ale ochutnám určite.Ďakujem za recept :-)))

cesminaz
@elixir tak to si ma velmi potesila tvojim komentarom ;-) som naozaj rada,ze vam kolacik chuti a ze si spokojnal.Aj ja zvyknem tak jest,ze tie lupienky rozoberam ;-) Dakujem ti za vyskusanie receptu a aj zato,ze si sa ozvala spat.. @danda ;-) dakujem
cesminaz
@havino :-) dakujem ti pekne za tvoj mili komentar,som rada ze sa ti receptik paci ;-) budem rada,ak ho vyskusas.Ozvi sa potom naspät,ci si bola spokojna :-) @frezia Naaaadherne sa ti vydaril ;-) ..uz len odstipnut z neho!! Som velmi rada,ze si spokojna,s maslom musel byt tiez super chutny! Dufam ze bude spokojna osoba,pre ktoru si piekla,ale aj ty :-) aj ked len troska mozes odstipnut ;-D Dakujem pekne za vyskusanie receptu aj za to ze si sa ozvala :-) Aj za krasnu fotku!
elixir
Tak aj dnešný už je opäť hotový, robila som opäť z polovičnej dávky, lebo sme dvaja... no a nabudúce budem piecť pri o čosi menšej teplote, ale to už sa len týka rúry... :) Úžasný koláčik.



cesminaz
@elixir Naozaj krasne sa ti vydaril ;-D Ja ho peciem na tolkych stupnoch v elektrickom horne+dolne,ale kazdy ma onieco inu ruru,takze je mozne ze uniekoho sa tych 20-30°C plus-minus bude lisit...Fakt ma velmi tesi,ze vam tak chuti.Aj my ho zvykneme raz-dva zjest..je "tazke" ho prestat jest,ked ho raz ochutnas ;-) vdaka @elixir za paradnu fotku ;-) @frezia :-) ..ani som si to nevsimla
cesminaz
mila @kukulienka ..tak si tento Corek predsalen upiekla ;-)) Sa velmi tesim tvojim slovam,ze sa ti vydaril a si spokojna ;-P Nieje nic krajsie na oplatku vlozeneho receptu,nez taketo spokojne komentare ;-P Som velmi rada,ze vam chutil.Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu aj s fotkou ;-D
dellawar
Olej mi tam nepasuje, dám roztopené maslo, ale dám aj 5 hviezdičiek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia