Foto: cesminaz
Çörek (čörek) je skvelá sladka pochúťka pre milovníkov orechov ;-)
na 170 °C
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
125 g (margarín) |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
1,5 - 1,75 dcl |
|
25 g |
|
Plnka: | |
5 dcl |
|
2,5 dcl |
|
1 dcl |
|
|
|
2 PL |
|
1 naptretie |
|
Postup
-
1
Múku,cukor a sol premiešame v jednej miske.Pridáme spustené maslo,bielok a v 1,5dl vode rozmiešané 1kl cukor+droždie.Vypracujeme vláčne,mastnejšie polomäkké cesto.
-
2
Vybereme z misky na stôl a dobre ho tam premiesime-predlávime :-) a dáme späť do misky.Necháme ho na teplejšom mieste 1h stat-kysnúť..
-
3
Kým čakáme na cesto,si pripravíme plnku.Mleté orechy,med,olej a citron zmiešame v jednej miske a dáme zatial bokom.
-
4
Po 1h státia cesto sformujeme do valca a rozdelíme na 4 rovnaké diely.Toto cesto svoj objem za tú 1h velmi nezväčší,takže sa nezlaknite.Hlavne je,že 1h oddychuje ;-)
-
5
Každý jeden vymiesime do bochníčka a potom ich po jednom vyválkame na hrúbku 2-3mm.Vyváľkané cesto natreme orechovou zmesou...od oka si to rozdelme,aby vystačilo :-)
-
6
Ked sme zmes natreli,ešte ju posypeme trochou drvených orechov.Asi za hrsť som dala do sáčku a s kladivom trocha poklepkala a rozdrvila ich.
-
7
Teraz to prikryjeme druhým cestom.A toto isté robíme až po posledné cesto.Ale celkom poslednému už vrch nenatreme..
-
8
Ked sme položili posledné cesto,tak prstami to celé tak zľahka popotláčame.
-
9
Ostrým nožom v strede prekrojíme na polovicu a jednu polovicu potreme ešte s orechovou zmesou..
-
10
..teraz položíme tú druhú polovicu nato..
-
11
Teraz jedným ostrým nožom odkrajujeme také pásy,hrubé 2,5cm.Nožík si namáčajte zakaždým do vody,lahšie sa vám bude krájať :-)
-
12
... chytíme dva konce a krútime každý koniec opačným smerom.Je to trocha "lepkavá" záležitosť :-P ale stojí to zato ;-)
-
13
Teraz cesto chytíme a položíme na vymastený a múkou posypaný pekáč.A to tak,že začneme zo stredu pekáča krútit to cesto,ako slimáka..
-
14
...takto isto pokračujeme s celým cestom.Natrieme ho žľtkom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 170°C na 35minut.Má sa upiect do zlatohneda až červenkasta. Treba kontrolovať,každý si pozná vlastnú rúru.
-
15
Upečené necháme poriadne vychladnúť,najlepšie je nechať ho utierkou prikryté aspoň 4-5 hodín napokoji ;-)) Podla mňa chutí najlepšie až na druhý deň.A takto pekne a lahko ho viete rozobrať ;-)
-
16
Pekne sa dá rozoberať rukami.Kto chce,môže ho aj krájať nožíkom,ale nám najlepšie chutí,ked ho len takto na kúsky rozlámem a poukladám na tanier.
-
17
Je naozaj velmi chutný ;-) Deťom s pohárom mlieka a dospelým so šálkou čaju,alebo ku káve. Dobrú chuť :-)
čo ty nato-kebych pri potretých navrstvených plátoch skončila..a nerezala,netočila..??pol roboty..zmenilo by to vzhľad..viem..ale-zostala by chuť..??
pozdravená budˇ..:-)
tieto ruky z fotky veru už zaslúžia pochvalu - šikovné...
wikipédia, že sa dá stretnúť v Grécku, Turecku, u Arabov, v Albánsku, Arménsku, Azerbajdžane, Turkménsku, Rumunsku aj Bulharsku, všade sa volá inak a aj sa zrejme trocha inak robí (dokonca vraj existuje pikantná verzia - tak to by ma zaujímalo!)
myslím, že by sa to dalo aj jednoduchšie, a síce natrieť do obdlžnika rozvaľkané cesto plnkou, stočiť ako závin, rozrezať po dlžke, chytiť oba konce a stočiť ich v protismere a potom ich ukladať za sebou počnúc od stredu až sa zaplní guľatý plech - tak, ako to spravila @cesminaz do tvaru slimáka. náplň môžeš pripraviť ľubovoľnú.
skúsim pridať fotku postupu:
a môžeš získať rôzne krásne tvary.
pozri tento môj recept a postup:
varecha.pravda.sk/recepty/estonsky-kringel-fotorecept/417...
a
varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-briosky-fotorecept-/3...
Trošku som sa pohrala s múkami, dala som pol na pol múku hladkú pšeničnú a polohrubú špaldovú. Namiesto oleja som do plnky použila maslo (olej som mala doma len olivový a to by asi nebolo to pravé :) a do plniek som ešte nastrúhala citrónovú kôru.
Takže orechový, robený do veľkej tortovej formy 28 cm priemer:
Nakoľko sme doma všetci maškrtní a ešte som aj do práce kolegom sľúbila priniesť ochutnať (od nich Ti reakciu pridám až zajtra), tak som množstvá vynásobila 1,5 násobkom. Orechový som robila do veľkej tortovej formy z 2/3 cesta a z 1/3 som spravila do menšej formy cca 20 cm tvarohový so sušenými višňami, goji a kúskami čokolády:
Oba sú výborné... Krásne v reze, šťavnaté, voňavé, veľmi chutné... jednoducho nebíčko v papuľke:
@cezminkaz , veľmi Ti ďakujeme za túto skvelú pochúťku... A už teraz sa teším na ďalši recept, ktorý od Teba vyskúšam. Pozri si prosím TS.
a zdá sa, že si inšpirovala aj dnešný kakaový "vrkoč" :-)
ten obrázok. ktorý som pridala, veľmi pomohol mne, ked som začínala a to pri inom zapletanom pečive ako je çörek.
pokiaľ pôjde o çörek , tak zásadne podľa @cesminaz - popísala a pofotila postup mimoriadne zrozumiteľne.
to neviem, či aj ten kakaový vrkoč, možno :-) ak sa mi podarilo povzbudiť niekoho začínajúceho na akýkoľvek iný druh zapletaného pečiva ako je çörek , budem len rada.
çörek je zásluha výlučne našej milej @cesminaz , nie moja.
dakujem.
nehanbím sa :-) nechválila som seba, ale @cesminaz a to isté si mal aj ty urobiť bez napadnutia mňa.
čo ty všetko nedokážeš zneužiť, to je obdivuhodné, škoda, že ti to nevyšlo DDD, ale aj hlúposť je Boží dar :-)