Škoricové briošky /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 21. októbra 2012
Škoricové briošky /fotorecept/
Foto: pusta

Briošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku Zobraziť celý popisBriošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku náročnejší na tvarovanie i prípravu, ale vynikajúci. Určite sa zavďačíte svojim milovaným, ak ho vyskúšate a pripravíte s láskou pre nich.

10
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 - 550 g
3 PL
4 PL
1 CL do kvásku
1 štipka
podľa chuti
1 PL na potretie cesta
25 g
200 ml
100 ml do cesta
1 ks do cesta
1/1 ks/PL na potretie briošiek
podľa chuti na posypanie briošiek
80 g do cesta




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, kukuričný škrob,a kryštálový cukor, všetko som dobre premiešala.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Uprostred som spravila jamku, do ktorej som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom. Kto chce, môže použiť miesto kryštálového cukru med.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som vlažné mlieko, vajce, žltok a kyslú smotanu.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Ked vykysol kvások - cca 15 minút, som priliala rozpustené vlažné maslo, všetko som dôkladne spracovala na vláčne, mäkké, pružné cesto, ktoré je trošičku lepivé.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Jemne som ho posypala múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi hodinu. Cesto som znovu poriadne prepracovala a vytvarovala som z neho rovnomerný valec. Cesto je veľmi jemné, akoby hodvábne, pružné, dobre sa s ním pracuje, treba však troška podsypávať múkou, málinko lepí.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Valec som rozdelila na 10 približne rovnakých dielov.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Každý jednotlivý diel cesta som ešte raz prepracovala rukami do tvaru bochníčkov, ktoré som sploštila dlaňou a nechala som bochníčky podkysnúť ešte 20 minút.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Každý bochníček som rozdelila ostrým nožom na polovicu.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Každú polovičku rozdeleného bochníčka som rozvaľkala do podlhovastého oválu o hrúbke asi 1 mm.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Jeden ovál /ten, ktorý bude spodný/ som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala pruh o šírke asi 1 cm. Na časť potretú olejom som nasypala škoricový cukor, ktorý som jemne vtlačila chrbtom čajovej lyžičky do cesta. Ja som dala asi 1 zarovnanú CL škoricového cukru /stačili mi 2 balenia/, ale záleží na Vašej chuti, koľko použijete.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Naplnený spodný ovál cesta som prikryla druhým - prázdnym oválom, ktorý som dookola po obvode jemne popritláčala.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Ostrým nožom som po dĺžke prekrojila obidve cestá naskrz v odstupoch asi 1 cm od seba, so zachovaním neporušeného súvislého lemu cesta po obvode o šírke asi 1 cm.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Do prstov oboch rúk som uchopila oba konce cesta na dlhšej strane a zatočila som ich šraubovite v protismere.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Tento valček šraubovite stočeného cesta som kruhovite spojila tak, že cez jeho stred som pretiahla oba konce tak,...

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 14
  15. 15

    aby asi v strede vznikol uzol, čím sa narezané časti so škoricovým cukrom vejárovite rozovreli.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 15
  16. 16

    Potom som oba konce cesta ukryla pod vzniknutým kruhom, čím sa vytvoril tvar venčeka.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 16
  17. 17

    Briošky v tvare venčeka som uložila dalej od seba / lebo značne zväčšia svoj objem/ na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 17
  18. 18

    Potrela som ich zmesou vajca a kyslej smotany, ktoré som predtým dobre rozšľahala a posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom. Briošky som nechala na teple kysnúť 30 minút.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 18
  19. 19

    Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 19
  20. 20

    Briošky sú veľmi ľahké, nadýchané a jemné. Výborne chutia na raňajky s čajom, mliekom, kakaom alebo ku kávičke, sú naozaj pekným a veľmi vhodným a efektným pohostením i pre návštevy.

    Škoricové briošky /fotorecept/ - obrázok 20

Diskusia k receptu

afataga
mas ich krasne, ja som vcera robila skoricovy a kakaovy zavin, chutovo to bude velmi podobne, ale toto je krajsie na oko, lenze ja nemam taku trpezlivost, zje sa to tak aj tak :-)
tatranka
Joj,ale sú krásne urobené,upečené.Už je recept v KK.
pusta
@afataga , je to svojim zložením úplne iné cesto ako na škoricový či kakaový závin, s úplne iným, náročnejším postupom prípravy, ale naozaj sa vynaložená námaha oplatí a odmení sa.- je to také sviatočné a "kráľovské pečivo"!!! dakujem za uznanie.
pusta
@tatranka , veľmi ma teší tvoj názor a ešte viac ma poteší, ak vyskúšaš. dakujem ti.


izabella929
@pusta , pekne sa ti vydarili.-)) pred nedávnom som ich sem dala aj ja a robila som ich s makom.-) sú vynikajúce.-)
afataga
ja som cesto mala velmi podobne, miesto mlieka som dala smotanu, ale presne ako pises, to tvoje je take sviatocne, mozno sa raz odhodlam na take tvarovanie cesta, mozno ked budem mat vnucence :-)
pusta
@izabella929 , teraz som si bola pozrieť tie tvoje. sú veľmi pekné. ja mám cesto úplne iného zloženia, je oveľa jemnejšie, ľahšie a nadýchanejšie a trošku som sa pohrala aj s postupom. ak budem mať mak, vyskúšam tvoje. dakujem za pochvalu.
pusta
@afataga , áno. len ja do závinového cesta smotanu nedávam. mám tu recept aj na škoricový a kakaový závin, tie moje sú také pravé sedliacke záviny :)))))
pusta
@afataga , ešte taká malá reakcia. my, čo sme už na sklonku života, sme ako dobré víno - čím staršie, tým lepšie :)))))) neboj, vnúčatká prídu, ani sa nenazdáš...
afataga
jaj, ze na sklonku zivota, take reci nemam rada, moja babka sa dozila 92 rokov, neboj, este toho napecies :-) a este taka poznamocka, ja vsade davam smotanu, alebo jogurt, lebo doma mlieko nedrzim, nikto ho u nas nepije, ale nejaky jogurt sa vzdy najde, takze u mna je to cisto prakticka zalezitost :-) ozaj a pozerala som ten lepok co si minule davala do nejakeho recptu, ale naozaj som ho nikde nevidela a s vnucatami ma este nestras :-)))
marijanka712
@pusta tvoje briošky sú prekrásne zloženie cesta je fakt zvlášte ten kukuričný škrob ma prekvapil ešte so sa s nim v takomto ceste nestretla -briošky nielen sviatočné ale ukážkové už som si ich uložila musím ich vyskúšať a potom ti napíšako sami podarili
jarunka
Pekne vydarene briosky. Najblizsie vyskusam. Teraz peciem hodne z kysnuteho cesta, nejak tie kremove veci nemusime.
valeri
Kysnuté môžem stále a tieto Tvoje briošky sú jedna báseň
pusta
@marijanka712 , áno kukuričný škrob aj mňa prekvapil. práve vdaka nemu je cesto oveľa jemnejšie a ľahšie.@marijanka712 , budem naozaj veľmi rada, ak vyskúšaš. zo srdca ti dakujem za tak krásne hodnotenie. si veľmi, veľmi milá...
pusta
@jarunka , už veľmi dávno som ťa nevidela. budem rada, ak vyskúšaš, aj ja pečiem teraz veľa z kysnutého cesta. pozdravujem ťa a dakujem ti.
pusta
@afataga , moja dobrá a múdra stará mama i milovaná mama, hovorili, že po šesťdesiatke nám je každý další deň života pánom Bohom darovaný...ver mi, že je to naozaj tak. dúfam, že tvoje slová sa naplnia...si veľmi, veľmi, veľmi milá - dakujem ti z celého srdca.
pusta
@afataga , nestraším ťa vnúčencami, prajem ti ich z celého srdca, to je úžasná radosť...a život veru rýchlo letí, len sa zrazu zbadáš, že tie roky nad tebou akosi prehrmeli, že ani sama nevieš, ako...
pusta
iva2111, ja som robila podľa receptu z madarského webu, cesto sa mi videlo oveľa lepšie, aj postup bol iný ako tvoj a super. som veľmi rada, že práve tomuto receptu som dala prednosť. aj ten tvoj je dobrý. dakujem ti.
iva2111
@pusta , mohla bys, prosím, dát k receptu i odkaz zdroje, odkud jsi recept přebrala?
:)) Mám tyhlety odkazy moc ráda, pže se ráda mrknu i na originál a třeba tam vidím zas něco jiného, dalšího, co mě "posune" jinam.
Navíc, tohle uvedení zdroje receptu považuji (aspoň tedy u mých receptů) za jedinou odměnu pro autora receptu. Svá těsta si vymýšlím (a odzkouším) sama, pokud ne, uvedu zdroj.
Díky!
babav
Krasne briosky...perfektny recept .Ukladam si ho a urcite
vyskusam .Fajnove cesto a skorica v nom iste nesklamu.;-) .
pusta
@iva2111 , mohla. je to No.Salty - maďarský web o varení. názov receptu je Fahéjas brios. môžeš si to tam pozrieť a porovnať, ja som ho aj preložila. neide mi pridať link...hádam to nájdeš aj takto.
pusta
@babav , škorica a ani cesto ťa určite nesklame. budem sa veľmi tešiť ak vyskúšaš. dakujem za tvoje úprimné a pekné hodnotenie.
pusta
@dogagador , veľmi si ma teda potešila. potom daj vedieť, ako sa ti vydarili, či si bola s výsledkom spokojná a či chutili. držím palce a dakujem ti veľmi pekne.
sonulienka
Tak si ma predbehls presne som ich chcela aj ja skúsiť upiecť ale dnes som skúšala iný recept.
martinka78
@pusta
Mňam, všetko škoricové milujem. Asi sa začnem učiť kysnuté cesto, s týmto jediným sa "nekamarátim", inak pečiem rada, ale nie kysnuté.
pusta
@martinka78 , ja tiež. skús. ja som začala robiť kysnuté cesto až v šesťdesiatke aver mi, ide to. treba skúsiť. dakujem.
lusinkab
mnam mnam mnam :-) ukladam si a je to na zozname v blizkej buducnosti treba vyskusat :-) super receptik
zdezda
krásny postup, krásne koláče, musím ich vyskúšať, v tomto hmlovitom počasí nech rozvonia moju novú kuchyňu a celý dom :-), ďakujem, že si ho pridala
pusta
@zdezda , áno krásne rozvoňajú kuchyňu. budem rada, ak vyskúšaš a ešte radšej, ak dáš vedieť, ako chutili. dakujem za uznanie.
pusta
@cica2 , veľmi si vážim tvoje hodnotenie. potešilo ma to. dakujem ti.
mesiar50
Škoricové ja velmi rád.Briošky vyzerajú úchvatne.
Už sú presmerované do Kk.Vďaka.Pozdravujem z NL.


pusta
@mesiar50 , ani nevieš, ako veľmi ma teší, ak si po čase všimne iekto môj recept, ktorý som pridala už dávnejšie. to znamená, že nezapadol prachom, potom je asi dobrý, najmä ak si ho niekto odloží do kk a dokonca spraví, a s výsledkom je spokojný. to ja dakujem tebe. čoskoro sa chystám na tvoju šunku, už mám potrebný rukáv na tlačenku :-)
pozdravujem z Ba
mesiar50
@pusta
Spravím ako pridem na SK.Dúfam,že to neskazím.Logický popis a krásne foto mi to hádam nedovolia.
Na šunku si pýtaj u mesiara vrchný šál zo stehna.
Je to ok časť.So mnou moja polovička trochu
vybabrala priniesla mi orech.Preto aj tie tmavé časti
v mojej šunke rsp.v mojom rcp.Ale to len taký tip
Ďakujem za pozdrav.Tebe pekný večer.
cesminaz


Nadherne,vonave,mäkkucke a veeeelmi chutneeee....Deti vcera pozerali v mojej KK recepty,ze co mam dnes upiec,take cosi zoberu na desiatu do skoly...a padla volba na 2 kolaciky..."TIETO" su jedny znich ;-DD Dakujem za recept,uz je vypisany v mojej pisanke ;-))
pusta
@cesminaz , nemôžem oči odtrhnúť od obrazovky, tak fantasticky sa ti vydarili. len vybrať z obrazovky...a papať. si nesmierne šikovná :-)
dakujem za úžasné foto, ktoré si pridala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia