Orechový çörek (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Çörek (čörek) je skvelá sladka pochúťka pre milovníkov orechov ;-)
Postup
- Múku,cukor a sol premiešame v jednej miske.Pridáme spustené maslo,bielok a v 1,5dl vode rozmiešané 1kl cukor+droždie.Vypracujeme vláčne,mastnejšie polomäkké cesto.
- Vybereme z misky na stôl a dobre ho tam premiesime-predlávime :-) a dáme späť do misky.Necháme ho na teplejšom mieste 1h stat-kysnúť..
- Kým čakáme na cesto,si pripravíme plnku.Mleté orechy,med,olej a citron zmiešame v jednej miske a dáme zatial bokom.
- Po 1h státia cesto sformujeme do valca a rozdelíme na 4 rovnaké diely.Toto cesto svoj objem za tú 1h velmi nezväčší,takže sa nezlaknite.Hlavne je,že 1h oddychuje ;-)
- Každý jeden vymiesime do bochníčka a potom ich po jednom vyválkame na hrúbku 2-3mm.Vyváľkané cesto natreme orechovou zmesou...od oka si to rozdelme,aby vystačilo :-)
- Ked sme zmes natreli,ešte ju posypeme trochou drvených orechov.Asi za hrsť som dala do sáčku a s kladivom trocha poklepkala a rozdrvila ich.
- Teraz to prikryjeme druhým cestom.A toto isté robíme až po posledné cesto.Ale celkom poslednému už vrch nenatreme..
- Ked sme položili posledné cesto,tak prstami to celé tak zľahka popotláčame.
- Ostrým nožom v strede prekrojíme na polovicu a jednu polovicu potreme ešte s orechovou zmesou..
- ..teraz položíme tú druhú polovicu nato..
- Teraz jedným ostrým nožom odkrajujeme také pásy,hrubé 2,5cm.Nožík si namáčajte zakaždým do vody,lahšie sa vám bude krájať :-)
- ... chytíme dva konce a krútime každý koniec opačným smerom.Je to trocha "lepkavá" záležitosť :-P ale stojí to zato ;-)
- Teraz cesto chytíme a položíme na vymastený a múkou posypaný pekáč.A to tak,že začneme zo stredu pekáča krútit to cesto,ako slimáka..
- ...takto isto pokračujeme s celým cestom.Natrieme ho žľtkom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 170°C na 35minut.Má sa upiect do zlatohneda až červenkasta. Treba kontrolovať,každý si pozná vlastnú rúru.
- Upečené necháme poriadne vychladnúť,najlepšie je nechať ho utierkou prikryté aspoň 4-5 hodín napokoji ;-)) Podla mňa chutí najlepšie až na druhý deň.A takto pekne a lahko ho viete rozobrať ;-)
- Pekne sa dá rozoberať rukami.Kto chce,môže ho aj krájať nožíkom,ale nám najlepšie chutí,ked ho len takto na kúsky rozlámem a poukladám na tanier.
- Je naozaj velmi chutný ;-) Deťom s pohárom mlieka a dospelým so šálkou čaju,alebo ku káve.
Dobrú chuť :-)