Orechový çörek (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Çörek (čörek) je skvelá sladka pochúťka pre milovníkov orechov ;-)

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku,cukor a sol premiešame v jednej miske.Pridáme spustené maslo,bielok a v 1,5dl vode rozmiešané 1kl cukor+droždie.Vypracujeme vláčne,mastnejšie polomäkké cesto.
  2. Vybereme z misky na stôl a dobre ho tam premiesime-predlávime :-) a dáme späť do misky.Necháme ho na teplejšom mieste 1h stat-kysnúť..
  3. Kým čakáme na cesto,si pripravíme plnku.Mleté orechy,med,olej a citron zmiešame v jednej miske a dáme zatial bokom.
  4. Po 1h státia cesto sformujeme do valca a rozdelíme na 4 rovnaké diely.Toto cesto svoj objem za tú 1h velmi nezväčší,takže sa nezlaknite.Hlavne je,že 1h oddychuje ;-)
  5. Každý jeden vymiesime do bochníčka a potom ich po jednom vyválkame na hrúbku 2-3mm.Vyváľkané cesto natreme orechovou zmesou...od oka si to rozdelme,aby vystačilo :-)
  6. Ked sme zmes natreli,ešte ju posypeme trochou drvených orechov.Asi za hrsť som dala do sáčku a s kladivom trocha poklepkala a rozdrvila ich.
  7. Teraz to prikryjeme druhým cestom.A toto isté robíme až po posledné cesto.Ale celkom poslednému už vrch nenatreme..
  8. Ked sme položili posledné cesto,tak prstami to celé tak zľahka popotláčame.
  9. Ostrým nožom v strede prekrojíme na polovicu a jednu polovicu potreme ešte s orechovou zmesou..
  10. ..teraz položíme tú druhú polovicu nato..
  11. Teraz jedným ostrým nožom odkrajujeme také pásy,hrubé 2,5cm.Nožík si namáčajte zakaždým do vody,lahšie sa vám bude krájať :-)
  12. ... chytíme dva konce a krútime každý koniec opačným smerom.Je to trocha "lepkavá" záležitosť :-P ale stojí to zato ;-)
  13. Teraz cesto chytíme a položíme na vymastený a múkou posypaný pekáč.A to tak,že začneme zo stredu pekáča krútit to cesto,ako slimáka..
  14. ...takto isto pokračujeme s celým cestom.Natrieme ho žľtkom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 170°C na 35minut.Má sa upiect do zlatohneda až červenkasta. Treba kontrolovať,každý si pozná vlastnú rúru.
  15. Upečené necháme poriadne vychladnúť,najlepšie je nechať ho utierkou prikryté aspoň 4-5 hodín napokoji ;-)) Podla mňa chutí najlepšie až na druhý deň.A takto pekne a lahko ho viete rozobrať ;-)
  16. Pekne sa dá rozoberať rukami.Kto chce,môže ho aj krájať nožíkom,ale nám najlepšie chutí,ked ho len takto na kúsky rozlámem a poukladám na tanier.
  17. Je naozaj velmi chutný ;-) Deťom s pohárom mlieka a dospelým so šálkou čaju,alebo ku káve. Dobrú chuť :-)