Estónsky kringel fotorecept

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 6. júna 2013 10:13
Ďalšie jej recepty »

Estónsky kringel (fotorecept)Foto: pusta

Estonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Najznámejší je pod názvom Estónsky kringel, ide o typické vianočné pečivo, má veľa variantov.

120 min
príprava
20 min
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
550 - 600 g
4 PL (med)
1/4 ČL
80 g
100 ml
1 ks
1 ks
Kvások:
30 g
200 ml
1 ČL
Na potretie cesta:
2 PL (rozpustené maslo)
Náplň:
3 ČL
6 PL
Na potretie koláča:
1 ks
Na posypanie koláča:
podľa chuti

Postup prípravy

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatu múku premiešanú s cukrom a soľou, pridala som vajce, jogurt, žĺtok a kvások - trvalo asi 15 minút, kým vykysol.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som rozpustené maslo a spracovala som všetko dôkladne rukami na polomäkké, hladké cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na približne rovnaké polovice a ešte raz som ho rukami zľahka prepracovala rukami. Cesto trošku lepí, treba ho podsypávať múkou pri dalšom spracovaní, inak je pružné a veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý diel som vyvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi 30x50 cm hrúbkke 1 mm. Kto má dostatočne veľkú dosku, nemusí deliť cesto na polovice, ale rozvaľká ho na jeden veľký obdĺžnik a potom stočí do jedného dlhého závinu, ja som musela robiť dva záviny.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvaľkané cesto som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na potretú časť olejom som rozotrela cukor zmiešaný škoricou, mala som len polovičnú dávku, treba dať viac, tak ako je uvedené v rozpise. Preto mám koláč na reze koláč bledší, čo do plnky. Plnku môžete urobiť aj zmiešaním zmäknutého masla so škoricovým cukrom, ktorú možnosť zvolíte, to už nechávam na Vás.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som stočila do závinu tak, aby spoj zostal dole. To isté som spravila s druhou časťou cesta.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Záviny som z vrchu narezala ostrým nožom do hlbky asi do polovice, pričom oba konce som nechala spojené - asi 3 cm. V pôvodnom recepte sa jeden dlhý závin prereže na polovicu úplne až dole po celej dlžke, potom sa len v polovici ohne a splieta. Ja som musela splietať z doch kusov, čo na celkovú dĺžku je vlastne to isté, len som konce musela spojiť.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hore na konci som oba otvorené záviny spojila stlačením a...

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a splietla som do jednoduchého vrkoča z dvoch prameňov. Práve narezanie a otvorenie závinov tvorí pri splietaní krásne farebné rýhovanie koláča.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Oba konce spleteného vrkoča som spojila do kruhu, v mieste spojenia kruhu stačením tak, aby spoj bol dole.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotový Kringel - kruh /veniec/ som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Koláč som potrela rozšľahaným vajcom a posypala hnedým kryštálovým cukrom, nechala som ho ešte 20 minút kysnúť.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 20 minút, kým cukor na povrchu pekne skaramelizoval do hneda, počas pečenia úžasne voňal celý byt škoricou a karamelom.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Estonsky kringel má krásne nadýchanú pórovitú štruktúru, je jemný, ľahučký ako páper a nádherne voňavý.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pohľad na reze z vrchu. Estonsky kringel je vynikajúci ku kávičke, kakau, čaju, je veľmi rozšírený v Európe, v poslednom čase aj u nás, už sa nepečie len na Vianoce, ale hoci ide o sviatočný koláč, tak aj inokedy.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    pridávam fotopostup z netu na porovnanie:

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 18
ohodnoť recept:
Hlasovalo 7 ľudí (3,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist