Estónsky kringel (fotorecept)

Estónsky kringel (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 6. júna 2013 10:13Ďalšie jeho recepty

Estonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Najznámejší je pod názvom Estónsky kringel, ide o typické vianočné pečivo, má veľa variantov.

Suroviny

120
minút
príprava
20
minút
na 170 °C

Postup prípravy receptu

1

Do vandlíka som dala preosiatu múku premiešanú s cukrom a soľou, pridala som vajce, jogurt, žĺtok a kvások - trvalo asi 15 minút, kým vykysol.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridala som rozpustené maslo a spracovala som všetko dôkladne rukami na polomäkké, hladké cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 2

3

Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na približne rovnaké polovice a ešte raz som ho rukami zľahka prepracovala rukami. Cesto trošku lepí, treba ho podsypávať múkou pri dalšom spracovaní, inak je pružné a veľmi dobre sa s ním pracuje.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 4

5

Každý diel som vyvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi 30x50 cm hrúbkke 1 mm. Kto má dostatočne veľkú dosku, nemusí deliť cesto na polovice, ale rozvaľká ho na jeden veľký obdĺžnik a potom stočí do jedného dlhého závinu, ja som musela robiť dva záviny.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 5

6

Vyvaľkané cesto som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 6

7

Na potretú časť olejom som rozotrela cukor zmiešaný škoricou, mala som len polovičnú dávku, treba dať viac, tak ako je uvedené v rozpise. Preto mám koláč na reze koláč bledší, čo do plnky. Plnku môžete urobiť aj zmiešaním zmäknutého masla so škoricovým cukrom, ktorú možnosť zvolíte, to už nechávam na Vás.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 7

8

Cesto som stočila do závinu tak, aby spoj zostal dole. To isté som spravila s druhou časťou cesta.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 8

9

Záviny som z vrchu narezala ostrým nožom do hlbky asi do polovice, pričom oba konce som nechala spojené - asi 3 cm. V pôvodnom recepte sa jeden dlhý závin prereže na polovicu úplne až dole po celej dlžke, potom sa len v polovici ohne a splieta. Ja som musela splietať z doch kusov, čo na celkovú dĺžku je vlastne to isté, len som konce musela spojiť.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 9

10

Hore na konci som oba otvorené záviny spojila stlačením a...
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 10

11

...a splietla som do jednoduchého vrkoča z dvoch prameňov. Práve narezanie a otvorenie závinov tvorí pri splietaní krásne farebné rýhovanie koláča.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 11

12

Oba konce spleteného vrkoča som spojila do kruhu, v mieste spojenia kruhu stačením tak, aby spoj bol dole.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 12

13

Hotový Kringel - kruh /veniec/ som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 13

14

Koláč som potrela rozšľahaným vajcom a posypala hnedým kryštálovým cukrom, nechala som ho ešte 20 minút kysnúť.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 14

15

Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 20 minút, kým cukor na povrchu pekne skaramelizoval do hneda, počas pečenia úžasne voňal celý byt škoricou a karamelom.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 15

16

Estonsky kringel má krásne nadýchanú pórovitú štruktúru, je jemný, ľahučký ako páper a nádherne voňavý.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 16

17

Pohľad na reze z vrchu. Estonsky kringel je vynikajúci ku kávičke, kakau, čaju, je veľmi rozšírený v Európe, v poslednom čase aj u nás, už sa nepečie len na Vianoce, ale hoci ide o sviatočný koláč, tak aj inokedy.
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 17

18

pridávam fotopostup z netu na porovnanie:
Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 18



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • frezia68, 6. júna 2013 o 12:41
    To musí byť mäkkučké a chutné.....už je v KK :-)


  • lusinkab, 6. júna 2013 o 13:12
    xixixixi @pusta ja som na to tiez na internete pokukovala kedze mam rada take pletenie :-) ty si zena cinu :-)


  • kredenc, 6. júna 2013 o 13:49
    Tí Estónci musia byť huncúti, keď na kringel používajú GRÉCKY jogurt.


  • yavanna, 6. júna 2013 o 14:25
    kvôli tomuto receptu som sa zaregistrovala lebo v lete ideme do Estónska :) je to úžastná stránka a idem hneď aj vyskúšať :) ďakujem


  • anina6, 6. júna 2013 o 14:31
    paráda, môže to byť vynikajúce. ukladám si tvoj recept pusta. díky


  • babkamt, 6. júna 2013 o 14:43
    Iste je aj taký chutný , ako je pekný . Ja by som aj vypekala , keby to mal kto zjesť . No napriek tomu , ukladám do kk .


  • pusta, 6. júna 2013 o 15:43
    @frezia68 , je úžasne chutný a fantsticky mäkkučký a voňavý.
    dakujem.


  • pusta, 6. júna 2013 o 15:51
    @lucynka , stalo sa, prepáč :-)
    dakujem.


  • pusta, 6. júna 2013 o 15:53
    @kredenc , to Estónci nie sú huncúti, dávajú kyslú smotanu, ale ja som ju nahradila hustým gréckym jogurtom. :-)
    podľa mojich vlastných skúseností je cesto ešte lepšie a ľahšie v konečnom výsledku :-)


  • pusta, 6. júna 2013 o 15:55
    @yavanna , som veľmi rada, že si našla, čo si hľadala, môžeš to náležite využiť.
    dakujem.


  • izabella929, 6. júna 2013 o 16:08
    krásny koláč.-)))


  • pusta, 6. júna 2013 o 16:18
    @anina6 , dakujem za uloženie do kk i za peknú pochvalu :-)


  • pusta, 6. júna 2013 o 16:52
    @babkamt , aj chutné, aj dobre vyzerá, je to úžasný koláč.
    nuž čo, upeč sebe pre radosť, nepokazí sa, to mi môžeš veriť.
    dakujem ti za pochvalu i za uloženie rp do kk.


  • pusta, 6. júna 2013 o 16:53
    @izabellka929 , veľmi pekne dakujem za peknú pochvalu.
    vážim si to .


  • mariamka, 6. júna 2013 o 16:57
    to je kolac "cestovatel" ked presiel pol Europy.. :) a vsade sa udomacnil .. krasny, mekky, vonavy, a pekny aj na efekt, profesionalne ako vzdy p. @pusta


  • afataga, 6. júna 2013 o 17:07
    kynute mam rada, vyzera vyborne, ale na toto ja nemam nervy


  • pusta, 6. júna 2013 o 17:10
    @mariamka , teda prešiel veru pol Európy, ved mal aj dosť času od 13. storočia. už sa objavuje aj u nás doma na Slovensku :-)
    nezanbuj ma, prosím - na staré kolená sa červenám :-)
    ale z celého srdca ti dakujem za krásne ohodnotenie mojej skromnej snahy.


  • pusta, 6. júna 2013 o 17:12
    @afataga , nie je to vôbec ťažké, len som si dala trošku záležať na podrobnejšom popise a fotodokumentácii.
    veľmi pekne ti dakujem za pochvalu. :-)


  • salinka, 6. júna 2013 o 18:24
    Voňavý, chutný, efektný:-)


  • pusta, 6. júna 2013 o 19:21
    @salinka , áno, voňavý, chutný a efektný koláč.
    dakujem :-)


  • medovnicek, 6. júna 2013 o 19:31
    máš cit pre takéto koláče, recept som si odložila


  • pusta, 6. júna 2013 o 20:04
    @medovnicek , som rada, že si si recept odložila.
    veľmi pekne ti dakujem za uloženie i za pochvalu :-)


  • iva63, 6. júna 2013 o 21:18
    ďakujem Ti za recept, rada si ho odložím do kk a vyskúšam... zajtra robím tvoje škoricové tulipánky a určite príde rad aj na tento sladký pletenec... chválli znovu precízne spracovanie a zdokumentovanie receptu


  • sonulienka, 6. júna 2013 o 22:45
    Áno je to výborný koláčik aj ja ho robievam aj sem na varechu som ho už dala.


  • pusta, 7. júna 2013 o 09:47
    @sonulienka ,videla som tvoj Estónsky kringel, máš ho veľmi krásny, môj sa mu tvarom nemôže rovnať :-). aj som váhala, či pridám svoj recept. potom sa predsa rozhodla, lebo mám iné zloženie cesta a odlišný postup pri narezaní závinov a splietaní, ja som robila z 2 kusov.
    máš pravdu, je výborný.
    dakujem.


  • pusta, 7. júna 2013 o 09:49
    @ivka63 , som veľmi rada, že ho máš v kk a teší ma, že dnes robíš moje tulipány. určite sa oba ro vydaria,
    dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, od teba si to veľmi vážim :-)


  • stacy77777, 8. júna 2013 o 20:53
    krásne vydarené


  • pusta, 9. júna 2013 o 10:12
    @staccy77777 , dakujem za uznanie :-)


  • hannah22, 10. júna 2013 o 11:35
    tiež som našla kringel na nete a vyskúšala , škoricový s datlovým sirupom ako náhradou za cukor a orechový s škoricou a stéviou,...@pusta má pravdu je fantastický a efektný, jednoducho zaujímavý, chutil a bude patrit medzi oblúbené v rodine, máš ako vždy perfektné spracovanie receptu..... :))


  • pusta, 10. júna 2013 o 11:43
    @hannah22 , som veľmi rada, že si ho zaradila medzi vaše obľúbené a vyskúšala.
    aj u nás je to tak.
    dakujem.


  • sany11, 13. decembra 2013 o 13:27
    Nadherné,krásne,oceňujem dobre vysvetleny postup,fotky.krásna práca.


  • pusta, 2. mája 2014 o 13:10
    @sany11 , dakujem za krásnu pochvalu :-)


  • safran, 12. mája 2014 o 14:36
    tak takýto škoricový by som si dala hneď :-)
    ten návod z netu vyzerá, že by som to možno zvládla :-)


  • pusta, 12. mája 2014 o 14:49
    @safran , v pohode by si to podľa postupu a návodu zvládla, veľmi sa mi žiada sladké, musím zopakovať tento vynikajúci kysnutý koláč, takú chuť som dostala :-)
    aj tie škoricové briošky by si zvládla, sú nielen efektné, ale tiež výborné



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist