Foto: pusta
Estonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. Zobraziť celý popisEstonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Najznámejší je pod názvom Estónsky kringel, ide o typické vianočné pečivo, má veľa variantov.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 - 600 g |
|
4 PL (med) |
|
1/4 ČL |
|
80 g |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Kvások: | |
30 g |
|
200 ml |
|
1 ČL |
|
Na potretie cesta: | |
2 PL (rozpustené maslo) |
|
Náplň: | |
3 ČL |
|
6 PL |
|
Na potretie koláča: | |
1 ks |
|
Na posypanie koláča: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som dala preosiatu múku premiešanú s cukrom a soľou, pridala som vajce, jogurt, žĺtok a kvások - trvalo asi 15 minút, kým vykysol.
-
2
Pridala som rozpustené maslo a spracovala som všetko dôkladne rukami na polomäkké, hladké cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút.
-
3
Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
4
Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na približne rovnaké polovice a ešte raz som ho rukami zľahka prepracovala rukami. Cesto trošku lepí, treba ho podsypávať múkou pri dalšom spracovaní, inak je pružné a veľmi dobre sa s ním pracuje.
-
5
Každý diel som vyvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi 30x50 cm hrúbkke 1 mm. Kto má dostatočne veľkú dosku, nemusí deliť cesto na polovice, ale rozvaľká ho na jeden veľký obdĺžnik a potom stočí do jedného dlhého závinu, ja som musela robiť dva záviny.
-
6
Vyvaľkané cesto som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
-
7
Na potretú časť olejom som rozotrela cukor zmiešaný škoricou, mala som len polovičnú dávku, treba dať viac, tak ako je uvedené v rozpise. Preto mám koláč na reze koláč bledší, čo do plnky. Plnku môžete urobiť aj zmiešaním zmäknutého masla so škoricovým cukrom, ktorú možnosť zvolíte, to už nechávam na Vás.
-
8
Cesto som stočila do závinu tak, aby spoj zostal dole. To isté som spravila s druhou časťou cesta.
-
9
Záviny som z vrchu narezala ostrým nožom do hlbky asi do polovice, pričom oba konce som nechala spojené - asi 3 cm. V pôvodnom recepte sa jeden dlhý závin prereže na polovicu úplne až dole po celej dlžke, potom sa len v polovici ohne a splieta. Ja som musela splietať z doch kusov, čo na celkovú dĺžku je vlastne to isté, len som konce musela spojiť.
-
10
Hore na konci som oba otvorené záviny spojila stlačením a...
-
11
...a splietla som do jednoduchého vrkoča z dvoch prameňov. Práve narezanie a otvorenie závinov tvorí pri splietaní krásne farebné rýhovanie koláča.
-
12
Oba konce spleteného vrkoča som spojila do kruhu, v mieste spojenia kruhu stačením tak, aby spoj bol dole.
-
13
Hotový Kringel - kruh /veniec/ som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
14
Koláč som potrela rozšľahaným vajcom a posypala hnedým kryštálovým cukrom, nechala som ho ešte 20 minút kysnúť.
-
15
Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 20 minút, kým cukor na povrchu pekne skaramelizoval do hneda, počas pečenia úžasne voňal celý byt škoricou a karamelom.
-
16
Estonsky kringel má krásne nadýchanú pórovitú štruktúru, je jemný, ľahučký ako páper a nádherne voňavý.
-
17
Pohľad na reze z vrchu. Estonsky kringel je vynikajúci ku kávičke, kakau, čaju, je veľmi rozšírený v Európe, v poslednom čase aj u nás, už sa nepečie len na Vianoce, ale hoci ide o sviatočný koláč, tak aj inokedy.
-
18
pridávam fotopostup z netu na porovnanie:
dakujem.
dakujem.
podľa mojich vlastných skúseností je cesto ešte lepšie a ľahšie v konečnom výsledku :-)
dakujem.
nuž čo, upeč sebe pre radosť, nepokazí sa, to mi môžeš veriť.
dakujem ti za pochvalu i za uloženie rp do kk.
vážim si to .
nezanbuj ma, prosím - na staré kolená sa červenám :-)
ale z celého srdca ti dakujem za krásne ohodnotenie mojej skromnej snahy.
veľmi pekne ti dakujem za pochvalu. :-)
dakujem :-)
veľmi pekne ti dakujem za uloženie i za pochvalu :-)
máš pravdu, je výborný.
dakujem.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, od teba si to veľmi vážim :-)
aj u nás je to tak.
dakujem.
ten návod z netu vyzerá, že by som to možno zvládla :-)
aj tie škoricové briošky by si zvládla, sú nielen efektné, ale tiež výborné