Orechový koláč s bublinkovou vodou fotorecept
Foto: dvorka
Rada skúšam nové jednoduché a rýchle recepty. Mám teraz kopec čerstvo nalúskaných orechov tak len sa pustiť do pečenia. Nový recept bol lákavý no Zobraziť celý popisRada skúšam nové jednoduché a rýchle recepty. Mám teraz kopec čerstvo nalúskaných orechov tak len sa pustiť do pečenia. Nový recept bol lákavý no mal jeden problém, že som vôbec nevedela ako koláč dopadne. Nakoľko po spracovaní mi cesto pokrylo len stred formy, musela som postup zopakovať. V mojom recepte uvádzam množstvo surovín na tortovú formu o veľkosti 27 cm. Ak budete piecť na plechu o veľkosti 25x35 cm, treba pridať polovicu množstva každej suroviny, ako uvádzam.
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Dala som si rozohriať rúru na 160 °C. Spodok tortovej formy som vyložila papierom, kraj potrela maslom. Pripravila som si suroviny na cesto. Orechy som nastrúhala na strúhadle s veľkými slzičkami. Orechy sa môžu aj najemno nasekať.
-
2
Vodu s cukrom som v mixéri miešala do času, kým sa cukor rozpustil. Potom som pomaly primiešavala špaldovú múku s práškom do pečiva, nakoniec som vmiešala orechy.
-
3
Hotové cesto som naliala do tortovej formy (27 cm priemer) a dala som piecť do vyhriatej rúry. Piekla som 30 minút. Uvarila som si rozpustnú kávu.
-
4
Korpus po upečení vyzeral zaujímavo bodkovane. Keďže sa neulomila ani omrvinka, stále som nevedela ako chutí.
-
5
Korpus som si obrátila spodnou stranou hore, popichala trochu vidličkou a dobre som ponatierala vychladenou kávou. A nechala som odpočívať.
-
6
Dotuha som vymiešala šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom podľa chuti, ja som pridala 1 polievkovú lyžicu. Tvaroh som si trochu rozmiešala a potom ho vmiešala do šľahačky. Krém bol dobrý hustý a dobre sa natieral na korpus.
-
7
Ešte som si spravila čokoládovú polevu. Dávala som všetko od oka. Trocha šľahačkovej smotany som dala prevrieť, do nej som dala nalámané čokolády pol na pol horkú a mliečnu. Dobre som premiešavala a nechala som už len veľmi slabý plameň pod kastrólikom, ktorý som občas dala mimo plameňa, aby sa čokoláda nepripálila, ale len roztopila. Potom som plameň vypla a miešala, aby čokoláda trochu vychladla.
-
8
Polevu som naliala na plnku, rozotrela, posypala som najemno strúhanými orechami a ozdobila mrazenými jahodami a orechmi. Vložila do chladničky.
-
9
Večerný kúsok torty. A aby som nezabudla. Torta chutila. Prekvapila ma príjemne, aj keď na začiatku som mala obavy či z nej vôbec niečo bude.
Bublinkové vody do piškóty používam, ale takto bez tuku a vajec som ešte neskúšala :-)