Orechové pajgle

Autor receptu: luwinka

Pajgle som už piekla , ale bolo to dávnejšie. Dnes som našla recept , tak ho sem pridávam .

32
porcií
35 minút
na 200 - 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. V malej miske si rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj. lyž. cukru, medzi prsty múky a pol deci vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do väčšej misky dáme oba druhy múky , pridáme cukor, maslo, žltky, soľ , šľahačkovú smotanu, mlieko a kvások. Vypracujeme cesto , rozdelíme ho na 2 polovice a dáme ho na 15 minút do chladničky.
  2. Pokiaľ je cesto v chladničke pripravíme si plnku: Z 1 dcl vody a cukru uvaríme sirup. Potom odstavíme z plameňa a pridáme do neho orechy, rum, hrozienka , postrúhané jablko a citronovú kôru. Všetko vymiešame na plnku.
  3. Každé cesto vyváľkame na obdlžnik.
  4. Nanesieme plnku a stočíme smerom k sebe na závin.
  5. Kraje podohneme .
  6. Oba záviny - pajgle dáme na mierne vymastený plech.
  7. Povrch popicháme špáratkom.
  8. Teraz si žltok rozmiešame s mliekom a práš. cukrom. Natrieme na oba záviny. Necháme uschnúť. Potom ešte raz to isté zopakujeme , natrieme a necháme uschnúť.
  9. A takto sú pripravené na pečenie .
  10. Trúbu elektrickú si zohrejeme na 200 stupňov . Pri tejto teplote pečieme asi tak 15 minút, ked sčervenejú , tak znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme ešte 20 minút.
  11. Upečené necháme vychládnuť.
  12. V reze.
  13. Pokrájame na kúsky. Vyšlo mi 32 kusov.