Oranžové rezy - tvarohové, želé, bezlepkové

manka1 - fotkamanka1, 23. januára 2014
Oranžové rezy - tvarohové, želé, bezlepkové
Foto: manka1

Toto je náš domáci tradičný recept. Pečieme ho veľmi dlho - najprv ako klasický, teraz ako bezlepkový. Našli sme ho dávno v časopise Život, potom som ho videla v cukrárňach. Dokonca chutí aj ľuďom čo nemajú veľmi radi v zákuskoch a koláčoch tvaroh.

20+15+15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
100 g
150 ml
200 g
100 g
1 ks
štipka alebo guarová
2 dl
30 g
PLNKA 1.:
250 g alebo hera
150 g
500 g
2 bal.
 trochu (nemusí)
PLNKA 2.:
3 bal. (120 g) alebo vanilkový puding
1,4 l
1 dl (najlepší Sanquick)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia vymiešať s cukrom, pridávať olej, mlieko, múky(lepková verzia - 600g polohrubej múky), prášok do pečiva, xantanová guma, kakao. Máme hotové cesto - vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, a upečieme asi 10-15minút na 180°C. Upečené vyberieme, necháme vychladnúť. Prevrátime, stiahneme papier na pečenie, vrátime na plech. Je vhodné, keď zostane na plechu, lebo sa natrie navrch plnka 1 a potom sa naleje plnka 2 - preto treba hlbší plech. Ja mám odskúšané, že tých 1,5l tekutiny je na zarovnaný plech.

  2. 2

    Plnka 1 - Maslo vymiešať s cukrom, vanilkovým cukrom do hladka. Tvaroh používam aj hladký, ale aj hrudkovitý - aký mám - nevadia ani hrudky tvarohu - chuťovo. Natrieť na cesto.

  3. 3

    Plnka 2: Uvaríme vodu- asi 1,2l. Vo vedľajšej nádobe zmiešame 2dl vody a 1dl pomarančovému sirupu a Zlatý klas(alebo puding). Vlejeme toto do vody, ktorá začína vrieť. Uvaríme - tzv. falošnú želatinu. Osladíme podľa svojej chuti.. Necháme trochu vychladnúť - a ešte teplé po lyžici jemne nalievame na povrch - na plnku 1. Bude to tiecť, ale to nevadí - krásne to stuhne. Potom to treba už len krájať - "štvorčeky" ,"obdĺžničky".

    Oranžové rezy - tvarohové, želé, bezlepkové - obrázok 3

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
to @Manka1 : v popise dopln kam sa davaju tie 3 baliky Zlateho klasu... ja vieeeem... len som najprv cital recept a neslo mi do hlavy, ze by sa deci sirupu zrazilo vo vyse litra vody na zelatinu... neskor som sa s chuti zasmial :-)
Niečo podobné som raz robila ale načo sa dáva tam tá ( a musí sa?) xantanová guma, viem, že sa pridáva do výrobkov pre diabetikov, aj do chleba.

Pridaj komentár k receptu: