Oranžové rezy - tvarohové, želé, bezlepkové

Autor receptu: manka1

Toto je náš domáci tradičný recept. Pečieme ho veľmi dlho - najprv ako klasický, teraz ako bezlepkový. Našli sme ho dávno v časopise Život, potom som ho videla v cukrárňach. Dokonca chutí aj ľuďom čo nemajú veľmi radi v zákuskoch a koláčoch tvaroh.

20+15+15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajcia vymiešať s cukrom, pridávať olej, mlieko, múky(lepková verzia - 600g polohrubej múky), prášok do pečiva, xantanová guma, kakao. Máme hotové cesto - vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, a upečieme asi 10-15minút na 180°C. Upečené vyberieme, necháme vychladnúť. Prevrátime, stiahneme papier na pečenie, vrátime na plech. Je vhodné, keď zostane na plechu, lebo sa natrie navrch plnka 1 a potom sa naleje plnka 2 - preto treba hlbší plech. Ja mám odskúšané, že tých 1,5l tekutiny je na zarovnaný plech.
  2. Plnka 1 - Maslo vymiešať s cukrom, vanilkovým cukrom do hladka. Tvaroh používam aj hladký, ale aj hrudkovitý - aký mám - nevadia ani hrudky tvarohu - chuťovo. Natrieť na cesto.
  3. Plnka 2: Uvaríme vodu- asi 1,2l. Vo vedľajšej nádobe zmiešame 2dl vody a 1dl pomarančovému sirupu a Zlatý klas(alebo puding). Vlejeme toto do vody, ktorá začína vrieť. Uvaríme - tzv. falošnú želatinu. Osladíme podľa svojej chuti.. Necháme trochu vychladnúť - a ešte teplé po lyžici jemne nalievame na povrch - na plnku 1. Bude to tiecť, ale to nevadí - krásne to stuhne. Potom to treba už len krájať - "štvorčeky" ,"obdĺžničky".