Opitý Izidor
Opitý Izidor podľa Jožky Zaukolcovej
Autor receptu: redakcia
Populárny orechový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.
18 porcií |
100 (+ chladenie) minút príprava |
25-30 minút na 160-180 °C |
Postup
- Orechovo-kakaový korpus: Maslo necháme zmäknúť, pridáme 35 g preosiateho práškového cukru
a 2 žĺtky a vymiešame dopenista. Z 2 bielkov a 40 g práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok
a premiešame. Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechmi a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.
- Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie
(15x30 cm) a pri teplote 160-180 °C pečieme 25-30 minút.
- Orechová plnka: Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, prilejeme rum a zamiešame.
- Vychladnutý plát potrieme džemom, rozotrieme orechovú plnku a necháme krátko odstáť. Potom s korpusu s plnkou vykrajujeme kolieska.
- Kakaový krém: Dve tretiny mlieka a kryštálový cukor
dáme variť. V jednej tretine mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtok. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding).
- Krém za občasného premiešania vychladíme. Môžeme miešať priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu.
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém. Krém dochutíme preosiatym kakaovým práškom. Nastriekame na vykrojené kolieska a necháme stuhnúť.
- Čokoládová poleva: Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame. Nevaríme. Zákusky polejeme čokoládou a vhodne dozdobíme.